Сумистът Петър Стоянов от килията: Предлагаха ми да подпиша страшни неща!
Сумистът Петър Стоянов от килията: Предлагаха ми да подпиша страшни неща! / снимка: DarikNews.bg, архив

Политически компромати са били искани от задържания в шуменския арест председател на федерацията по сумо Петър Стоянов. „Предлагаха ми да подпиша неща, които са страшни”, добавя Стоянов с уговорката, че никой няма да признае за това. Интервюто на Дарик със Сумиста е писмено и е направено чрез адвоката на подсъдимия - Емил Милев. Стоянов е обвиняем по делото „Килърите” за няколко знакови поръчкови убийства.

В текста е запазен правописът на Петър Стоянов-Сумиста. В скоби са посочени пасажи, първоначално написани от него, но след това зачеркнати.

Кои са „килърите” и как Петър Стоянов - човек с достатъчна публичност, председател на федерацията по сумо, контактуващ с политически върхове на държавата, попадна в тази група?

Знаете ли през последните 6 месеца, съм си задавал хиляди пъти този въпрос. След първия арест на 22.07.2010 бях шокиран, получих диабет, развих хипертония, взех да получавам хипертонични кризи, никога преди това не съм имал проблем с кръвно и диабет (както знаете, доскоро се състезавах активно). Отговора за мен е че беше станало недоразумение, неможех да си го обясня, но не съм спирал да вярвам, че във съда истината ще се види и се оказах прав. С решение на Апелативния съд от 03.08.2010 г. Бях освободен, Не съм и мислел, че ще бъде друго решението, тъй като нямам нищо общо или съпричастност към каквато и да било група за поръчкови убийства. След като напуснах ареста на 03.08.10, бях шокиран от изявленията на вътрешния министър, както и от министър-председателя и непрекъснатите му закани по всички медии, че скоро пак ще бъда арестуван, Опитах се да се свържа със вътрешния министър и да изясня какво се случва, неколкократно бях отклонен и за съжаление се оказа прав един от неговите подчинени, който ми каза че, «Неможе премиера и вътрешния министър да кажат, че сте „килъри” пред цела България и ние да не ви направим такива». В периода от 03.08.2011 до задържането ми на 22.09.2010, аз бях през целия период из болници и санаториуми за да възстановя здравето си. Когато на 22.08.2010 г. Бяха задържани отново хората, с които бях задържан си помислих, че разследващите са разбрали, че немам нищо общо с тези хора. Уви човекът, който ми каза и предупреди че ще ми бъде направено „активно мероприятие” и ще бъда направен „килър” се оказа прав. Питате ме кои са „килърите” - (ами според мен лепенето на етикети от вътрешния министър и изказванията му като първа и последна инстанция по арестите му показват че те не знаят кои са „килърите”, едва ли аз, който съм много малък и незначителен на...) немога да кажа кои са, но мога да кажа кои не са а именно Петър Стоянов не от групата „Килърите”. Другите задържани не ги познавам със изключение на Васил Костов, с който не поддържам близки отношения и Г. Вълев, който познавам като човек помагащ за развитието на сумото. За обществеността е ясно какво правя аз и кой съм. Искам да заявя, че цялата сумо-общност по света и Европа ме подкрепя и до ден днешен и никой не вярва на скалъпените обвинения срещу мен. Ареста ми е политически и предупреждение към всички инакомислещи хора със собствено мнение, различно от това на управляващите. Нямам друго обяснение, активната ми позиция по въпросите за спорта, активното ми участие в Комисията по образование и спорт във създаването на закона за спорта и категоричните ми позиции по въпроси, които се потулват в областта на спорта, изкарването им наяве и критикуването на бездействието, може би уплашиха, някои хора. Изказването на премиера „че който не е с нас е срещу нас” изразена от трибуната на парламента е във действие.

Страхува ли се някой Петър Стоянов да напусне ареста?

