Калфин и Данаилов ще признаят резултатите от изборите, БСП ще анализира вота
Калфин и Данаилов ще признаят резултатите от изборите, БСП ще анализира вота / Sofia Photo Agency, архив

Кандидатпрезидентската двойка Ивайло Калфин-Стефан Данаилов обяви пред Дарик, че признава резултатите от изборите и няма да иска касиране на вота.

Аз бих признал такива резултати, които обяви ЦИК, но това не променя факта, че това бяха лошо най-организираните избори, заяви Калфин. Според него концентрацията на власт в един човек е опасна и в това предстои да се убедим. При Иван Костов
и Петър Стоянов също имаше концентрация на власт, но в една партия, а не в един човек, добави Калфин.

Стефан Данаилов заяви, че не би се гордял да стане президент с гласовете само на около 1,7 или 1,8 млн. души. Искам да благодаря на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов за блестящата кампания, без тях резултатите нямаше да бъдат толкова високи за БСП, заяви Сергей Станишев. Опитахме се чрез истината да стигнем до повече български граждани и спечелихме доверие - около 1 млн. 300 хил души на втория тур са гласували за нашите кандидати, каза той. Но голяма част от гласовете за Плевнелиев са спечелени със страх, с бой и с купуване, заяви лидерът на БСП.

Толкова нечестни, недемократични, манипулирани и в значителна част фалшифицирани избори досега в България не е имало, каза Станишев. Той посочи, че трябва да има политическа реакция, за да не се допусне и на парламентарните избори да има злоупотреба с демокрацията. Ще направим проверка на всички сигнали за купуване на гласове и за подмяна на протоколи и ще вземем политическо решение дали да бъдат признати изборите, каза Станишев.

Чуйте целия разговор: