Кинтекс - старите рокади без (нови) мотиви
Кинтекс - старите рокади без (нови) мотиви / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кинтекс - старите рокади без (нови) мотиви
65352
Кинтекс - старите рокади без (нови) мотиви
  • Кинтекс - старите рокади без (нови) мотиви

И докато всички сме концентрирани върху смените във високите ешелони на властта, новите управляващи правят рокади и в държавните дружества. Новият „стар" директор на „Кинтекс" Антон Салджийски се завръща на поста за четвърти път. Именно заради тази смяна служителите на предприятието приеха специална декларация, която разпратиха до премиера, председателя на Народното събрание и ресорния министър. Служителите на „Кинтекс" се противопоставят на честите промени в ръководството на дружеството и изразяват подкрепата си за Владимир Дичев, при който печалбата на дружеството се е увеличила.

Служителите на „Кинтекс" категорично се противопоставят на честите немотивирани и безпринципни промени в ръководството на дружеството. Така започва декларация, подписана от служителите на оръжейното предприятие, изпратена до принципала - икономическия министър Драгомир Стойнев, Министерския съвет и парламента. Тя е продиктувана от честите рокади на върха на дружеството, като за пореден път изпълнителен директор става Антон Салджийски, който измества от поста Владимир Дичев и то без решението на икономическото министерство да е мотивирано. Пред Дарик Дичев заяви, че не знае какви са мотивите за уволнението му нито сега, нито при правителството на ГЕРБ.

„Нито първият път, когато ме освободиха, нито сега има каквито и да е било мотиви или каквото и да е било като причина за освобождаване. Първият път аз не исках да разговарям с медии и т.н., защото си казах, че имам човешко достойнство, тръгваш си и толкова! Щом не ставаш... Защото нямаш никакво обяснение. Поисках среща тогава с министър Трайков, въобще не ми се отговори нищо. Нямаше „Не" или „Да", а просто нищо не ми се отговори. Писах една докладна, с която вече поисках писмено среща, пак не ми се даде среща. Сега също просто ми се обадиха от Министерството на икономиката, от отдел „Човешки ресурси" и казаха: „Елате да си вземете протокола за Вашето освобождаване" без никакъв коментар", обясни Дичев.

Какви са финансовите показатели на Кинтекс, когато е бил ръководен от Вас и възможно ли е те да бъдат причината?

Абсурдно е, според мен, защото се вижда в справката, че когато съм бил двата периода, макар и твърде късички, финансовите резултати в никакъв случай не са по-малки. Дори и за миналата година са два пъти по-високи. Не може и няма как това да е причината. Няма как да е причината в слаби резултати, което за мен е основното, което принципалът би трябвало да взима предвид при подобни решения. Аз съм съгласен когато един човек не се справя с дадените му икономически и други показатели, нормално е да бъде търсен начин да бъде сменен, да бъде променена концепцията, визията за развитието на дружеството и т.н. Тук просто не е такъв случаят.

Дарик потърси позицията на икономическото министерство. Оттам съобщават, че са получили декларацията на служителите на „Кинтекс", в която се изръзява несъгласие с „честите немотивирани и безпринципни промени в дружеството", но според министерството Драгомир Стойнев не може да носи отговорност за решенията на предшестваниците си. В отговора на министерството не се съдържат мотивите за освобождаването на Дичев и връщането на Салджийски, а само уточнението, че „изборът на Антон Салджийски е продиктуван от неговия професионализъм и опит като директор на „Кинтекс" повече от 15 години".

Как си обяснявате завръщането на Антон Салджийски за четвърти път сега?

Труден въпрос. Как си го обяснявам? Все пак на никой пъпът не е хвърлен, както казват хората, в Кинтекс. Не мога да разбера вече мотивите, поради които той се връща цза четвърти път в тази фирма. Може би има някакви други интереси. Аз просто гадая в момента.

