Веселина Фелдман
Веселина Фелдман / Промяната
Шест социални предприятия бяха избрани да се включат в юбилейното десето издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change България. Ето какво казва основателката на Сдружение „Конна терапия“ Веселина Фелдман за своята работа и планове:

1. Каква е основната цел на вашата организация?


Основната цел на Сдружение “Конна Терапия” е да подпомага деца с физически, психически, социални, емоционални, поведенчески, езикови и когнитивни дефицити да развиват своя потенциал и да вървят щастливи и уверени по своя път.

Всяко дете е една Вселена, да откриеш силните му страни и да подкрепиш слабите е философия, която ако всеки специалист и родител следва, получава вдъхновяващ резултат, придружен с усмивка и много любов в замяна.

Други важни цели, които сме си поставили, е да развиваме областта на хипотерапията в България, една все още недобре позната сфера и незаслужено, стояща маргинално в морето от терапевтични интервенции.

И не на последно място целта ни е да мотивираме специалисти да открият себе си и смисъла си сред конете, природата и децата.

Сдружение Конна терапия
личен архив Сдружение „Конна терапия“

2. Какъв е начинът по който я постигате?

Да подкрепяме децата в тяхното развитие постигаме чрез утвърден и отдавна доказан в световен план терапевтичен метод, а именно терапия с помощта на коне. За да постигаме по добре мисията си, създадохме Център „Приятели на Зита“, едно магично място в полите на Плана планина, където далеч от шума на големия град, децата имат възможност сред красиви гледки и чист въздух да изживеят една магична среща със своите четириноги приятели.

Годините работа и опита, който натрупахме, ни позволи да изработим методиката си спрямо чешката методика за физиотерапия с помощта на коне, един уникален метод за подкрепа на невро-моторното развитие на деца с нарушения и изоставания в тази сфера. Психотерапията с помощта на коне пък е незаменима подкрепа в невро-психичното развитие на деца с Аутизъм, синдром на Даун, хиперактивност и дефицит на вниманието, забавено речево развитие и много други. Всичко това постигаме чрез екип от сертифицирани специалисти, основно психолози и рехабилитатори, с международни обучения по методите с коне, а сред нашите верни
приятели-доброволци имаме и логопеди, студенти по психология, медицина и други с интерес в областта на детското развитие. И разбира се най-вече постигаме целите си благодарение на магичната сила и енергия на нашия екип от терапевтични коне – Зита, Холи, Памела, Хипократ и Памир.

Сдружение Конна терапия
личен архив Сдружение „Конна терапия“

Развитието на областта на хипотерапията в България, постигаме чрез много и най-разнообразни дейности:

- разпространяване на информация сред специалисти и родители;
- предоставяне на възможност за обучение и практика с водещи международни специалисти в областта;
- активна комуникация и подкрепа към специалисти в други градове на страната извън София;
- търсене на партньорства с обучителни и лечебни институции, с цел структуриране и сертифициране на обученията и практиката;

3. Каква е вашата лична мотивация да адресирате този проблем?

Личната ми мотивация е нещо, което се е градило и преобразявало през дългите години на развитие на дейността. Първоначално бях мотивирана най-вече от страстта си към конете и желанието ми да обединя професионалните си интереси в психологията с тази си страст, така че конете да продължат да бъдат незаменима част от живота ми. Това беше водещият импулс в началото, тъй като дълго време се бях занимавала професионално с неща, които не включваха коне и добре осъзнавах вече, че по този начин никога няма да бъда себе си. Последвах мечтите си…каква по-голяма мотивация от това!

Впоследствие към тази картина се добавят мотивиращите усмивки на децата, техният напредък и благодарността на родителите им.

Сдружение Конна терапия
личен архив Сдружение „Конна терапия“

4. Как първото ви участие в ПРОМЯНАТА катализира успеха ви досега?

Беше истинското начало на Началото, аз така започнах, преди ПРОМЯНАТА преди 10 г. нямаше нищо. Тъкмо бях взела първия си кон Зита и идея си нямах как и накъде на поема. В този момент ПРОМЯНАТА изигра ключова роля, както чисто функционално в избистряне на стратегиите и целите, така и чисто емоционално да повярвам, че е възможно и…да тръгна!

5. Кои са най-големите трудности, които сте срещали като социален предприемач?

Да бъда социален предприемач! Това е голяма трудност за мен… всички други са трудности от ежедневен характер, като да отглеждам сама 5 коня,
2 деца, 2 кучета и една котка на 1000н.м в планината, далеч от цивилизацията…докато си социален предприемач.

Още помня разговорите ни с Юрий Вълковски, който положи много усилия да ме убеди, че СЪМ социален предприемач, съгласих, защото с него трудно се спори. ;) Но май още не се разпознавам съвсем. Реално ми е трудно с „бизнес“ частта, аз съм практик, спортист, психолог, човек на терен, знам си силните и слабите черти и определено ми е трудно да съм какъвто и да е предприемач, но се справям някак….очевидно, за да го има всичко друго, няма как и без това. Та предприемам всякакви социално полезни за дейността ни активности и дори съм доста рисков играч, няма какво да губя, аз и конете сме сила, това разбрах с времето.

6. Как тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА ви помага да разширите социалния ефект от дейността си?

Надявам се да помогне по посока да не трябва все аз да разширявам този ефект. Борим се за чуваемост сред специалистите и се надявам до всички да достига посланието не само за това колко чудодейна е тази терапия, но и че не е достатъчно да имаш добро конче и добри намерения, изисква се много много повече. Социалният ефект би се разширил доста, ако имам къде да пратя всички деца, които ние отдавна не можем да поемем и които няма и къде да пратя. ПРОМЯНАТА говори за терапията с коне по правилен начин, това помага! Другата линия на подкрепа е към мен лично като човек, развиващ дейността, експертизата, менторската подкрепа, семинарите и обученията, разширяват погледа ми в незнайни за мен посоки, които отварят нови възможности за разгръщане на социалния ефект.

7. Как ще подобрите живота на децата в България, ако спечелите голямата награда на конкурса от 50 хиляди лева?

Като продължим да следваме и развиваме това, в което сме безспорно добри, да предоставяме на децата със специфични нужди качествена терапия и уникална възможност за преживяване на природата и контакта с животните. Наградата би ни подпомогнала в посока обучения на специалисти в и извън София, подобряване на условията в нашия Център, с цел повишаване ефективността на терапиите, включително и през зимния период, който сега за всички ни е много тежък. Имаме предложения и за две много смислени партньорства, които биха увеличили броя включени деца в терапиите, ангажираните с това специалисти и условията на провеждането на терапиите. Или в крайна сметка да подобрим живота на повече деца, чрез достъпност до високо ефективна терапия, предоставена от обучени специалисти, в Центрове за терапии с коне в София и страната! Това е голяма и смела мечта…но посоката е ясна, а пътища вярвам че има!

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.