Райдовски: Ако Станишев беше отказал ДПС да му извива ръцете, щеше да спечели на следващ вот
Райдовски: Ако Станишев беше отказал ДПС да му извива ръцете, щеше да спечели на следващ вот / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова
Красимир Райдовски
64829
Красимир Райдовски
  • Красимир Райдовски

Оставката на лидера на БСП Сергей Станишев не решава проблема на това правителство - най-полезното за страната е кабинетът „Орешарски" да заработи реално. Това коментира в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" Красимир Райдовски - ексразузнавач и шеф на правителствената пресслужбата по време на Жан Виденов.

Според него решението за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е еднолично на ДПС и обществото протестира срещу методите на тази партия. „Ако Станишев сега беше отказал публично ДПС да му извиват ръцете, той щеше да спечели с голям резултат следващи извънредни избори", смята още Райдовски.

Вашата версия за събитията от последните дни - скандалът с избора на Пеевски, кой го предложи и наложи, защо се самoразклати почти до падане властта само дни след избора.

Въпросът според мен е много лесен и много сложен. Кой го предложи - след като Пеевски е депутат на парламентарната група на ДПС, естествено е да го предложи ДПС, няма да го предложи нито ГЕРБ, нито БСП, нито Атака.

Янаки Стоилов каза, че може да се е самопредложил...

Защо не се самопредложи Янаки Стоилов?

Може би няма този ресурс зад гърба си.

А той какъв ресурс има Пеевски? Това са приказки от 1001 нощ, приказки за малки деца според мен. Даже започвам да заеквам, защото не искам да се смея в ефир и да мърсим ефира. Несериозно е да се говори, че той се е самопредложил, несериозно е да се говори, че е решение на БСП. Решението еднозначно, еднолично е на ДПС. Не може да бъде друго решението. А реакцията, която предизвика Пеевски, не я предизвиква той сам по себе си като личност. За Пеевски е изписано какво ли не и за мен беше изписано какво ли не. Защо не скачаха хората по площадите, когато Бойко Борисов беше назначен за главен секретар, за него също беше писано. Защо Пеевски е депутат?

Сега ще се спори дали да бъде депутат...

... Обаче влезе в парламента, защо не скачаха тогава? Според мен реакцията е предизвикана от грубата намеса, безпардонната намеса на ДПС. От 20 години насам, откакто съществува ДПС като политическа структура, едва ли има по-авторитарна партия в България. И не само в България, може би само в Турция има такова нещо.

Сбърка ли Орешарски, че влезе за втори път в тази игра, в която трябва да се съобразява и с коалиционен партньор ДПС? В Тройната коалиция бяха трима партньори.

Там бяха ясни правилата. По-ясни бяха правилата - имаше някакъв измислен съвет, събираха се, скубеха си гърдите помежду си, все пак излизаха с общо решение. А тук между двама души, двама борци на тепиха кой е победителят? По-силният. Онези държат в ръцете си козовете и казват "Ако ние направим така и Вие не се съгласите, рухва правителството". Хубаво, рухна правителството. Вярно, че никак не е приятно за страната ни, както госпожа Цачева каза.

Аз на негово място не бих се съгласил. Още повече Орешарски е добър човек, той е много добър специалист, но допусна една сериозна грешка. Той каза "Аз не съм политик и не се занимавам с политика". За да си министър-председател, трябва да се занимаваш с политика.

Трябваше поне ясно да каже кой му е предложил това име, казвате, и може би пък да признае още в събота...

Може би от неудобство или...

Политически натиск, да си каже "Натиснаха ме".

То е ясно, че са го натиснали от самото начало.

Улицата може да приеме това - ако не да започне да му симпатизира, но поне да го разбере.

Не знам, може да е въпрос и на личностна характеристика, не мога да кажа. Според мен ако Станишев - това, което ще кажа, ще звучи като ерес - беше излязъл и публично беше обявил "Извиват ми ръцете, повече така не мога да работя с ДПС, отиваме на избори", той щеше да спечели следващите избори с много голям резултат. За него щяха да гласуват всички, които днес не харесват останалите. ДПС доказва себе си като партия, която не е долюбвана от никого в България. Сега стана ясно.

Реакцията не е срещу Пеевски, реакцията е срещу средствата и методите, които използва ДПС. ГЕРБ спечели тези избори, защото...

