Дърк Хилбърс: Чужденците се влюбват в Източните Родопи
Дърк Хилбърс: Чужденците се влюбват в Източните Родопи / снимка: DarikNews.bg, Йовка Йовчева
Дърк Хилбърс: Чужденците се влюбват в Източните Родопи
53995
Дърк Хилбърс: Чужденците се влюбват в Източните Родопи
  • Дърк Хилбърс: Чужденците се влюбват в Източните Родопи

Много хора се гордеят от красотата на българската природа, но не винаги успяват да я посещават толкова често, колкото биха желали. Всъщност, като че ли има чужденци, дошли в България, които често ни разказват за разни красиви кътчета, които са посетили из страната, предизвиквайки леко смущение у самите нас - „местните". Един такъв чужденец, влюбил се в България, е холандецът Дърк Хилберс, който не само е прекосил страната ни надлъж и нашир, но и е издал пътеводител на една от любимите му части - Източните Родопи.

Красотите и особеностите на българските планини са извор на гордост за страната ни и сред най-възпяваните региони на нашите земи са Родопите - една от най-древните планински вериги на Балканите, която е разделена между Южна България и Северна Гърция. Нов пътеводител, издаден от холандското издателство Crossbill Guides, събира и обяснява за най-интересните маршрути за разходки и колоездене, за най-вкусните храни и за най-красивите и интересни растения и животни, които могат да се срещнат в Източните Родопи.

Ето какво обясни издателят пътешественик Дърк Хилбърс: "Източните Родопи са различни от много други планини. Те са съвсем близко до Средиземно море и имат уникален климат и природа. Останалите планини в България доста наподобяват други европейски вериги като Алпите и Карпатите. Източните Родопи са различни - в тях има много природни елементи, срещани в далечни райони като например Анатолия. Точно тази много интересна смесица между различните видове природа ги прави толкова привлекателни. Това е и причината за голямата разновидност на растения и животни."

Според Хилбърс най-добрият начин да се разбере за природата е т.нар. екотуризъм, който позволява на хората да съжителстват с природата, като до максимална степен гледат да я съхраняват и да обръщат внимание на опасностите, на които тя може да бъде изложена: "Напоследък има голям бум в екотуризма, особено в Западна Европа - всъщност той е и най-бързо развиващият се вид туризъм. В България също се развива, най-вече защото хората все повече искат да се запознаят с природните богатства и културното наследство на собствената им държава."

Хилбърс отчита колко голям интерес проявяват неговите сънародници към природознанието, както и вниманието, което обръщат северноевропейците на природната наука: "Има голяма традиция в Северна Европа - в Холандия, Великобритания, Германия, да се върви сред природата и да се описват нейните особености. Има голяма традиция да се правят походи из планините. Природният туризъм е естествено продължение на този интерес."

Хилбърс отчита колко е важно да се практикува екологичният туризъм, тъй като модерният живот и встъплението на човешката среда оказват значително влияние върху крехката природа: "Пейзажите много бързо се променят и традиционното естество на голяма част на континента постепенно или изчезва, или дори вече е изчезнало. Интригуващото в Източните Родопи е, че тяхната природа все още е до голяма степен непокътната. Точно това привлича хората."

За това как може да се развие туризмът в Родопите, Хилбърс сравнява един друг европейски регион, който вече е минал по същия път: "Екстремадура, в югозападна Испания, беше в същото положение по много отношения преди около 25 години, в което се намират днес Източните Родопи. Екстремадура също е средиземноморски регион, а тогава също беше и сравнително беден, направо си беше забравен и изоставен район на Испания. Географията му е много оригинална, така да кажем, каквато е и родопската, и фауната е много разнообразна - има много хищни птици, например. Но постепенно се вложиха средства и той се разви. Интересно е колко много препоръчват този регион помежду си екотуристите."

Интересното в Родопите е колко голямо приключение е да се разхождаш из тях, обяснява екологът, тъй като във всеки момент можеш да попаднеш на различен вид пейзаж, на по-трудни за преминаване пътеки или на непознати животни: "Едно от най-вълнуващите неща в Родопите е точно този приключенски аспект - Европа е един малък и много подробно изследван континент. Преди десетина години наши колеги откриха в Родопите съвсем нов вид водно конче, непознат за науката! Ние наскоро също направихме подобно откритие, макар и по-скромно - намерихме един вид от същото насекомо, който до момента не е бил виждан в България. Тук е малко като тера инкогнита. Така че, интересът към Родопите изобщо не е преувеличен."

Затова, ако се чудите къде да отидете на планински или на селски туризъм това лято - послушайте съвета на холандския еколог Дърк Хилбърс и се запознайте с културата и природата, които се намират „под носа ви" и се насочете към загадъчните Родопи.