Ромите вече са готови да имат политически представители, партиите ги игнорират
Ромите вече са готови да имат политически представители, партиите ги игнорират / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ромите вече са готови да имат политически представители, партиите ги игнорират
63218
Ромите вече са готови да имат политически представители, партиите ги игнорират
  • Ромите вече са готови да имат политически представители, партиите ги игнорират

15 ромски организации напуснаха официално Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, по време на днешното му първо заседание, ръководено от служебното правителство. Причината за тяхното напускане е липсата на ефективност в работата на съвета. През последните 20 години само се говори, а ромите у нас бедстват, заяви в ефира на Дарик Огнян Исаев от асоциация „Интегро”.

Премиерът Марин Райков прие едно от исканията на напусналите организации за създаване на административна структура, която да управлява изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите.

Огнян Исаев посочи мотивите за излизането на повечето ромски организации от консултативния орган. „На всеки 8 април ни канят, пускат ни музика, казват ни няколко хубави приказки и дотам. Само се събираме и си чешем езиците със сладки приказки. Съветът трябва да решава важни въпроси. След Катуница вие да сте чули Националният съвет да излезе с декларация. Няма никаква реакция”, заяви той.

„Българската държава не дава една стотинка за интеграцията на ромите, в следващия момент тя разследва хора, които получават средства за работа с деца отвън. Няма как да правиш ревизия на нещо, за което ти не си отделял и стотинка”, коментира още Исаев.

„От предприсъединителните фондове България е получила над 70 млн. евро. Къде са отишли тези пари? Моето съмнение е, че тези пари са потънали в институциите, в писане на хартии, документи, стратегии и до там. До хората не достига промяната”, каза още Исаев.

Ромите вече са готови да имат политически представители партиите ги игнорират
netinfo

По време на днешното заседание премиерът Марин Райков изрази очакванията си, че на предстоящите избори ромските лидери ще се борят с купуването на гласове. „Хората не трябва да продават своите гласове. Вашият глас е вашата заявка за бъдещето”, каза министър-председателят.

Огнян Исаев постави летвата още по-високо: „Ромите вече узряхме да имаме и политически представители. За жалост към този момент голяма част, да не кажа всички партии, игнорират нашето политическо участие. Търсят ни като гласоподаватели. Аз апелирам моите събратя да гласуват по съвест”.