Да, но на улицата се вика "Червени боклуци", първо. И второ - когато Станишев даде интервю в кризисния момент, в неделя може би за бТВ, той по никакъв начин не каза, че смята за грешка самата номинация, а начина, по който е била прокарана по-скоро. Дори и днес Татяна Дончева каза ясно - Станишев и кръгът около него са близки с Пеевски, всъщност не само ръката на ДПС трябва да се вижда в една такава номинация.

Първия ден, когато обяви Станишев Пеевски, той е бил да говори по този начин. Това е и глупостта, че никой не е очаквал тази реакция, те са длъжни да очакват тази реакция. Глупав е и самият закон, че този човек се избира от парламента. Началниците на двете структури Разузнаване и Контраразузнаване според мен трябва да бъдат назначавани еднолично от министър-председател, независимо кой е този човек, защото работи за изпълнителната власт.

И намесата на нашия президент е много смешна, тя предизвиква само смях, никой не го е питал. Никой не го пита, защото не трябва да го пита.

Но той пък можеше да наложи вето на закона, бързо скроен за един човек...

Добре де, и какво от това? Нали пак щеше да мине законът. Той е достатъчно интелигентен да разбере, че следващия път по същия начин ще бъде прекаран закон. Реакцията му е смешна, той е човек, който си повярва, който идва от нищото и решава, че управлява въздушните течения, поне според мен. Дано да греша.

Самото обстоятелство, че Националната разузнавателна служба, от там и останалите служби навремето отидоха при президента, говори за нещо съвсем друго. Не знам дали ви е ясно как Националната разузнавателна служба беше подчинена на Президентството, защото тогава беше Петър Младенов президент. Решението, което беше взето, беше точно тази база - нашият човек, член на Политбюро, комунистът Младенов поне пет години, бяха седем тогава, няма да има сътресения с разузнаването в България. Оказа се, че Младенов не е онзи човек, за когото са мислели и всичко се срина. Това беше голяма грешка, но да не се връщаме толкова много години назад.

Вие говорите за "Червени боклуци". "Червените боклуци" е крясъкът, лозунгът, който обединява всички. Все още този пещерен антикомунизъм срещу червените боклуци обединява хората от улицата. И е тъпо да се говори за червени боклуци, защото боклуци има навсякъде.

Боклуците са безцветни - на какъвто фон ги поставиш, такива стават. Винаги в такава критична ситуация изпълняват Кадиевци, които говорят за морал, за чест, за конфликт на интереси, а преди всичко трябва да погледнат себе си. Татяна Дончева е права, когато казва, че има кръг около някого, но къде ли няма кръгове. Не харесвам, когато някой обвинява някого без конкретика. Аз не знам кой е кръгът около Станишев, които са близки с Пеевски, нека да кажат имената. Много е лесно така се обвинява и да се говори.

Като казахте Кадиев, Дончева, изобщо вътрешните процеси, които текат в БСП, една оставка на Станишев би ли успокоила ситуацията, би ли извадила част от напрежението на улицата, за да може както вчера в ефир ни вчера каза Румен Овчаров, да се спаси правителството. Така оставката би имала смисъл.

Оставката на Станишев не зависи само от него, зависи дали ще бъде приета. Оставката на Станишев също не решава проблема на правителството. И Овчаров е прав, въпреки че според мен Кадиев е проекция на Овчаров, като отчитаме бизнеса на неговата другарка в живота. Кадиев е свикнал да изпълнява чужди поръчки, спомням си още навремето с гущера и опашката, на него му благодари "Мултигруп". Навсякъде казва "Аз бях стипендиант в Харвард", но не казва чий стипендиант е бил. Той беше стипендиант и не е следвал, беше специализант за много кратък период именно на "Мултигруп", а стипендията се плащаше от "Интраком".

Отвъд обаче тази скоба какъв трябва да е ходът да се поеме отговорност. И следваща подточка - как изобщо Орешарски отново може да извоюва някакъв кредит на доверие? Протестите продължават, днес е пети ден.

Много ми е трудно да давам рецепта, за да не приличам на тези, които говорят по радио и телевизия, без да говорят нещо сериозно. Защото ще прозвучи смешно, ако аз трябва да давам рецепта. Но Орешарски в никакъв случай, след като е направил тази грешка, не бива да прави крачка назад. Не е улицата тази, която определя дневния ред в страната. Не е 10 януари, 10 януари беше един измислен общонароден празник. Да не се връщаме в миналото и да правим анализи, всеки знае днес какво е 10 януари.

