Иван Петров: Десните партии еднакво не искат да работят с ГЕРБ, ние сме отворени към всички
Иван Петров: Десните партии еднакво не искат да работят с ГЕРБ, ние сме отворени към всички / netinfo

Избори през септември биха възпроизвели статуквото в момента - нищо по различно няма да стане и хората отново ще излязат на улицата. За дясното и за появата на нов политически субект там е нужно повече време. Това коментира в интервю за Дарик бившият депутат от ГЕРБ в 41-то НС Иван Петров.

В неделя в декларация до медиите членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, депутати от 41-то и 42-то НС, областни и общински координатори на партията обявиха, че слагат началото на нов политически проект. В нея те пишат, че започват поетапно прекратяване на членството си в ГЕРБ. Само пет имена обаче бяха обявени като автори на документа - Иван Петров, Павел Димитров, Недялко Недялков, Константин Хаджигаев, Емил Димитров.

В ефира на Дарик Иван Петров подчерта, че зад тях стоят хората, които им имат доверие, автентични създатели на партия ГЕРБ. „В последните години в моя регион Цветан Цветанов играеше само деструктивна роля - не може човек с две повдигнати обвинения да бъде лицето на една партия, той можеше да бъде на резервната скамейка", коментира още бившият хасковски депутат.

Той обеща в близките месеци яснота за лицата и името на новата формация, която ще създадат напусналите партията на Бойко Борисов. Иван Петров не изключи варианта, ако изборите са скоро и те нямат време за създаването на нова партия, да припознаят друг - достатъчно ясен и стабилен политически субект в дясно.

Очаквано е да пазите в тайна имената на тези от настоящите депутати, които също са съпричастни към онова, което правите и смятат да напуснат партия ГЕРБ. Много ли са тези депутати? Приблизително колко от тях са заявили готовност да се разделят с партия ГЕРБ?

Разбираемо е, че ние не искаме да съобщаваме имената на тези колеги, защото оставането им в такава среда ще бъде доста дискомфортно. Но по принцип нещата стоят така, че запознавайки се с отвореното писмо и с всичко онова, което беше казано в декларацията те абсолютно добре го споделят. В смисъл, че са съпричастни с това, което е написано. И ми се струва, че на този етап това е напълно достатъчно, за да имаме една съпричастност и от хората, които в момента са в 42-то Народното събрание, макар и не голяма група, ако мога така да кажа, народни представители.

Защо решихте да правите нов политически проект? Ясно е недоволството и критиката ви към ръководството, но смятате ли, че имате шансове в момента на терена на политиката, такава, каквато тя е днес за мнозина българи-омерзителна?

Абсолютно съм съгласен с вас. Това да се прави политика в днешно време не е най-доброто и не е най-моралното. Като цяло българинът вече е недоволен, има една непоносимост към политическата система и аз мога да дам един вчерашен пример: Причината да гласуват толкова малко хора във Варна ясно показва, че българинът първо, може да не е разпознал добрите субекти, които биха могли да го представляват. И второ, не харесва като цяло политическата система. Това, че търсим нов политически проект, смятам, че е напълно резонно и бих казал защо: Защото ние сме хора, които сме градили партия, които в момента имаме базиса, имаме структурите, хората. И може би ни трябва известна надстроечна дейност, ако мога да кажа така. Работим и сме намерили на този етап достатъчно публични и интересни лица. Жалко би било при положение, че имаш базисите, имаш доверието на хората и готовността им да напуснат тази партия, която за съжаление не направи необходимото, да запази авторитета си, близостта на хората и съпричастността им към нея. Готовността им те да напуснат ни накара да работим в посока един нов проект, за което смятаме, че имаме известни основания.

Цвеатн Цветанов коментира, че Бареков стоял зад разцеплението на ГЕРБ. Далеч съм от мисълта да се занимаваме с неговата фигура, но за да няма спуекулации, кажете кой стои зад вас и какво ви води във вашите действия, освен разочарованието?