В позиция, изпратена до медиите, Антон Салджийски оспорва твърденията на Владимир Дичев - както за печалбата, „През периода от ноември 2011.г до юли 2012 г., когато ръководех дружеството, е подписан договор за 35 млн. евро за специализирана техника за Алжир, както и 4 млн. евро за Индия, които формираха основния дял от добрите финансови резултати на „Кинтекс" за цялата година. Нещо повече, алжирската страна подписа и анекс за 14 млн. евро, който ще се изпълнява през 2013/2014 г.", категоричен е Салджийски.
Притеснението на служителите на компанията обаче е, че честите смени на директори ще се отразят на международната й репутация. Валентин Караиванов от компанията заяви: „Всяко следващо връщане на Салджийски се връщаше нов човек, друг човек. Не ми е ясно защо и как. Според мен и това вече е чисто мое лично мнение там има някаква непонятна обвързаност между него и Кирил Гълъбов и Кирил Гълъбов му оказва някакво влияние, а и освен всичко друго предполагам, че той вече доста се е поизхабил. Но най-непонятното за мен е какъв е този негов стремеж непрекъснато и непременно да се върне като изпълнителен директор на Кинтекс за 4-ти път. Добре, ти си достатъчно подготвен, с опит, бизнесмен, хвани се с някакъв друг бизнес. Защо трябва непременно ти да си изпълнителен директор на това дружество".

Той няма ли друг бизнес?

Това не мога да кажа. Не знам. След като май нищо друго не може да прави освен да е изпълнителен директор, значи изглежда, че няма. Не знам.

Как се променя самата атмосфера на работа?

Тя вече се промени. Аз минах през дружеството. Народът е навел нос и очи в пода и се движи по коридорите, не смее да гъкне, защото не се знае какво ги чака.

Колко души работят в момента в Кинтекс?

66.

Колко е средната заплата?

Това е друг болен въпрос, защото в последните години се назначиха доста млади хора, което е чудесно. Ако тази фирма ще я има, а то е хубаво да я има, трябва да има някаква приемственост. Заради пенсиониране и други причини отпадат хора, трябва да дойдат нови и млади хора. Идват млади хора, подготвени, с образование, с езици, с претенции, но вече двама или трима такива млади хора поработиха година-две, видяха, че няма перспектива, няма добри условия и си заминаха. Така че средната заплата не мога да ви кажа, но предполагам, че не е по-висока от 700-800 лв.

Според Антон Салджийски обаче не е вярно, че във фирмата има лоша атмосфера на работа, както и повод служителите да се страхуват от уволнение. „Ако в една фирма няма добра атмосфера за работа, тя няма да постига финансовите резултати, които постигнахме ние", са казва още в декларацията на Салджийски. Там той отрича и връзката си с офшорни фирми или какъвто и да е конфликт на интереси.

С връщането на Салджийски обаче се засилват опасенията за приватизация на компанията, която доставя и голяма част от поръчките за ВМЗ Сопот.

Досега два пъти е правена оценка за приватизация на „Кинтекс" през годините, така че нищо чудно някой този път да е решил да го приватизира. От години твърдя, че приватизация на „Кинтекс ще означава до голяма степен намаляване на възможностите за търговия с нашите традиционни клиенти, защото те като правило - те са официални институции - предпочитат да работят с държавна фирма. Защото те също имат опит в техните покупки на такъв вид продукция и знаят, че в много от случаите биват излъгани - договорът не се изпълнява, фирмата изчезва. Затова те предпочитат гаранцията да е държавата", каза Владимир Дичев.

Служителите на „Кинтекс" са силно загрижени за бъдещето на компанията, допълни от своя страна Караиванов. Той каза, че те не обмислят стачки или други по-сериозни действия. На никого не му е минавало през ума дори, категоричен е Караиванов. Просто хората искат да се обърне внимание и да знаят институциите какво се случва в „Кинтекс".