Президентът Росен Плевнелиев в „Годината” на Дарик
Президентът Росен Плевнелиев в „Годината” на Дарик / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Президентът на България Росен Плевнелиев за втора година оглави традиционната класация на Дарик Политик на годината. Президентът е гост в обзорното предаване „Годината”. Чуйте цялото интервю на Radio.DarikNews.bg:

Над 33 000 слушатели, повече от 60 български медии и досегашните политици на годината определиха Политика на 2012 измежду номинираните от Дарик радио. За втора поредна година Политик на годината, вече не само на слушателите, но и на най-влиятелните български медии и останалите политици на годината.

Добър ден на всички слушатели. И съм благодарен за доверието, което получавам.

Аргументите на Дарик да ви номинира, тъй като имаше много аргументи и за Сергей Станишев, аз ги изброих, и за Йорданка Фандъкова, предстои да изброим аргументите и за Кристалина Георгиева, и за Меглена Кунева, но вие отстояхте през тази година важни позиции при избора на конституционен съдия, за получаването на дата от Македония за членство в Европейския съюз, ветото, ако щете, тази седмица за Закона за инвестициите заради лесното даване, предвидено в него, на българското гражданство, заради желанието да насочите българската политика към високите технологии. Този списък може да бъде продължен и България има своите аргументи да смята президента си най-малкото за един от петимата големи политици на 2012 г. И тук, за да е съвсем ясно, тъй като и вие имате своя глас като политик миналата година, вие не гласувахте за себе си. Вие… Вие смятате, че политикът на годината е кой?

Съвсем искрено посочих Кристалина Георгиева и мога със, нали, наистина с ръка на сърцето да кажа, че се гордея с начина, по който тя представлява България, с начина, по който работи. Ние имаме един комисар, който е на световно ниво.

Какво се свърши през 2012 г., годината на свършека на света?

Аз лично не вярвам в края на света, но имах възможност няколко пъти да кажа, че вярвам в това, което сами си изработим. Искам нашият народ да се хване и да поработи здраво за собственото си бъдеще. Затова имахме една интензивна година. Имахме ясни приоритети, сложихме ги на сайта. Не обещахме всичко, но по това, по което сме си дали думата, работим. Много инициативи се родиха в президентската институция. Мога да кажа, че във всички направления тя осмисля със съдържание и лично аз считам, че тепърва имаме какво да покажем.

Понеже има четири събития, които са свързани със свършек - край на спокойствието без световни терористи в България, край на АЕЦ „Белене”, край на икономическата криза може би, краят на пушенето на обществени места. Ако започнем подред, събитие става атентатът в Бургас с най-много гласове. Сбърка ли според вас България с небалансирана външна политика, която да предизвика този атентат?

Аз също гласувах за това събитие. Това е едно, бих го нарекъл, многопластово събитие, което ще има сериозно отражение оттук нататък върху България, както региона и света. Не, България не е сбъркала в своята политика. България има много балансирана външна политика. Тази година имах възможност да се видя с почти всички и световни, и регионални лидери. Имах активна външнополитическа програма и мога да кажа, че България получава признание и има заслужен авторитет. От друга гледна точка ние знаем, че тази атака не беше насочена срещу България, но тя е факт и тя променя България. Радвам се, че властите и правителството реагираха адекватно, не двама, ами десет министри бяха там в деня, аз също. Българските доктори постигнаха чудеса и целият свят ги аплодира в минутите след тежкия бомбен взрив. Службите работят и се интегрират, това е между другото много важен аспект, в един нов, бързо променящ се свят, с по-различни, асиметрични заплахи. Получаваме добри думи и потупване по рамото за това, което правим, но, разбира се, ние трябва да си дадем сметка за две неща. Първо, ние трябва да разкрием атентата не заради външни фактори, а за самите български граждани и народа. Този, който дойде с бомбата и взриви автобус на едно от най-важните туристически и граждански летища на България, трябва да бъде изправен пред правосъдието. Второ, нашите институции трябва да бъдат на висотата на предизвикателствата от 21-и век. Затова аз събрах и Консултативния съвет по национална сигурност, затова се пишат доклади, подготвят реформи.