Немога да отговоря на този въпрос еднозначно, мисля, че хората създали сценария „килърите” се опасяват да не започна да говоря за грозните предложения които получих, докато съм в ареста. Може би вътрешния министър се притеснява да чуе моите отговори на неговите обвинения и изказвания като първа и последна инстанция по всички шумни арести. Първо искам да му кажа, че се казвам Петър Стоянов и аз не го наричам Цецо Шлифера, както е известен сред своите подчинени. (това е относно създаването ми на демоничен образ). Във нашия спорт силите се мерят на дохиото, когато срещу теб е изправен противник, (който) при равни условия. Много е лесно да заклеймяваш хора хора, които немогат дори да ти отговорят, тъй като са вкарани в нечовешки условия и всеки ден през последните 180 дни се боря със зъби и нокти за оцеляването си. Много е лесно да съсипваш животи, съдби, семейства, когато разполагаш със всички лостове на държавата, когато хората, които са обвинени в най-тежките престъпления са изпратени на подсъдност в един съд в който ти «държиш на синджирче» председателя на Окръжния съд в Шумен. (със някои неща, които...) По този въпрос не съм наясно, но бих искал да попитате вътрешния министър дали има СРС по делото „Борилски” и какво има там? Във срещите ми със прокурорката по делото А. Петрова ми беше дадено да разбера, че тя е просто един изпълнител. На въпроса ми, „Как след близо 2 години решихте, че аз имам нещо общо със убийството на Р. Рачев” не получих отговор. Помолих прокурорката още от първия ден да влизаме във съда, защото мисля, че мястото на водене на процеса е единствено във Съдебната зала, а не по медиите. Много е лесно да побеждаваш когато нямаш противник, но явно вътрешния министър, сигурно и като спортист е свикнал да побеждава само (единствено) когато няма противници. Моите уважения към премиера и вътрешния министър, но получилата се практика да се настройва общественото мнение и лансирането на борбата срещу орг. престъпност и корупцията е само по медиите.

Какви са били връзки Ви с Б. Георгиев, Р. Рачев и останалите жертви, за които са обвинени т.нар.  група „килъри”?

Не познавам тези хора! Първо искам да изразя дълбоките си съболезнования към близките на тези хора и искам да им кажа, че аз нямам нищо общо със убийствата на тези хора, а така като гледам как се нарочват и обвиняват хора без никакви доказателства дълбоко се съмнявам, че задържаните имат нещо общо. Всички доказателства са изфабрикувани от МВР и Прокуратурата, като за целта хора, които са зависими от МВР, хора със присъди, хора задържани са пускани само и само да подписват измислици. Такъв е случая със Георги Петков (Жоро Космоса) от Ботевград, който в показанията си твърди, че съм се виждал с него, говорил съм с него, а аз дори не го познавам. Намаляват се присъди за да се дават показания. Хора, които и до ден днешен продават наркотици на децата ни са ключовите свидетели. Балона който надуха МВР и Прокуратурата скоро ще се спука, веднага след влизането на делото в съда. Дай бог да бъде по-скоро и да оживея дотогава. Искам да добавя, че Юри Галев ми беше приятел, помагали сме си много пъти, винаги е присъствал на семейните тържества, които съм организирал на Боровец. Омерзен съм от обвинението, че аз имам нещо общо със смъртта му

Кой стои зад сценария на килърите и в чий е интересът това да се случи?

Сценаристи са МВР и Прокуратурата, но главен сценарист е отдел „Антитерор” в ГДБОП. Основните действащи лица са Калин Георгиев, Станимир Флоров, Цв. Цветанов. Има данни, че първите двама близо 1 седмица са уговаряли Камен Балбузанов да стане свидетел, срещу Г. Дачев по дело за опит за убийство на К. Балбузанов (Куката) от Плевен. Със цената да продава наркотици (Под покровителството на бивш началник на БОП Плевен, уволнен по времето на Р. Петков и възстановен от Цв. Цветанов, вече като началник във София) безпрепятствено е уговорен да лъже пред съда. По делото в което аз съм задържан има идентични случаи. Искам да заявя, че живота и здравето на свидетелите по нашето дело са по-ценни за мен, отколкото на МВР и Прокуратурата, защото всички глупости, които са подписани ще трябва да ги кажат в мое присъствие. Никога не съм заплашвал или опитвал да повлияя по някакъв начин на свидетели, аз не се притеснявам. Във съда истината ще блесне. Интересът е основно на вътрешния министър, който освен да осъжда хората по медиите, не може да осъди нито един от задържаните по шумните акции. Задавате ли си въпроса, защо точно в Шумен, където има 7 окръжни съдии, и нямат капацитет, нито условия в арестите, които са отпреди 2 века се гледа „мегаделото” килърите. Ами във Шумен може да се обаждаме на съдии, прокурори да правят всичко, което им нареди вътрешния министър. Аз не се съмнявам, че има достойни хора и тук в съдебната система, но те така са наплашени, да не би да не угодят на прозрачно-скалъпените обвинения от прокуратурата, че не смеят да отсъдят, така както са натоварени от закона и обществото, безпристрастно. Вярвам във Съда в България, вярвам, че Българското Правосъдие няма да допусне вмешателство по време на процеса. Какво прави МВР от 3 години насам? Шумни арести, тежки обвинения неподкрепени от солидни доказателства, оправдателни присъди е следствието от тази комбинация. Арестуват се хора с някакъв обществен статус, защото така се шуми повече по медиите. Очернят се хората, лепват им се етикети, лежат дълго в ареста, вътрешният министър, ако мярката е „задържане под стража” прави политически PR, бием се в гърдите че сме разбили, такава група, друга група. След известно време истината излиза наяве и виждаме, поредният провал. Аз съм много малък да давам съвети на хората избрани да управляват, но ще си позволя да дам един съвет на Цв. Цветанов „Не слагайте каруцата пред коня” г-н Министър.

