/ ThinkStock/Getty Images
Древноюдейската Кабала определя броя на ястията на трапезата на Бъдни вечер
В народните обичаи могат да се открият различни традиции за Бъдни вечер. Трапезата е тържествена и постна тъй като е последният ден от Рождественския пост. На нея трябва да има 7, 9 или 11 ястия - нечетен брой. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала.
 
За този ден съществуват и редица късмети и предсказания:
 
Традиции и обичаи за Бъдни вечер (СНИМКИ)

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
 
Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
 
Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
 
Зад палешника (широкото остро желязо на ралото) се оставят живи въглени, наречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е добро.
 
На Рождество трябва най-вече да празнуваме духовно в семейството си

На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека. Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
 
За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
 
На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината. Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.
 
Как празнуват Бъдни вечер хората по света

Спрямо времето на Бъдни вечер хората гадаят и за бъдещите дни:
 
Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни. Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината. Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много. Ако пък времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.