Ген. Танов: Министърът изнесе класифицирана информация
Ген. Танов: Министърът изнесе класифицирана информация / снимка: Sofia Photo Agency
Разговор на Пролет Велкова и Богдана Лазарова с бившия директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов, председателя на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов и Николай Свинаров, член на същата комисия, в предаването „Кой говори” по Дарик.

Какво имате да съобщите на нашите читатели?

ген. Танов: По никакъв повод на заседанието на комисията не е ставало въпрос Алексей Петров в какво качество е правил срещата си с Галеви и министъра. И министърът изнесе класифицирана информация и аз смятам, че срещу него трябва да бъде образувано веднага наказателно производство за изнасяне на класифицирана информация.

Значи става въпрос за следното, че късно в сряда беше разпространена информация, че посредникът на срещата между Румен Петков и братя Галеви е Алексей Петров, бившата барета. Във „Фокус” се казва, че информацията за посредника Алексей Петров е ваша, вие сега оспорвате, че сте твърдели това нещо, така ли?

ген. Танов: Аз не оспорвам това, че съм казал, че Алексей Петров е бил посредник, но оспорвам това, че е съобщавано в какво качество. Първо, в службата, в която аз съм ръководил, няма такава информация за Алексей Петров; второ, всичката информация е предоставена на комисията в парламента. Кой е органът в България, пред който може да се даде класифицирана информация, тази информация да не изтече, преди да бъде извършена проверка?

Доколкото разбирам, не отричате, че Алексей Петров е посредничил и организирал срещата. Той оперативен работник ли е?

ген. Танов: Разберете ме правилно, не отричам, че Алексей Петров е посредничил в срещата. Отричам, че са съобщавани данни относно състоянието на Алексей Петров при тази среща в оперативен порядък.

Състоянието, тоест какво точно той работи в момента, това не сте казвали вие.

ген. Танов: Такава информация аз нямам и не съм могъл да съобщя в комисията.

Добре, твърдите, че го е направил Румен Петков, така ли?

ген. Танов: Точно така.

Въз основа на каква информация твърдите, че той е източникът?

ген. Танов: Ами след като при вас има двама представители на комисията, попитайте ги ставало ли е въобще въпрос Алексей Петров какъв е?

(Към Минчо Спасов и Николай Свинаров) Какво ще кажете, как се завъртя името на Алексей Петров?

Минчо Спасов: Аз бих могъл да кажа, че действително господин Танов спомена името Алексей Петров във връзка със срещата, която се е провела до басейн „Спартак”. Точното качество обаче, в каквото беше споменато това име, ще мога да уточня, след като погледнем протокола.

Тоест вие знаете ли Алексей Петров, стана ли ви ясно вчера на това заседание в каква функция е участвал на тази среща?

Минчо Спасов: По мой спомен от вчерашната среща, който ще уточним, след като видим точните думи на генерала от протокола, но той по някакъв начин е бил свързан с организацията на срещата.

Да, защото, както разбирам, голямото обвинение на генерал Танов е, че от Министерството на вътрешните работи, в частност Румен Петков, е разкрил таен сътрудник, което наистина е недопустимо, но вие не потвърждавате и не отричате нищо. Господин Свинаров, вие какво ще кажете?

Николай Свинаров: Моите спомени, надявам се, са точни. Действително името на Алексей Петров беше споменато от ген. Танов при вчерашното изслушване. Аз нямам спомен той да е посочил качеството на лицето и в какво качество това лице е било съпричастно към проведената среща.

Тоест, ако някой твърди, че Алексей Петров е таен сътрудник на Министерство на вътрешните работи, в момента го казва господин Танов единствено, така ли, макар по косвен път?

Николай Свинаров: Не ви разбрах въпроса.

Ами до вчера аз нищо не знаех за тази битност на лицето Алексей Петров. Днес вече започвам да си мисля, че той е сътрудник на МВР, таен при това.

Николай Свинаров: Вероятно имате информация, от която да си мислите това нещо.

От всичко това, което досега говорихме, правя този извод.

Николай Свинаров: Но тази информация не беше предоставена във вчерашното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Добре, иска ми се да продължим с вас, господин Спасов и господин Свинаров. Преди това думичка само към ген. Танов. Това, което чухте от представителите на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, удовлетворително ли е за вас? Имате ли още да кажете нещо?

