Предизборната кампания е вяла или силно негативна, отчитат от „Прозрачност без граници”
Предизборната кампания е вяла или силно негативна, отчитат от „Прозрачност без граници” / снимки: БГНЕС

Предизборната кампания е вяла или силно негативна - това са изводите от наблюдението на асоциацията „Прозрачност без граници”, представени днес. Някои от политическите участници реализират стратегия за отблъскване на избирателите от изборния процес с цел намаляване на избирателната активност, за да си осигурят 1%, необходим за субсидия, или 4%, за да влязат в парламента, коментира Ваня Нушева от асоциацията.

Според социолога Антоний Гълъбов нито една партия не работи за увеличаване на избирателната активност. Той отбеляза, че СИК са най-слабото място на изборната технология от гледна точка на подготовката и обучението на хората в тях.

Освен това 16 организации са регистрирали наблюдатели, някои от които очевидно са свързани с партии, предупреди Гълъбов и отбеляза, че на терена ще се движат прекалено много хора. Проблемът е кой ще наблюдава наблюдателите, посочи той.

От „Прозрачност без граници” досега са констатирали по места скрита реклама, системно водене на кампании против други регистрирани кандидати и купуване на подкрепа чрез благотворителност, както и обещания за намаляване на цените на лекарствата за избиратели, които подкрепят определена партия.

Предизборната кампания е вяла или силно негативна отчитат от Прозрачност без граници
netinfo

На телефона за нарушения на асоциацията са постъпили 21 сигнала, като три от тях са за купуване на гласове, а четири - за контролиран вот.

Изводът на експертите от „Прозрачност без граници” е, че гражданите се страхуват да излязат от анонимността и да влязат в ситуация, в която да окажат съдействие на правоохранителните органи.