Кой стои зад нас-ще разберете. Това са хората, които ни имат доверие, хората, с които сме изграждали структурите в цялата страна. Това сме ние, предишните създатели на партия ГЕРБ. Аз не мога да се съглася с факта, че многократно е споменавано името на Цветанов като учредител на партията. Да, в много райони може би е помогнал, не знам там как стоят нещата. Но в моя регион той няма ни на йота помощ или съдействие в тази посока. Тъкмо обратното-в последните години играеше само деструктивна роля, което доведе до тези състояния на нещата. Това, че ние не искаме да бъдем управлявани от хора, партийно, имайки предвид лицето Цветан Цветанов-това е факт. Не може човек с почти две повдигнати обвинения и висящо трето, и подлежащ на криминалистическа регистрация, заедно с проститутки, сутеньори и организирана престъпност -да бъде лицето на една партия. Ясно и категорично сме казали-той можеше да бъде в резервния отбор или да седне на резервната скамейка, но не бива да бъде лицето на една партия, която носи даже името-европейско развитие на България. На такива случаи давам елементарният пример, че при такива случващи се негативни събития всяко едно отговорно лице, особено в политиката би си подало оставката от висшите партийни постове и би изчакало времето, когато бъде доказано или не повдигнатото обвинение.

Да, казахте, че не може това да бъде лицето на партията, но мнозина се питат кое ще бъде лицето на партията на вашия политически субект и кога да чакаме яснота за това, което вие правите? Събитията са много динамични в страната.

Съгласен съм с вас и мога да ви кажа, че в близките месеци ще бъдете запознати и с името и с лицата -това ще са нови лица, необременени, които имат обществена подкрепа, публичност. Надявам се, че ще бъдат приети добре от хората, защото явно това на което ние разчитахме, няма как да се случи в проекта ГЕРБ.

Колко е, според вас, реалният отлив на подкрепа от ГЕРБ. Ако утре или през септември има избори, с колко по-малко ще бъдат гласовете за партия ГЕРБ?

Не мога да гадая, но по изявленията от страна на колегите и от това, което аз виждам в нашия регион, мисля че ще са достатъчно на брой. Поне на този етап виждам около една трета от това, което съществува като членска маса в ГЕРБ. И са готови да напуснат партията, говоря за хасковския регион. Ако така се развият нещата и в цялата страна, е не точно така, но с малки изключения, достатъчен брой членове ще напуснат партията, разочаровани силно от ръководството и най-вече от ръководството. Ние сме казали ясно-Цветанов е проблемът. Другото, което е в близък и по-далечен план- нещата предстоят. Ако изборите станат в по-кратко време на нас няма да ни стигне до край времето, за да може да си ситуираме нещата достатъчно ясно като политически субект. Но Не знам дали няма да се търси друга форма като един вид припознаване на достатъчно ясен и стабилен политически субект в дясно. Иначе това, което най-вероятно си мисля, че би могло да стане в началото на следващата година, говоря за месец май, едни европейски избори с избори за народни представители, ми се струва, че биха били по-реалистични, като включваме и факта, че сегашният парламент изчерпа кредита си на доверие. Нещата биха били по-реалистично представени в този месец, като период.

Новият реформаторски блок провиждате ли го вече като партньор, сам казахте, ако не ви стигне времето?

За разлика от ГЕРБ ние сме еднакво отворени към всички, защото виждаме обратното-всички десни политически формации еднакво не искат да работят с ГЕРБ, което ни прави различни от тях.

Вие присъединявате ли се към искането на протестите за оставка на кабинета веднага? Имат ли общо ГЕРБ с тези протести?

ГЕРБ вероятно силно желаят нещата да се случват в по-краткосрочен план, защото по някакъв начин биха се осуетили намеренията поне на останалите политически субекти в дясно, лявото е ясно, както и центърът. Но за дясното в действителност трябва малко повече време, за да се оформи нова формация и нов силен политически сигмент. Защото статуквото в момента би се възпроизвело, ако изборите бъдат през септември. Нищо по-различно няма да стане, хората пак ще излязат на улицата.

Разбрах тезата ви -малко по-разумно е няколко месеца да работи това правителство.

Колкото и да звучи малко нелогично, имайки предвид като дясна формация, но на ми се струва, че трябва да има шанс. Тези протестиращи, които излизат по улиците да припознаят повече субекти, да разпознаят хората от протестите или други, които ще бъдат представени като нови политически лидери. Важно е да има по-голям спектър от възможности за припознаване на една или друга формации и да изберат към коя да се насочат. Сега какво имаме-нищо. Имаме само едни декларации, само едни заявки, няколко реални действия и заключителни фази на вече формирани политически партии. Но като цяло, мисля че няма готовност дясното да бъде комплектовано в онзи вид, готов за едни предстоящите избори.