Другото събитие е дебатите за АЕЦ „Белене”. Впрочем политиците на годината се разделихте за това дали атентатът или дебатите за „Белене” са събитие на годината. На второ място остава в общата класация. Вие как ще гласувате на референдума? За или против?

Аз ще бъда много откровен с вас, като моята позиция не е променена от много години и дори в моето обръщение към парламента от април месец тази година, както и в моята програмна реч от 19 януари 2012 г. аз посочих много ясно моята позиция по проекта АЕЦ „Белене”. Моята позиция е, че аз искам да бъда президент на енергийната ефективност, а не на неефективността и, бих казал, непрозрачността на инвестициите в сектора енергетика. Аз искам да бъда президентът на либерализацията, президентът на диверсификацията, а не на тотална зависимост от един доставчик.

Да го преведем по-просто - вие против ли ще гласувате с бюлетината на референдума?

Когато ми задавате толкова директно въпроса, няма как да бъда честен и да не отговоря на въпроса, да не бъда честен. Винаги съм бил и продължавам, и ще бъда против този проект.

Да, понеже пък така беше зададен въпросът, даже министър-председателят се обърка. Той дръпна една реч за новите мощности, че ГЕРБ ги подкрепя. Но вие предлагахте, честно е да кажем, вие предлагахте въпросът да не бъде - да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала, което предполага нещо различно от „Козлодуй”, вие предлагахте да бъде мощности, за да се даде възможност на тези, които са за, както се оказва, Бойко Борисов, да се сложи нов реактор в „Козлодуй”. Но в момента въпросът е така формулиран, че всъщност тези, които са за „Козлодуй”, трябва да гласуват против на референдума.

Въпросът е логичен, аз го защитих и посочих, че ако ние ще правим референдум за АЕЦ „Белене”, след това ще направим референдум и за магистрала „Хемус”, за Черно море и за каквото още се сетим. Та това е безкрайно непродуктивен подход, който застрашава демокрацията, защото демокрацията казва, че институциите трябва да си носят отговорността. А парламентът като висша институция на държавата трябва да се произнесе по стратегически и системни казуси на държавата, а не определени проекти. Затова аз подкрепям въпроса такъв, какъвто е. Радвам се, че той беше приет и от парламента. Не бива да демотивираме хората още отсега. Напротив, този въпрос е логическа последователност и на действията на много правителства досега. Именно защото България през 2010 г. направи своята стратегия за енергетиката. В тази стратегия е предвидено изграждането и разширяването на ядрени мощности. Същевременно цяла Европа прави своя дебат. Видяхте - Литва, Италия, Австрия и много други държави. Редно е да питаме хората, преди да вземаме такива решения.

Да, само пак ще… почвам да се леко обърквам. Значи, вие на тази бюлетина ще гласувате против…

Против, да, категорично.

…защото под нова ядрена електроцентрала се разбира „Белене”, а и не е нужно според вас да се строи, където и да е, нова ядрена електроцентрала.

Точно така.

Ако трябва, нека си се сложи реактор в старата.

Вижте, вижте, аз съм инженер. Само това, че в „Белене” липсва инфраструктура, държавата ще се, как да кажа, държавата ще трябва да извади от джоба си още 2 млрд. евро допълнително. В „Белене” няма нищо. В „Козлодуй” има всичко. Там има мрежи, има специалисти, има системи, има традиция. От тази гледна точка аз не считам, че два милиарда евро са една малка сума. С тези пари само за да изградим несъществуваща инфраструктура на една втора централа, каквато според мен не ни трябва, ние ще де факто лишим икономиката от един изключително важен ресурс.

Готов ли сте да посредничите за среща на лидерите на основните партии в България по повод на правилата за изборите следващата година, след като, да не използваме силната дума безпрецедентно, май се е случвало и друг път, но цялата опозиция остро възрази срещу начина, по който ГЕРБ променя правилата за изборите? Готов ли е президентът да бъде арбитър?

Разбира се, че съм готов, но преди това искам президентът да си свърши… и парламентът да си свършат работата. Не считам, че тази доза агресивност и, бих казал, елементарна липса на желание за сътрудничество, което видяхме последните дни, е нормална за който и да било парламент. Не считам, че президентът трябва да бъде пощенска кутия, за да накара парламентарно представените политически сили да си говорят. Те са длъжни да седнат в парламента, имат съответните механизми. Не може още отсега да опорочаваме бъдещите избори. Имаме време, длъжни сме. Също така като президент, инженер и прагматик дълбоко вярвам, че можем да се обединим около правила за честни избори. Останалото е абсурд.

