„Сова харис: ГЕРБ и БСП с изравнени резултати, социалистите може да управляват с ДПС
„Сова харис: ГЕРБ и БСП с изравнени резултати, социалистите може да управляват с ДПС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Водещите политически партии ГЕРБ и БСП вече са с изравнени резултати. Управляващата до момента партия получава 20,9% от доверието на гражданите, а БСП - 20,4%. Това показва социологическо проучване, проведено от "Сова Харис", заяви социологът Васил Тончев пред ТВ7, която е поръчала изследването.

"Социологическите проучвания по света се поръчват от медиите, а не от партиите, за да са обективни", коментира Тончев, цитиран от „24 часа".

ДПС получава 5,2%, "Атака" - 4%, РЗС - 2,4%, СДС - 2,3%, ВМРО БНД - 1,1%, ДБГ - 2,4%, ДСБ и БДФ по 1,7%, НФСБ - 1%.

Движение "Модерна България" и "Демократическа гражданска инициатива" също са забелязани от избирателите, коментира Тончев. Цифрите по-горе показват данните сред всички анкетирани.

При заявилите, че ще гласуват, процентът на ГЕРБ е 33,1%, на БСП - 32,3%, на ДПС - 8,3, на Атака - 6,3.

Разликата между двете водещи партии е в рамката на социологическата грешка, обясни Васил Тончев. "Атака" и ДПС са сигурни в парламента, а РЗС, ДБГ и СДС са на границата.

Според изследването в парламента със сигурност влизат 4 партии. При това положение депутатските мандати ще бъдат разпределени по следния начин: ГЕРБ ще има 99 депутати, БСП- 97, ДПС - 25, Атака - 19.

Това означава, че страната ще бъде управлявана от двупартийна коалиция, най-вероятната е БСП - ДПС. Математически са възможни и коалиции ГЕРБ - БСП и ГЕРБ - ДПС.

Конфигурацията ще се промени при влизането на още 1 или няколко партии в парламента, каза Васил Тончев. Значителна част от хората се страхуват да кажат реалните си намерения за изборите, заяви още той. Не е изключено 4-процентната бариера да бъде прескочена от РЗС и "България на гражданите", посочи шефът на "Сова харис".

Изследването е направено между 2 и 7 май на терен, т.е. респондентите са дали отговор след повечето ключови събития в страната.

Очертава се сравнително висока избирателна активност. През последния месец тя е достигнала - 63%.

Това е висока според европейските критерии активност.

37% са посочили, няма да гласуват, но нещата може и да се обърнат и да се променят и резултатите, коментира социологът.

Спрямо избирателните списъци този процент ще падне към 55%. 4-процентната бариера при тази активност е към 140 000 гласа. Тончев не се ангажира с прогноза коя от двете водещи партии ще спечели.