ген. Танов: Удовлетворително е и още веднъж потвърждава, че министърът е изнесъл тази информация и срещу него трябва да бъде образувано наказателно производство, за да спре да изнася класифицирана информация. Може би трябва да влезе в ареста, защото по никакъв начин (...не се разбира - бел. ред.) 

В този разговор не намираме информация, че Румен Петков е разкрил агент на МВР с име Алексей Петров, това твърдите вие. Ако е така, наистина би трябвало да му се потърси съответната отговорност. Ген. Танов, защо всички тези неща, които толкова интересно разказвате тези дни по медии и в парламента, не казахте тогава, когато бяхте в МВР или по-рано, а чак след като те вече станаха публичен факт?

ген. Танов: Всички тези неща, които разказах вчера в комисията, са обсъждани с ръководството на министерството. Ясно е, че не мога да ги кажа, докато съм служител в МВР, защото това е класифицирана информация, ясно е, че когато тръгнах от МВР, казах, че службата вече не може да работи, защото са изчерпани възможностите й. Тогава беше моментът да бъда призован в тази комисия и това, което имах, аз да го кажа, за да не се стигне до пълната разруха на Министерството на вътрешните работи.

Щеше ли да бъде изнасяне на класифицирана информация, ако това, което сте разказали вчера във вътрешната комисия, бяхте съобщили на прокуратурата още по времето, докато бяхте в МВР?

ген. Танов: Част от информацията е минавала през прокуратурата, така че тя знае за тази информация.

Част.

ген. Танов: По различни дела тази информация е минавала.

Генерал Танов, с кои още оперативно интересни лица се е срещал Румен Петков, съобщил сте тази информация, освен с така наречените братя Галеви?

ген. Танов: На вас ви е ясно, че не мога да ви отговоря на този въпрос. Аз съм отговорил пред най-висшия орган в тази държава – в парламента, и редно беше цялата информация да бъде проверена и никой да не си позволява да оповестява информация, която е в непроверен вид.

И още един процедурен въпрос. Депутати вчера коментираха, че няма правилник, не съществува правилник в МВР, който да разрешава на министъра да играе ролята на оперативен работник и да изпълнява такива функции. Има ли или няма право той по някакви вътрешни разпоредби?

ген. Танов: В МВР има наредби, които регламентират работата с агентурата и които регламентират работата с оперативните дела. В тези наредби няма възможност политически лица да участват в тази дейност.

Тоест той остава политически ръководител на министерството?

ген. Танов: Независимо, че е ръководител на министерството, той е политическо лице. Аз казвам, че политически лица дори не трябва да знаят кои са сътрудниците, защото след периода, в който свърши техният мандат като министри, те излизат навън и тази информация вече не носят никаква отговорност, че могат да я предоставят. Министърът и началникът на кабинета му и всички останали не са проучени по закона за класифицираната информация и нямат подписани такива декларации.

Генерал Танов, от ваша гледна точка само Румен Петков и Валентин Петров ли са проблемът на МВР, защото очевидно, че става дума за тежкоразложителни процеси в тази институция, която някакси гледайки отстрани, човек не може да повярва, че засяга единствено двама или трима души.

ген. Танов: Ами вижте какво, това, което беше публикувано само по Иван Иванов в медиите, става ясно какъв човек се издига на един пост, той под него издига същия себеподобен и така надолу по веригата и затова от върха зависи каква ще бъде структурата, а в момента структурата на Министерството на вътрешните работи от върха до долу се изгражда точно в този вид – да се слагат изключително служители, за които най-меко казано има данни и си представяте, държани по този начин (…не се разбира - бел. ред.), те ще изпълняват всякакви разпореждания.

Добре, това в най-общ порядък казано, аз ви питам конкретно, за конкретни хора.

ген. Танов: Ясно е, че всяко назначение става от главния секретар, с неговото най-малко активно участие, защото неговото участие, колкото и да отрича, е ясно за назначаването на Иван Иванов. Ясно е, че Иван Иванов примерно…просто трябва да се проследи веригата. Ясно е, че Иван Иванов си назначава на своето място същия като него, ясно е, че той ще назначи отдолу под него си същия и затова така в момента нещата в министерството.