Да, но България не е същата.

И не 10 януари свали правителство. Правителството си беше подало оставка много преди 10 януари, още на 26 декември.

Ние сме абсолютно същите след 20 години, защото ако не бяхме същите, нямаше да бъдем в това състояние - да вървим в една спирала, независимо дали нагоре, надолу или по хоризонтала. Ние се въртим като мухи без глави.

Факт е, обаче, че в момента политическата класа или поне тази, която е в Народното събрание, не дава знак, че е разбрала, че обществото е по-различно, че хората, дори и след протестите още от Орлов мост миналата година, дават знаци за тази промяна. Там никой не ги чува.

Миналата година също знаците не бяха еднозначни. Тогава беше още по-зле, защото не можеха да дефинират нито едно искане. Продължават по същия начин, тук-там се появяват по-интелигентни гласове. Но когато попитате някого "Ти какво искаш", той не може да отговори на този въпрос.

Казват край на задкулисието.

Хубаво, край на задкулисието. Политиката винаги е задкулисие, няма ясна и чиста политика, такова чудо по света няма.

Значи сме минали някаква граница, за да стигне обществото до подобен извод, искане, лозунг.

По-важно е кой му задава лозунгите и как изведнъж се появяват тези лозунги. Тук вече две седмици говорим...

Не приемате, че на хората наистина им е писнало да гласуват за едни, а накрая получават други?

Кой ги кара да гласуват? Имаше друг модел, когато в братска Сърбия не гласуваха няколко пъти, нали си спомняте. Това също е въпрос на позиция, когато не намираш човека, за когото да гласуваш, не намираш партийната структура, която определя или отговаря на твоите изисквания.

Казвате, че най-полезно е в момента Орешарски да заработи.

Да, защото до този момент това правителство, карайки се помежду си кой да седне на нечий стол, нищо не е показало, че може да свърши. Нека поне да заработи, за да видим може ли да работи или не може.

Дано улицата да даде този кредит на доверие, а Орешарски да докаже, че не е, както каза Татяна Дончева, пластелин в ръцете на Станишев, Местан и сие.

Той вече доказа, че не е пластелин. Това че Орешарски не иска да каже кой му е натрапил личността, съвсем не значи, че Орешарски е пластелин. Това че Орешарски е добър човек като характер също не означава, че е пластелин, той е доказал във времето, че има характер.

Прогнозирате ли ескалация на протестите?

Ескалацията на протестите, дори и да просъществува още ден-два, какво от това. Не бива да се отдава повече на улицата от това, което улицата заслужава. Какво ще стане - всяко едно решение, когато започнат да излизат утре на улицата, както президентът иска. Всяко едно решение на Народно събрание да бъде съгласувано с него - така излиза от неговото искане за директора на ДАНС.

Знаете обаче от историята, че властта не трябва да се брани на всяка цена.

На всяка цена - не, но тази власт все още не е започнала да прави нищо.

Не очаквате оставка на Станишев?

Абсолютно съм сигурен, че Станишев няма да си подаде оставката.

Някои казаха вчера, че би постъпил много по-достойно...

Тук става дума за нещо много по-различно, зависи кой му иска оставката. Когато говорим за достойнство и за Жан Виденов, не бива да бъркаме нещата. За мен до този момент по-достойният председател на тази партия, освен Виденов - тук не става дума за лично отношение и емоции - не е имало. Обективно не е имало. Това го говорят хора, които изобщо не знаят кой е Жан Виденов.

Но Станишев не би да си подава оставката, защото неговата оставка от кого е поискана? От Кадиев и някакъв никому неизвестен депутат от община Витоша.

Избирателите негодуват.

Кои избиратели? Избирателите, които са гласували за БСП? Да не са гласували за БСП. Те не гласуват за Станишев, те гласуват за БСП. Аз не съм адвокат, не съм фен на Станишев.

Интересни събития, предстои и форум на ПЕС...

Това е другата позиция, която също предизвиква смях у мен, защото винаги търсим Големия брат - Щатите, Съветския съюз, Америка, Германия, сега ПЕС, Европа. Те питат ли ни нас, когато си избират директорите на службите?

Факт, но когато този директор, избран на служба, извади хората на улицата, се налагат обяснения, съгласете се.

Не го извади директорът, извади го статуквото в страната. Затова да си помислят хората от улицата.