Община Кърджали раздава ксероксите от изборите на училища и детски градини
Община Кърджали раздава ксероксите от изборите на училища и детски градини / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

141 копирни машини, получени за изборите в община Кърджали, ще бъдат раздадени на училища, читалища, детски градини, кметства и социални институции. След края на изборния ден техниката бе складирана в помещения на общината. Това обаче застрашава изправността им.

„Ако не се използват, мастилено-струйните принтери след определен период от време просто стават негодни за употреба, защото както се изразяват специалистите - главата им засъхва”, коментира секретарят на общината Сезгин Бекир. По думите му това продиктува и решението тя да бъде раздадена и ползвана, тъй като ако това не стане, ще се превърне в брак. 

„Вероятно ще има и такива институции, които няма  да поискат да ги получат тези ксерокси, но нали разбирате че тука не винаги става въпрос за желание. Ние ще предоставим достатъчно аргументи все пак да ги приемат, по-скоро като място където да ги съхраняват и през ден-два или на седмица веднъж да пуснат някой лист”, коментира Сезгин Бекир.

Първи дарение получиха в най-старото училище в Кърджали СОУ „Отец Паисий”. Според директора на школото Златко Атанасов в учебното заведение разполагат с много по-модерна техника, но и тази ще влезе в употреба.

„Ежедневно учителите ползват подобна техника - за тестове, например. Освен това може да бъде полезна и на клуба по дигитална фотография. Така че тази техника е необходима за всяко училище”, каза Атанасов. Той е наясно, че поддръжката на изборните копирни машини обаче излиза солено. С една тонер касета те могат да печатат до 180 копия. А зареждането на касетата е скъпо, почти толкова, колкото струва самата копирна машина.