Новият директор на Музикалния театър: Каква е връзката с главния прокурор?
Новият директор на Музикалния театър: Каква е връзката с главния прокурор? / Снимка: личен архив на Б. Панкин

Истински бунт организира трупата на Музикалния театър "Стефан Македонски", за да недопусне до сградата му новоизбрания директор Борис Панкин. Режисьорът спечели конкурса на Министерство на културата, но колективът на театъра се обяви категорично против избора и настоя Панкин незабавно да си подаде оставката.

Този следобед той трябваше да бъде представен на състава на Оперетата, но голяма част от него го посрещна на задния вход на театъра с викове "вън" и "марш".

Ето как по-рано пред Дарик Панкин отговори на част от обвиненията срещу него.

Как си обяснявате реакцията на трупата? Защо тя скочи срещу вас още преди да ви е чула какво й предлагате?

Тяхната реакция аз не я съдя. Вероятно е нещо естествено, когато десетки години си живял в едно обкръжение, което общо взето е доста затворен кръг. Естествено е да се притесняваш от неизвестността. Тези хора нямат яснота какво ще се случва. Следобед господин министърът ще ме представи в Музикалния театър, аз от своя страна ще представя намеренията си и мисля, че оттук нататък можем само да се разбираме. Не можем да се игнорираме, тъй като това вече е невъзможно.

При този конкурс беше създаден един прецедент, който най-вероятно министърът ще прилага и при други случаи - за кандидатите за директор на Музикалния театър отпадна условието те да имат 5-годишен управленски стаж в сферата на културата. Какви са мотивите вие да сте първият човек, за когото да бъде направено това изключение?

Не е коректна информацията ви, това не е вярно.

Добре, нека да я поправим.

И в предишния конкурс за Националния музикален театър през юли 2008 година, когато министърът беше съвсем друг, нямаше такова условие. С част от тези кандидати, с които се явихме сега, се явихме и тогава. Такова условие няма нито за Националната опера, нито за Народния театър. Вероятно всеки разумен човек ще се съгласи, че това е безумно условие - не можеш да станеш директор, ако не си бил директор. Тогава как ще стане оттук насетне добиването на някакъв управленски опит?

Как отговаряте на твърденията, свързани с вашите чести явявания по такива конкурси, че те са с цел да удовлетворят желанието ви да управлявате нещо, каквото и да било?

Това е единствената система да можеш да получиш дадена работа - като се явиш на интервю. За първи път аз се явих на интервю 1990 година за мияч на чинии в един ресторант в Монреал, Канада. Последният път се явих на интервю за работа преди две години в Американския колеж. Няма друга система, измислена по света, освен да се явиш на кастинг, на прослушване, интервю за работа, конкурс, за да заемеш дадена позиция, дадена възможност. Кажете ми по-добър начин за поемането на дадена отговорност от тази да се явиш на конкурс.

Омръзна ли ви всеки път при подобни ситуации около вас да се изтъква фактът, че сте братовчед с главния прокурор?

Господин Борис Велчев е четвърта година главен прокурор. До този момент да съм поел даден театър? Каква е връзката? Всеки има братовчеди, майка, сестра.

Имате ли притеснения как ще работите с трупата на Музикалния театър? Същото ви попита и тя във вчерашното си писмо - как ще работите с хора, които не искат да работят с вас?

Първо, те не знаят какво ще работим и как ще работим, днес ще разберат. Който желае да работи, ще работи, който не желае - ще се постарая да го спечеля за начина, и за стила, и за бъдещето на работа в този театър. В крайна сметка хората се женят и пак не са длъжни да живеят заедно. Ако някой прецени, че това е нещо, което дълбоко го погнусява, да се прави Музикален театър, по начин, по който се прави навсякъде по света - има и други музикални театри, това не е единствената възможност. Никой не се е родил в тази институция. 2010 година сме, хората си използват атомната електроенергия за крушките си, нека малко да помислим за това какво ни предстои, а не за това какво е било.