Аржентинската първа дама наследи президентския пост от съпруга си
Аржентинската първа дама наследи президентския пост от съпруга си / netinfo

Аржентинската първа дама Кристина Фернандес наследи президентския пост от съпруга си, досегашния президент Нестор Кирхнер. Тя е и първата жена президент на Аржентина, както и първият кандидат-президент, извоювал победата си още на първия тур на президентските избори.

Заедно Фернандес и Кирхнер формират най-влиятелната политическа династия в Аржентина след епохата на Хуан и Евита Перон.

Кристина Фернандес е адвокат и сенатор. Тя последва съпруга си по пътя на издигането му от незначителен губернатор до президент на южноамериканската държава и накара мнозина да започнат да я сравняват с Хилари Клинтън. Безспорно Кристина Фернандес ще наложи един по-борбен и по-бляскав стил в Розовата къща /президентството на Аржентина/, в която тя вече живя през последните 4 години.

Засега все още не е ясно какви промени ще направи Фернандес.

Според политическите анализатори категоричната победа на досегашната първа дама й предоставя възможност да разреши проблемите, с които се сблъска администрацията на съпруга й, в това число високата инфлация, енергийната криза и все по-намаляващия бюджетен излишък. Някои експерти предупредиха Кристина да не гледа на победата си като на задължение да продължи изцяло политическия курс на съпруга си.

В речта си по повод победата си в неделя вечерта Фернандес обеща, че подобно нещо няма да се случи.

"Извоювахме голяма победа", заяви тя. "Но това вместо да ни постави в привилегирован позиция, ни натоварва с повече отговорности и задължения", допълни Фернандес.

Фернандес печели над 44 процента от гласовете на избирателите. Нейната основна съперничка Елиса Карио трябва да се задоволи с малко над 23 процента от гласовете, а на трето място е бившият министър на икономиката Роберто Лаваня, който има едва 17 процента от подкрепата на гласоподавателите. Останалите гласове се разпределят между 11-те опозиционни кандидати.

Според аржентинската избирателна система Фернандес се спасява от втория тур, ако има най-малко 40 процента от гласовете на избирателите и ако от втория кандидат я делят 10 процента.

Говорител на Елиса Карио обяви, че 7 аржентински партии са внесли жалби за такива нарушения в изборния ден, като недостиг или кражба на бюлетини. Представител на управляващата партия пък беше арестуван по подозрение ,че се опитва да гласува два пъти. В столицата изборният ден беше удължен с един час, защото много от изборните секции отвориха врати със закъснение сутринта.

Двадесет и седемте милиона аржентински гласоподаватели гласуваха вчера и за попълването на десетки места в долната и горната камара на аржентинския парламент, както и за губернатори на 9 аржентински провинции. Вицепрезидентът на Аржентина Даниел Скиоли спечели губернаторското кресло в провинция Буенос Айрес, втория най-влиятелен пост в страната.

Управлението на досегашния президент Нестор Кирхнер беше белязано от драматично възстановяване на страната от парализиращата я икономическа криза от 2001 година. По времето на Кирхнер Аржентина успя да изплати целия си дълг към Международния валутен фонд, възлизащ на 9,5 милиарда долара. Има обаче критици, които твърдят, че Аржентина би била по-подготвена за устойчиво развитие, ако беше съумяла да управлява по-добре приходите от нарастващите цени на стоките.

Но въпреки че постигнатото от Аржентина при Кирхнер помогна на Фернандес да спечели президентския пост, то това няма да й бъде от полза, за да се задържи на него.

"Мисля, че съпругът й извлече предимство от това, че всеки в Аржентина си каза: "Той ни извади от кризата", твърди Майкъл Шифтър от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Междуамерикански диалог". "Но те не могат да кажат същото за Фернандес, защото вече са се спасили от кризата".

Риордан Рьот, директор на департамента за изучаване на Западното полукълбо към университета "Джон Хопкинс", предсказва доста бурен президентски мандат за Фернандес заради нарастващата инфлация, замразените цени в сектора на енергетиката и просрочването на плащането на дълговете на Аржентина към богатите държави.

"Кирхнер-Фернандес е една династия, на която трябва да се служи, но тя бързо ще рухне, както се случва с всички династии, ако Фернандес не успее да състави екип, с помощта на който да се разграничи от политиката на Нестор Кирхнер", прогнозира Рьот.

Фернандес води нетрадиционна предизборна кампания, като отказа да участва в дебати и прекара повечето време в чужбина, за да позира с чужди лидери. Нейните елегантни европейски рокли и маркови чанти накараха хората да я сравняват с Евита Перон, друга следваща модните тенденции и политически влиятелна аржентинска първа дама.

Въпреки че Фернандес е първата жена, избрана за президент чрез преки избори, в действителност тя не е първата жена, управлявала Аржентина. Исабел Перон, която се омъжи за Хуан Перон след смъртта на Евита Перон, беше вицепрезидент, когато той почина през 1974 г. и ръководи страната в продължение на 20 хаотични месеца, преди да бъде свалена от власт с военен преврат.

Колкото до Кирхнер той вече заяви, че ще бъде щастлив да играе ролята на "първи кавалер" на Аржентина, след като предаде на съпругата си президентския шарф и скиптър на 10 декември. Но малцина очакват той да се отдалечи чак толкова много от светлините на рампата. Някои дори подозират, че двойката има намерение да смени ролите си отново през 2011 г.

"Това е въпрос за един милион долара. Какво ще прави Кирхнер след като предаде властта?", казва политологът Густаво Мартинес Пандиани. "Никой не очаква Кирхнер да си стои по пижама и пантофи в къщи, да чака жена му да се прибере и да му каже: "Здрасти скъпи, как мина денят ти?", допълва Пандиани. (БТА)