Табаков: Бизнесът трябва още да се учи как да кандидатства по европрограми
Табаков: Бизнесът трябва още да се учи как да кандидатства по европрограми / снимка: БГНЕС
Табаков: Бизнесът трябва още да се учи как да кандидатства по европрограми
54320
Табаков: Бизнесът трябва още да се учи как да кандидатства по европрограми
  • Табаков: Бизнесът трябва още да се учи как да кандидатства по европрограми

Сред бизнеса има страх от документация при кандидатстването по европейските програми. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Българския икономически форум Георги Табаков. За втора поредна година форумът организира изложението „Европа за нас", което ще се проведе от 16 до 18 юни в Националния дворец на културата. В последния ден на изложението ще бъде организирана и конференция под надслов „Научени уроци от настоящия програмен период".

Още за изложението и необходимостта от обучения по европейските проекти от Георги Табаков:

Дали е успешно или не е успешно усвояването, според мен ще можем да кажем чак към 2015 г., когато изтича периодът за усвояване по всички програми. България е в период 7+2. Тоест от 2007 г. започва периодът, за повечето страни членки на Европейския съюз свършва през 2013 г., но за България свършва през 2015 г.

Не бяха много добри процентите преди няколко години. Знаете, че преди няколко години имаше и замразени програми. Мисля, че е важно да се гледа с какви темпове в момента се върви. Второто много важно нещо е да се извлекат и уроците от този програмен период. Ние неслучайно така сме нарекли и конференцията, която правим на 18-ти, която е отворена за всички желаещи, които искат да я посетят - „Научени уроци от програмния период 2007-2013 г."

Обществото винаги трябва да бъде информирано за това по какъв начин и за какви проекти се харчат парите на европейския данъкоплатец и парите на българския данъкоплатец. От друга страна, успешната реализация на всичките тези програми се нуждае от обществена подкрепа. Огромната част от проектите са от обществена значимост. Затова те се нуждаят от обществена подкрепа. Според мен това е нещо като аксиома. Винаги ще се нуждаем от информация за това как добре да подготвяме проектите си, независимо дали идваме от публичния сектор, дали сме представители на някоя община или на частния бизнес.

Според вас носи ли вина и сегашното, и предишното правителство за това, че обществото няма голяма яснота по проектите, по които самият бизнес, самите хора могат да кандидатстват? Защото ако прегледаме оперативните програми, голяма част от тях става дума именно за писане на проекти било от общинска администрация, било от бизнеса, и съвсем малка част се изпълняват от държавата. Визирам магистралите.

Процесът е многостранен. Колкото и администрацията е „виновна", носи отговорност за това да информира обществото, толкова и бизнесът носи своята отговорност. И аз ще Ви дам съвсем конкретни примери. На всичките събития, които ние организираме, имам предвид Български икономически форум, може би от 2003 година досега, а може и повече да са, издания на най-различни наши събития, било то Форум за Югоизточна Европа, било то Български инвестиционен форум, било то Български икономически форум, различни регионални събития, ето вчера приключихме Икономически форум "Марица" в Пловдив. Това е издание, което преди това правехме от 2005 до 2008 година. На всички тези събития има тема, която е свързана с подготовката или след това с усвояването и възможностите за инвестиции и финансиране по линия на европейските фондове. Например в Пловдив и областта има около 30 000 регистрирани фирми. На събитието идват 60. за събитието се знае много отдавна. Същото е и за останалите - има незаинтересованост и в самите потенциални бенефициенти, има страх от документация, тя наистина не е лесна. В много отношения сигурно би могла да бъде опростявана, обаче трябва да има по-голяма заинтересованост.

Доколко според Вас убедеността или предразсъдъците на обществото, че европейските пари потъват някъде, визирайки корупционни схеми, за които се предполага, всъщност отблъскват хората да кандидатстват и да се пробват?

Не мисля. Просто знаейки от собствен опит, от различни европейски проекти, по които Български икономически форум е кандидатствал, тук-там печелил, на повечето места не успял, знаейки каква е документацията и през какво сито минава всичко, честно да Ви кажа, аз съм почти твърдо убеден, че няма корупционни схеми. Може да звучи изключително смешно и наивно, но много често и администрация, и различни бенефициенти допускат грешки, понякога се допускат грешки, защото контролиращите органи е добре предварително да помагат на бенефициентите как правилно да си изпълняват проектите, а не само да идват да контролират и да се мъчат да намерят колкото се може повече несъответствия.

Необходимо ли е да се организират повече обучения на бизнеса? Голяма част от хората се обезсърчават, когато два пъти не успеят.

Да, необходимо е. два пъти ако не успяваш, на третия успяваш.