Плевнелиев: Служебният кабинет ще започне да функционира в сряда
Плевнелиев: Служебният кабинет ще започне да функционира в сряда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българският президент Росен Плевнелиев даде интервю пред австрийския в. „Дер Щандарт" на фона на нагорещената ситуация в страната си, където през последните седмици се надигна вълна от протести срещу монополите на пазара на електроенергия и ниските заплати.

Подкрепяте ли протестите във Вашата страна?

Инициативата на гражданите е много важна, приветствам я. Аз също съм за либерализиране на пазара, аз също съм за по-голям контрол и прозрачност. Затова се опитах да реагирам на настоящата ситуация със създаването на т. нар. граждански комитети във всички министерства.

Гражданско участие, защото политиката не работи вече?

Парламентът, такъв, какъвто ние го имаме днес, вече не е в състояние да продължи да работи. Всички партии искат предсрочни избори, в това няма съмнение, това показаха много разговори. Виждам развитие, но положително: имаме протести, имаме въпроси, с които трябва да се справят партиите, които ще се изправят на изборите. Сега те трябва да покажат, че са реално ангажирани и да намерят решения. Всички те трябва да сторят нещо по въпроса с прозрачността, корупцията и мафията.

Как се държат медиите в тази ситуация?

Имаме някои проблеми. Зад голяма част от медиите, разбира се, стоят търговски интереси. Поради това е положителен фактът, че сега хората сами станаха активни на улицата и в интернет.

Искате преходно правителство без политици и без икономически експерти. Кой остава?

Сега ще трябва да имаме няколко икономисти. Новото правителство ще бъде представено във вторник в 16 часа, а в сряда ще започне да функционира. В същото време, според нашата конституция, парламентът ще се разпусне. Правителството ще се състои от мъже и жени, чието общо мото ще бъде: „за Европа, за демокрацията, за икономическото развитие". Те всички ще насърчават конструктивния диалог и прагматичните решения.

Кой ще бъде министър-председател на този кабинет?

Е, това искаше да узнае и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу онзи ден. Този човек ще бъде представен едва във вторник.

Временното правителство в Италия под ръководството на Марио Монти беше ли модел при съставянето на българския преходен кабинет?

Да, точно така. Надявам се, че то ще работи по начина, по който това бе направено в Италия от Монти. Ние трябва да имаме повече амбиции, отколкото просто да организираме следващите избори и да потисне частично кризата. Трябва да имаме положителна енергия, която в момента има в България по улиците и в интернет.(Агенция "Фокус")