Предлагаха ли Ви сделка, докато сте в ареста – свобода срещу свидетелски показания в услуга на МВР и прокуратурата?

Знаете ли това са неща, които никой няма да признае, но нееднократно ми беше дадено да разбера, че ако дам показания срещу известни политически фигури първо, а след това и срещу хора от (ъндърграунда) ъндърграунда ме навежда на мисълта, че се търсят политически компромати от мен. Неискам повече да говоря на тази тема, защото може да се стигне и до фатални последици за мен. Предлагаха ми да подпиша неща, които са страшни.

Кога за последно сте разговаряли с Ц. Ц.? Доколко отговаря на истината твърденията, че сте се срещнал с него в деня на убийството на президента на Р. спортист Ю. Галев? Ако е имало такъв разговор, по какви теми беше той?

Смятам, че човек трябва да бъде лоялен и да не преекспонирам познанството си с вътрешния министър. Щом той каза, че вече не ме познава, аз няма да възразявам и да влизам в полемика. Искам само да Ви отговори на вас как спечели изборите във Червен бряг, Плевен, София-област. Относно деня в който бе стреляно по Ю. Галев, мога да кажа че във съда ще призова като свидетели Цв. Цветанов, Станимир Флоров и Веселин Маринов, ако там имат смелостта да излъжат, нека го направят. Ще кажа само, че оттам започна „активното мероприятие” срещу мен. Не смятам, че е редно да споделя на каква тема е имало разговори, тъй като това е само между мен и него. Ако той реши, нека го каже. Ако Ви отговори, че на обвиняеми не желае да отговаря и вие сте слуги на организираната престъпност му напомнете, че рано или късно всеки може да попадне в такава ситуация, по-важно е кой ще има сили да издържи това.

Искали ли са политици услуги от Вас? Предлагано ли Ви е да работите за партийни лидери или формации?

Първо искам да кажа, че аз съм от с. Гниляне, община Нови Искър и това село е известно, че единствено то през 1923 г. се вдига на въстание. Известно в историята като Септемврийско въстание на БКП, избити са много комунисти и до ден днешен единствено от всички общини в София, кмета е от БСП. Произхождам от семейство на членове на БКП и не крия левите си убеждения. Помагал съм и ще помагам на партиите, за които социалната политика е основната им идея. Участвал съм в предизборни кампании, като организатор на масови прояви, като концерти и агитация по време на избори. Не смятах, че подкрепата на една или друга партия ще ми докара такива главоболия. Със идването на власт на ГЕРБ се върнаха времената на политическите арести, полит. доноси, неща, които смятахме за безвъзвратно отминали още на 10.11.89 г. Уви! Конкретно говорили сме за спорта и кое е добро за бълг. спорт, както с Президента на Р. България така и с Министъра на физ. възпитание и спорта Св. Нейков, мои идеи влязоха в законопроектите внесени от ПГ „Атака” за закона на спорта. Смятам, че когато е за доброто на спорта и имиджа на България, не трябва да има политически пристрастия.

Загубихте ли приятели, бизнес, позиции, медали, уважение?

Китайска мъдрост твърди че „когато започне буря всички дребни и малки неща, закрепили се върху камъните изчезват, остават само камъните които си тежат на мястото”. Всички истински приятели са до мен и никой не вярва във нещата в които съм обвинен, те ме познават и знаят, че човека, който познават не е способен на такива неща. Ще излъжа, ако кажа, че не съм изгубил, разбира се изгубих 6 месеца от живота си в това да се боря за живота си и да казваш, че не си това за което се опитват да те представят хора със скрити комплекси. Медалите, никой неможе да ми вземе, победите също, колкото и нескромно да звучи, МВР унижи човека със най-много медали от СП, ЕП и Международни турнири, по една статистика на МФВС съм един от най-медалоносните спортисти в България със над 110 медала. Сигурно докато съм тренирал, организирал нещата във федерацията, участието ми в заседанията на Парламентарната комисия за образование и спорт, развитието на бизнеса ми, грижата за семейството, според вътрешния министър съм организирал и убийства. Значи аз съм някакъв суперчовек, който може едновременно да бъде на няколко места. Не г-н Министър бъркате и когато влезем в съда, ще го разберете. Човек се цени по това, какво е постигнал в живота си. Нека всеки, като се обърне назад да успее да види това, което аз съм постигнал. Не ме е страх от битки, в сумото е забранено движението назад, това предавам и аз, на дечицата в школите, които откривахме допреди 6 месеца. Обичам да виждам резултатите от работата си и тя е свързана с факти и цифри. Именно заради това, бях избран на 18.09.2010 г. за Президент на Европейската федерация по сумо. Утре, когато това свърши и този фарс приключи, аз отново ще направя така, че имиджа на България да бъде на ниво във нашата сфера. Искам да отбележа, че целия процес се следи много внимателно от цялата спортна общност и отзивите, повярвайте ми ще бъдат чути по цял свят.