Трябва ли опозицията, понеже Сергей Станишев постави три много прагматични въпроса, права ли е да иска да участва в ръководствата на всички изборни комисии, да може да присъстват наблюдатели в избирателните секции, а не само по монитор да се предавало какво става вътре, и да получава копия от изборните протоколи? До това се сведе дебатът по миналите текстове и това много разсърди опозицията, смятайки, че ГЕРБ се готви да фалшифицира изборите.

Не бяха дебатите на необходимото ниво. Лично аз бих помолил и очаквам отново в парламента да посочат 5-те най-проблемни казуса, да го направят публично, да защити всяка една от парламентарно представените политически сили своята концепция и нека да чуем наистина, защото прекалено много се политизира и прекалено малко се експертизира този казус. Длъжни сме да не поставяме и капчица съмнение за следващите избори.

Изборите - началото на юли. Това ли е, съвпада ли с позицията ви на министър-председателя, която той каза в това студио, че трябва да бъдат изборите в началото на юли?

Доколкото си спомням, предишните избори също бяха в началото на юли. Има 4-годишен срок, така че там някъде, в този период, края на юни, началото на юли е една логична дата.

Трябва ли според вас ГЕРБ като управляваща партия с мнозинство в парламента да номинира кандидати или един кандидат за член на Конституционния съд и да развърже възела, който се завърза с Марковска, Гугушева?

Аз наистина се учудих от всичкото това, което се случи в последните няколко седмици. Не считам, че е толкова трудно големите политически партии, както и всички парламентарно представени политически партии просто да излязат с една достойна кандидатура, да бъдат обсъдени по процедура и най-добрият да бъде избран в Конституционния съд. Не е трудно, стига да пожелаят.

Не, това с всички, не това е идеята на конституцията. Идеята е, че който управлява, очевидно в парламента има мнозинство, нищо лошо няма, спомнете си, министър на правосъдието при Симеон Сакскобургготски стана член на Конституционния съд, министър на правосъдието при Иван Костов стана член на Конституционния съд. Депутати настоящи от БСП са членове на Конституционния съд били, защото БСП е управлявала. Правилно ли е според вас ГЕРБ да се страхува да упражни правата, които има?

Напротив, аз окуражих големите политически партии току-що, и винаги съм го казвал, но и окуражавам парламентарно представените политически сили. Вижте, все пак България бележи сериозен прогрес. Досега да, винаги някой е номинирал някого и нещата са се случвали. Днес вече има дебат. Забележете разликата между Марковска и Гугушева. Все повече и повече, да го кажа така, тинята и мътната вода се отпушват, бентът започва да отваря, гражданската енергия започва да излиза и аз съм много горд и много щастлив от този факт. В казуса с Гугушева хората излязоха конкретно с имената си, посочиха конкретни казуси. Това е голям напредък за България. Не просто един посочен и гласуван, а процедура, дебат и най-добрият нека да върви напред, като се чуе гласът и на неправителствените организации, и на граждани, и на адвокати, и на парламентарни политически сили. Тази процедура, с която ние можем да се гордеем, сега вече трябва да доведе до една достойна кандидатура, която да влезе в Конституционния съд.

Има ли, имаше ли момент, в който да се опасявате от импийчмънт, тъй като вътрешният министър Цветан Цветанов каза това през седмицата, че Венета Марковска, като се е оттеглила, ви е спасила от импийчмънт…

Никога не съм… Не съм се опасявал от импийчмънт, защото не съм нарушил конституцията. Нещо повече - защитих конституцията и твърдя, че ще го правя и в бъдеще, тогава, когато усещам, че чрез процедурни хватки се нарушава духът и моралът в българските закони и конституция като висша форма на държавност. Отново казвам, мое преимущество е, че не съм юрист и не съм адвокат. Аз съм човек, който дълбоко вярва, че зад всяка една думичка в закона има и морал, има и държавност. Тя е отвъд правилата, написани, и процедурите.

Чухте, че Цветан Цветанов публично обяви, че ви смята за политика на годината. Това донякъде изчисти натрупалите се точно през тази година противоречия между вас.

