Борба на два фронта - срещу корупцията и санкциите на EС
Борба на два фронта - срещу корупцията и санкциите на EС / Sofia Photo Agency

Борба на два фронта, срещу корупцията и санкциите на Брюксел - на цяла страница днес в. "Курир" публикува под това заглавие материали за България. Българското разочарование е централната тема, разработена от журналиста Ото Кламбауер в кореспонденция от София. Авторът се спира на причините за охладнелия първоначален ентусиазъм у българите към ЕС само две години след приемането на държавата на членка на ЕС. Спрените пари от Брюксел заради несправяне в борбата срещу корупцията в България са повод авторът да разговаря по тези проблеми с политици и представители на обществения живот. "Борбата с корупцията не беше ефективна, все още има проблеми с прозрачността на парите за развитие, които идват от ЕС", цитира Кламбауер мнението на Георги Стойчев от фондация "Отворено общество".

Но, продължава авторът, санкциите от Брюксел разбудиха българското ръководство, което подчертава големите усилия в борбата с корупцията и организираната престъпност. От лятото всяка седмица властите предприемат мерки срещу корумпирани служители или организираната престъпност. Заместник министър-председателката Меглена Плугчиева енергично напомня колко много неща са се променили в тази насока през последните шест-седем месеца, отбелязва вестникът, като споменава и изявления на вътрешния министър Михаил Миков за мерките в неговия ресор.

Затова е още по-голямо огорчението на българите от решението миналата седмица да бъдат спрени окончателно замразени допълнителни средства поради недостатъчна борба с измамите. Така държавата загуби нови 300 милиона по програмата ФАР за стимулиране на административния сектор, инфраструктура и регионално развитие, пояснява Кламбауер.

На политическата опасност от изместване на управлението в дясното политическо пространство е посветен отделен материал, разглеждащ перспективите за 2009 година. Вестникът цитира изявления на Сергей Станишев пред група чуждестранни журналисти за свършената от правителството работа по овладяване на криминалната престъпност: "Но за жалост вестниците публикуват на първа страница единствено лошите новини, нашите успехи най-често се отбелязват лаконично". България има проблеми с преустройството, "но всяка държава трябва да учи, не само ние".

Правителството на Станишев очаква със свито сърце европейските избори през март и парламентарните през юни, тъй като все още е напълно неясно какъв ще е изходът. Според опасенията на Гергана Грънчарова европейските избори, които често са избори на протеста, ще се отразят и на парламентарния вот, пише "Курир".

Политолози в страната не изключват опасността от радикална промяна на курса на управление, продължава вестникът, което да бъде поето от дясната партия ГЕРБ на Бойко Борисов в коалиция с ултранационалистическата "Атака" на Волен Сидеров.

Политологът Георги Стойчев счита за възможна подобна промяна, в случай че проевропейските партии не успеят да създадат положителна европейска нагласа у българите. Всички събеседници са единодушни, че последиците от икономическите санкции и евентуалната европейска изолация вследствие десен правителствен курс ще са унищожителни.

Затова министър-председателят предупреждава: "Направихме грешки, но и поправихме много от тях." И въпреки че омаловажава опасността от евентуален десен курс, предупреждава Брюксел: "Прекалената критика може да има ефекта на бумеранга", завършва материалът. (БТА)