Кой е написал първия мейл?
Кой е написал първия мейл? / снимка: sxc.hu

В Съединените щати пламна ожесточен спор по въпроса кой е изобретателят на електронната поща. В дискусията се включиха много известни личности, всяка - със свой фаворит.

Спорът се води всъщност най-вече заради авторските права. Легендарният лингвист от Масачузетския технологичен институт Ноам Чомски също се включи в дебата, в подкрепа на бившия си студент Шива Аядурай. През 1978 година, още 14-годишен, Аядурай разработва информационна компютърна система, която нарича EMAIL. Твърди се, че това е първата система, която по електронен път имитира структурата на традиционните информационни системи с адреси, пощенска кутия, вход и изход на информациите. През 1982 година Шива регистрира програмата EMAIL в американската Агенция за авторски права.

Конкуренцията съвсем не е малка

Системата EMAIL обаче съвсем не е единствената. Още през 1961 година в Масачузетския технологичен институт е разработена технология под името CTSS - за предаване на информации до един централен компютър. През 1965 година пък технологичната фирма BBN разработва проект с името "Меркурий", който също би могъл да бъде сравнен с електронна поща.

Шива обаче контрира. Според него при тези системи ставало дума само за предаването на информации в рамките на един компютър. От друга страна предшественикът на интернет - изследователската компютърна мрежа на Пентагона, позволява още през 1968 година предаването на информации от компютър на компютър.

Аядурай иска да се нареди до Едисон

Ако се вслушаме в теоретика на технологиите Кевин Кели, бързо бихме стигнали до извода, че няма еднозначен отговор на въпроси като този за изобретателя на електронната поща. Кевин Кели описва историята на технологиите като еволюционен процес, със съответни времеви съвпадения в развитието. Обикновената електрическа крушка например е открита почти едновременно от 23-ма различни учени. Но единствено Томас Едисон става известен като неин баща.

Самият Шива Аядурай държи на своето изобретение, но не защото се надява да спечели. Той дори е яростен противник на патентите. "Да патентоваш софтуер е все едно Шекспир да патентова трагедията", казва той. Шива Аядурай иска само да докаже, че и един 14-годишен хлапак е способен на велики изобретения.