Благодаря за доверието на всички, които ме подкрепиха. Аз с действията си показах, че ще бъда себе си. Такъв бях и като министър, такъв ще бъда и като президент. Това обещах и на хората. Дори и ветото, което налагам, то се налага, когато имам аргументи. Така обещах да действам.

Ще назначите ли за главен прокурор избрания от сегашните трима кандидати от Висшия съдебен съвет, или трябва да има втора фаза, трета фаза, както сам се изразихте?

Рано е да се произнеса, но се радвам, че процедурата е уникална и досега не е имало такава. Досега имаме един кандидат, гласуване и той съответно става главен прокурор. Сега имаме трима кандидати. Те от месеци се обясняват в медиите, имат концепции, които защитават, задават им се много въпроси, получават се много отговори, има дебати. Тепърва ще има изслушвания. Само по себе си за мен тази процедура е голям прогрес. Ще изчакам от уважение към всички други институции да завършат своята процедура и тогава ще се произнеса.

Между двете оформящи се позиции в България, едната на централната банка, че България не трябва да влиза в банковия съюз на еврозоната, преди да приеме еврото, и другата на правителството, че България трябва да влезе в този съюз, вие коя избирате?

Аз обещах да бъда проевропейски президент. Лично аз бих подкрепил усилията за бърза интеграция. В момента не бива да подценяваме процесите в Европа. Европа подготвя нова фаза на интеграция - банков съюз, фискален съюз, икономически съюз, дори се говори за политически съюз. България трябва да бъде там, да участва във формирането на тези съюзи, да бъде активна и да се интегрира колкото може по-бързо. Затова бих подкрепил всяка мярка за интеграция.

Македония. Премиерът ме помоли да ви поканя да разкажете семейната си история с Македония.

Ами, вижте, поставете се на мое място. Аз съм президент, който е раждан в Гоце Делчев, живял съм дълго време в Благоевград. Това е Пиринският край на България. Може би най-българският край на България. Да, но Пирин в момента е поставен на една прясно миришеща още на бетон триумфална арка в Скопие, като символ на какво? Като символ на войни, които никога не са водени, като символ на бъдещи войни, които ще водят, или претенции. Днес, за съжаление, управляващите в Скопие, не хората, те са ни приятели и отношенията на чисто човешко ниво са прекрасни, но управляващите в Скопие, и то в последните няколко години, наистина задълбават в една много погрешна посока. Аз не мога да се съглася с мненията на предишните български президенти и ще кажа много ясно, че докато аз съм президент, отношението към Македония и подходът ще бъде не романтичен, а прагматичен. Това е една отговорна европейска позиция. Европа очаква от нас ние да не се замитаме, да не крием проблемите, да не се крием зад други държави, а да посочваме проблемите.

Но какво точно да направят македонците, за да не прилича…

Твърде елементарна…

…за да не прилича българската позиция на тази на холандците, които, независимо че България е изпълнила всички прагматични критерии за укрепване на границите си, не става член на Шенген по някаква неясна причина.

Първо, трябва да са ясни фактите такива, каквито са. Днес в учебниците в Македония пише, че територията на Македония е 70 000 кв.км, от които 40 000 са окупирани от България. Днес проектът „Скопие 2014” е символ, един Дисниленд на манипулиране на историята. И между другото в последните месеци отвъд декларираното намерение на управляващите в Скопие, те правеха точно обратното, нали, ситуацията се влошаваше. Аз бях много коректен и още в първия ден казах - по делата ще съдим. Прагматичен подход, кой какво прави. Днес в македонските медии… Последните шест месеца от 400 статии за България 398 са силно негативни, две са негативни към неутрални…

Ама на това те отговарят за това, че, ама медиите ни… все едно в България пък да кажете на медиите позитивни или негативни статии да пишат за някоя държава.

Затова ние искаме да се фокусираме само върху фактите, такива, каквито са. България е изключително добронамерена. Между другото, нека да сме наясно, всички министри в Съвета на министрите на Европа взеха единодушно решение, и не че някой е налагал вето, напротив. И това решение е много мъдро и много честно, то помага на Македония да се придвижи бързичко към получаването на дата за членство. Това е и нашата позиция.

