ЦИК реши казуса с депутатите-общински съветници
ЦИК реши казуса с депутатите-общински съветници / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Централната избирателна комисия излезе с решение, свързано с положението на депутатите и областните управители, които искат да останат на старите си длъжности, но са избрани и за общински съветници. В Изборния кодекс казусът отсъстваше като възможност и те нито можеха да положат клетва като съветници по несъвместимост, нито можеха да се оттеглят от листите.

За това сигнализираха от Общинската избирателна комисия в Разград, където заявления да се оттеглят от листите на ДПС и ГЕРБ подадоха депутатът д-р Хасан Адемов и областният управител д-р Валентин Василев. ОИК не уважи исканията им, на първа сесия на местния парламент и двамата не се явиха, банките им останаха празни, това попречи и на създаването на мнозинство за избор на председател на Общинския съвет.

С решението си ЦИК разрешава, ако избраният съветник не положи клетва, за него да не възникват пълномощия на съветник и Общинските избирателни комисии да обявят за избран следващия в листата.

Изключение се прави за съветници, които са възпрепятствани да присъстват на учредителните сесии. Такъв случай също имаше на първото заседание на Общинския съвет в Разград. На съветничка от БСП й се родило първо внуче и, за да бъде с дъщеря си, тя отсъстваше от сесията.