Съветници и кметове се заклеха в Перник
Съветници и кметове се заклеха в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Тържествена първа сесия проведе новосформираният Общински съвет в Перник. Местният парламент ще се ръководи от 36-годишният съветник от ГЕРБ Владислав Караилиев, който бе предпочетен за председател при тайното гласуване пред Малин Стоилов от БСП.

Седем партии и коалиции са със свои представители в 41-местния ОбС - Перник. 15 са съветниците от ГЕРБ, 12 - от БСП и коалиция, 5 от "Лидер", 3 от коалиция "Демократи за Перник", също трима съветника има и коалиция "Патриотично обединение", 2-ма от коалиция "Обединена десница" и един от "Атака".

Сесията откри областният управител на Пернишка област Иво Петров и водена от най-възрастния общински съветник - Катя Христова от БСП.

На първото заседание бяха прекратени правомощията на трима съветници, с мотива, че са ръководители на общински търговски дружества и по закон нямат право да съвместяват двете длъжности. Това са д-р Варя Церовска от ГЕРБ, директор на МБАЛ "Р.Ангелова", д-р Симеон Станков от ГЕРБ, който е член на УС на болницата и Иван Димитров от БСП, който е управител на "Комуналстрой". На тяхно място влязоха следващите от листите на двете партии- Румен Танев и Васко Чушев от ГЕРБ и Даниела Янкова от БСП и коалиция.
Със заклеване пред обществеността встъпиха в длъжност и преизбраният за втори кметски мандат градоначалник на Перник Росица Янакиева и 17-ет управници на кметства в община Перник.