Аз разбрах, две прагматични очаквания. Едното е нови учебници, в които да няма карти на Македония, включващи България. Другото е, как го нарекохте, Дисниленд, за манипулирането на…

За мен това е Дисниленд.

…да си махнат паметници от центъра на Скопие. Тоест докато има такива паметници и такива карти в учебниците, България ще е против Македония в Европейския съюз.

Значи, аз не съм поставял такива условия, нямам и намерение да го правя. Аз слагам само като честен политик, който иска да помогне на формиране на общоевропейската позиция, а тя е да подкрепим Македония бързичко да се интегрира, да посочим къде са проблемите и, разбира се, да очакваме европейски подход. Ние очакваме три елементарни неща. Първо, договор за добросътрудничество, такъв договор е подписан между България и Турция, Гърция, Румъния, стандартен текст. Стотици подобни договори са подписвани в Европа. Не е трудно и е стандартна практика. И, разбира се, България иска също така кампанията срещу България да спре и същевременно да започнем да правим нещо заедно. След като македонските власти честваха сто години от Кумановската битка със сръбските власти, какво им пречи да направим нещо заедно и между България и Македония? Може да е Илинденско-Преображенското въстание, може да е Гоце Делчев, може да е който и да било. Ние имаме обща история. Докато се разделя тази обща история, ще има голям проблем.

Вие за или против отпадането на тютюнопушенето на обществени места сте?

Посочих многократно моята позиция по въпроса и се притеснявам, ако тръгнем назад. Не просто само защото това ще бъде лош знак, че, от една страна, ние правим сравнение между някакви фондове и пари, и човешкото здраве. Не, не може да има знак за равенство между двете неща. Аз съм против и също така съм против и преди всичко, защото считам, че това лутане напред-назад създава непрогнозируемост и много по-голям проблем за бизнеса.

По друг начин да питам…

Нека да имаме концепция, нека да направим една промяна в закона и след това да я спазваме. След като сме го променили, ще стоим зад това, което сме направили.

Ще наложите ли  вето на отпадане на забраната за пушене на обществени места?

Аз подкрепих министъра на здравеопазването, когато имаше дискусия, имах лично разговор с нея. Изключително съм впечатлен от нейната силна позиция и й казах, че стоя плътно зад нейното решение да не се вдига забраната…

Ако парламентът я вдигне, отправете…

Надявам се да не се случи. Нека веднъж завинаги…

Да, но, ако се случи. Чухте ли министър-председателя? Каза - ще си даде…

Аз го чух много добре.

Министър-председателят каза, че си носи оставката за този въпрос, а вие носите ли ветото за този въпрос?

Нека да отговоря в прав текст - да, аз съм против възстановяването на тютюнопушенето. От тази гледна точка за мен не е проблем да наложа вето, но аз не плаща с вето. Аз искам да чуя аргументи и аргументите не могат да бъдат малко пари срещу здравето на милиони българи. Аргументите не могат да бъдат - променихме закона преди два месеца, ама сега пак ще го променим. Това ни разрушава. Трябва прогнозируемост, трябва стабилност. Като променим закона, ще му дадем шанс той да влезе в действие и да се случи…

Много искат някакви вета да налагате. Църквата поиска да забраните забавачките да започват на три години. По това…

Винаги съм казвал, че ветото за мен не е самоцел. Ще го наложа само тогава, когато имам аргументи и мога да ги кажа публично.

Лекарите са против прехвърлянето на пари за здраве, неосигурени хора да получават услуги с пари на осигурените от здравната каса.

И междувременно лекари излязоха и по промените в Закона за тютюнопушенето, казаха, че няма проблем, нали, за човешкото здраве хората да пушат. Затова нека да го кажа много ясно - като президент отказвам да бъда пощенска кутия за нерешени проблеми. Отказвам да бъда удобното извинение за липсата на добра комуникация. Нека да седнат в парламента и да решават проблемите.

Накрая - 20-те години на България в едно изречение.

Постигнахме немалко, въпреки че се движехме по един лъкатушещ път, но нека да знаем, че можем повече. Можем обаче само заедно да го постигнем, затова се притеснявам, когато виждам тоталната в момента липса на доверие и противопоставяне в парламента. Апелирам към обратното - единение, национални приоритети, решения и прогрес по тях.