Психолог: Инкасо милионерът Георги Енев таи напрежение
Психолог: Инкасо милионерът Георги Енев таи напрежение / снимка: DarikNews.bg, архив
Интервю на Тина Ивайлова с психолога Магдалена Банчева
55270
Интервю на Тина Ивайлова с психолога Магдалена Банчева
  • Интервю на Тина Ивайлова с психолога Магдалена Банчева

Разследващите продължават да търсят къде са 1 470 000 лева, които 33-годишният охранител Георги Енев открадна на 22 юни. Миналата седмица криминалистите са направили втори опит да го разпитат в присъствието на защитника му адвокат Георги Кутрянски, но той отново се е провалил. Георги Енев отказвал да говори. От прокуратурата потвърдиха, че е назначена комплексна психологическа и психиатрична експертиза. При положение че Енев откаже да говори с психолог и психиатър, то те могат да направят заключенията си въз основа на писмени данни - показания на приятели, колеги и роднини на задържания охранител. В момента Георги Енев е в ареста. Ако не върне откраднатата сума, го грози от 10 до 20 години лишаване от свобода. Какъв човек е Георги Енев, какви са причините той да открадне милион и половина и след това да се предаде? Внимание ли търси или е бил заставен да го направи? Потърсихме отговори от психолога Магдалена Банчева. Ето какво обясни тя пред Дарик:

Как бихте определили, какъв е Георги Енев - човекът, който нашумя в цяла България с това, че открадна милион и половина лева, избяга и сам се предаде на прокуратурата, но до ден днешен той мълчи и не казва къде е бил и къде са парите. Освен това на него му е обяснено, че ако предаде парите, ще му бъде намалено наказанието, разследващите обмислят той да разговаря с психолог или психиатър.

Има някакво вътрешно напрежение - или е бил притиснат във връзка с тези пари...Но не е само той, за мен има и други хора, които са около него и може би от тази гледна точка той не иска да дава никаква информация. Колкото до това защо се е предал - това е мое мнение - може би в един момент съвестта е заработила и е решил, че трябва да се предаде.

Тогава защо мълчи?

Възможни са и заплахи, възможни са много неща, тъй като хората, които са около него, може би са на много по-високо ниво. А защо го е направил? Явно има много голяма причина, за да се стигне до там, може би начинът на живот, материалната основа... Защото като погледнем реално, хората най-вече гледат материално да са добре, за да могат по някакъв начин да живеят, защото стандартът ни е много нисък.

Ако е бил притиснат, едва ли ще е заради стандарта.

Може и така да се каже. Говоря като цикличност, в която може би в един момент вече е стигнал пределите и решава нещо да прави. Не е бил оценен, може би работата, която работи, не е бил оценен, давали са му по-малко възнаграждение, говоря общо. Това са критерии, които мога да нахвърлям. Явно има някакъв проблем, който е личностен, негов проблем.

Има ли вариант, в който той да няма съучастници, да е сам и да не иска да предаде парите, защото смята, че като излежи една наказание от десет до двадесет години, парите, както стана ясно, са неразкриваеми, не са били белязани, той може да излезе и да ги похарчи.

Може, може и така да се каже. Може и такъв вариант да има, не не го отричам.

Какъв човек ви се вижда Георги Енев?

Човек, който е затворен в себе си, това мога да кажа в момента.

Казват, че в приятелска среда не е бил толкова затворен.

Може, всеки човек показва това, което иска, пред хората. А всъщност самата действителност, самата личност само той я знае, самият човек си знае какъв е.

Какви са методите на един психолог, как трябва да се говори с такъв човек, за да се отпусне той и да говори.

Преди всичко не трябва да се задава въпросът директно в прав текст защо си отишъл и си откраднал парите, а просто да се попита как е живял, какво е работил, как му е протекъл животът, за да се получи разговор, комуникация, самата личност да се отпусне, да има доверие между личността и терапевта или консултанта и тогава вече постепенно да се стигне до същността. Самият терапевт да го накара той да го изкаже. Критериите са много, от един разговор може би няма да стане. Но пак казвам, самата личност трябва да има доверие към терапевта, но има и моменти, когато има конфиденциални разговори, така че всичко е много относително.

Ако трябва да влезете в килията при Георги Енев, какво бихте го попитали първо?

Как се чувства, добре ли е, обикновен въпрос, за да може терапевтът да усети самата личност, изказът му какъв е, нивото на интелект и така нататък.

Има ли вариант, в който той да не иска да говори дори с психолог?

Има, това си е негов избор. Никой не може да те накара насила да разговаряш.

Вие сте имали не един-два тежки криминални казуси. Случвало ли ви се е да не можете да вземете информация.

Да, има такива моменти, когато личността се затваря в себе си, прави колапс и не иска да разговоря. Но когато започнеш постепенно, няколко пъти се виждаш, вече да добие самата личност доверие. Техниките са много, всичко е много индивидуално и относително. Ти го предразполагаш и оттам вече постепенно ти измъкваш това, което искаш като информация.

Имате ли право това, което той ви е споделил, да го споделите с разследващите?

Ако самата личност не иска и е конфиденциално, нямам право да го споделя.

Тоест ако сега влезе психолог или психиатър при Георги Енев, ако той...

Ако той е съгласен, може да се сподели. Може само насочващи неща да се кажат и то пак с негово разрешение, защото е подсъдимо.

Смятате ли, че той ще говори пред психолог?

Не мога да кажа. Решението е негово, всяка личност решава, не можеш да задължиш една личност да каже това, което искат другите. Ако той е съгласен, да.

Безспорно Георги Енев е интересна личност. Не смятате ли така. Това, което той направи, е, че цяла България говори за него в продължение на няколко дни.

Не само това, което е направил - откраднатите пари, но може и от друга гледна точка да се погледне - дали е тип личност, която иска да е като лидер, да го знаят кой е, да бъде оценен по някакъв начин, въпреки че постъпката му е негативна, да му се обърне някакво внимание.