Какво точно е здравословното Ви състояние?

Представете си кутия с размери 1.50 метра ширина и 3 метра дължина и 3 метра височина във която си затворен 180 дни по 24 часа, без тоалетна, течаща вода и чист въздух. Започнах с условията в Шуменския арест, когато бях приет тук, постъпих със хипертония и диабет ІІ степен, развих тежка форма на клаустрофобия, което от своя страна повишава кръвното и увеличава хипертоничните кризи, които могат да доведат до инсулт или инфаркт. Лекарите, които идват от Бърза помощ почти всеки ден ме съжаляват и постоянно препоръчват да се променят условията ми, но мед. лице в ареста заедно със прокурорката си правят експерименти със здравето и живота ми. Писах на всички възможни инстанции, но никой не ми отговаря. Нито един път не съм извеждан да бъда разпитван за тези 6 месеца. Но, казват, че всяка болка, която не те убива, те прави по-силен. Аз няма да се предам.

Каква е вашата истина за „килърите”?

Моята истина и мисля, че единствената истина е следната. Във началото става недоразумение със моя арест и след като излизат премиера и министъра на вътрешните работи и казват, това са „килърите” се впряга цялата държавна машина във фабрикуване на доказателства и отхвърляне на всички улики и доказателства за невинност, нагласянето на факти и обстоятелства върху теорията, че ние трябва да сме обвинени за цялото зло, което се е случило са виновни тази странна комбинация от хора, събрани във ареста. Амбицията на вътрешния министър, да докаже, че не е подвел премиера, че не е подвел всички се изразява във грубо потъпкване на правата на невинни хора, което както се вижда е масово прилагана политика за репресия над неудобни и опозиционни партии и хора. Но искам да предупредия сценаристите на този филм са попаднали във задънена улица или както се казва в шаха изпаднаха в ситуация „цунг-цванг”, без полезен ход. Немога да си обясня със друго, безмисленото ни държане във ареста. Нали има достатъчно доказателства, както се казва по мерките на които се явявам, защо не влизаме в съда. Не получих отговор, нито от прокурора, нито от следователите.

Кога Петър Стоянов ще бъде свободен и дали това ще се случи?

На този въпрос, немога да отговоря. Вярвам, че истината ще възтържествува, когато делото влезе в съда, а това кога ще стане незнам. Когато се намери един съдия и прочете делото, абстрахирайки се от управляващите и медийните им лакеи. Можело съм да се укрия, заради това не се променя мярката ми. Тежките обвинения също изисквали най-тежката мярка. Ами да ме обвинят за всичко, за Кенеди, за 11.09.2001 в Ню Йорк, нищо, че нямало да се докаже после на процеса. Абсурдът продължава и искам да благодаря на Американският посланик, който много добре е усетил ситуацията в страната. Думите му „Затова е важно правителството не просто да се фокусира върху арестите, а да признае проблемите и да погледне на тях в по-широк смисъл от гледна точка на върховенството на закона” са една добра илюстрация на напъните на вътрешния министър да се изказва, къде подготвено, къде директно с лъжи (визирам думите му за позицията на Германия, относно приемането ни в Шенген) уличен от Германското вътрешно министерство. Надявам се върховенството на закона да започне да се спазва и от Шуменския Окръжен Съд и Шуменската Окръжна прокуратура, но едва ли ще стане това докато по-голямата част от тях са обвързани помежду си със финансово-семейни зависимости. Когато спрат да си празнуват всички семейни празници заедно във стаите на съда. Тогава може би Петър Стоянов ще бъде освободен и съден от безпристрастен съд. Надявам се това да стане скоро. Вярвам в Съдебната система в България.

21.03.11                                                              Петър Стоянов
гр. Шумен 
Следствен арест