Британски всекидневници за разговорите на Райс с Путин в Москва
Британски всекидневници за разговорите на Райс с Путин в Москва / netinfo

Москва се съгласи да смекчи антиамериканската си риторика, но двете страни не успяха да постигнат напредък по проблемите, които ги разделят, включително Косово и противоракетния щит на САЩ в Европа, отбелязва "Файненшъл таймс".

На срещата с руския президент Владимир Путин в резиденцията му край Москва държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс отхвърли опасенията, че плановете за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана представляват заплаха за сигурността на Русия. "Не мисля, че някой може да очаква, че САЩ ще разрешат да бъде наложено вето над американските интереси в областта на сигурността", посочи Райс, цитирана от "Файненшъл таймс".

Под заглавие "Русия се опитва да раздели Европа" в. "Таймс" отбелязва, че поредица остри разногласия между Москва и бившите комунистически страни застрашават с провал срещата на върха Русия-ЕС, предназначена да осъвремени отношенията и да подобри регионалната сигурност. Полша, огорчена от забраната на Русия за внос на полско месо, обезсили основната цел на двудневната среща, налагайки вето над преговорите за ново партньорско споразумение между Москва и Брюксел, продължава публикацията. Литва подкрепи Варшава, тъй като се чувства все по-ощетена заради закриването на основния петролопровод през Русия, а Естония също поиска да се заеме по-твърда позиция след спора за съветските паметници, предизвикали размирици в Талин.

Според изданието представители на германското председателство в ЕС, изглежда, вече са се отказали от надеждата, че ще бъде приета съвместна декларация на преговорите, които трябва да започнат утре в Самара, на брега на р. Волга.

Посланикът на Русия в Брюксел наля масло в огъня, като подчерта разделенията между "стара" и "нова" Европа по отношение на начина, по който поддържат отношения с Русия, изтъква "Таймс". Владимир Чизов посочи, че ЕС е взет за заложник от една единствена страна членка - Полша и призова "по-големите братя" от ЕС да помогнат на Естония "да измие раните си". Чизов обвини бившите страни отвъд "желязната завеса", че теглят назад към "студената война", отбелязва британският всекидневник.