Финал по случаите Железница и кв. Гоце Делчев
Финал по случаите Железница и кв. Гоце Делчев / снимка: БГНЕС
Финал по случаите Железница и кв. "Гоце Делчев"
61196
Финал по случаите Железница и кв. "Гоце Делчев"
  • Финал по случаите Железница и кв. "Гоце Делчев"

Без повдигнато обвинение и без преки свидетели приключи случаят в Железница, при който шефът на Националната спортна база Петър Божилов и 71-годишният Огнян Шангов се застреляха един друг. Категоричното мнение на разследващите е, че Шангов е стрелял пръв. Произвел е два изстрела, единият от които се оказал смъртоносен за Божилов. Мотивът остава неизяснен. Това обясни в интервю за Дарик шефът на сектор "Убийства" към СДВР Георги Тотков.

Финал и по случая с петорното убийство в столичния квартал „Гоце Делчев". Работната версия в първите дни, след като полицията откри петте трупа на семейство Савови, беше че бащата е убил съпругата си, майка й, двамата си синове и след това се е самоубил. Безспорните доказателства потвърдиха тази версия. Мотивът и в този случай е неизяснен, но най-вероятно причините са комплексни и натрупани през годините, смята Георги Тотков.

Категорично Шангов ли е убил Петър Божилов?

Категорично Шангов е започнал пръв стрелбата срещу Божилов. Произвел е два изстрела, уцелил го е с единия, като му е нанесъл такива поражения, които са давали възможност на Божилов да живее и да извършва целенасочени движения в рамките на 2 до 3 минути. Това е категоричното мнение на съдебните лекари. Това време от 2-3 минути е достатъчно Божилов да отвърне на изстрелите, да изпразни целия пълнител на носения от него пистолет и да причини смъртта на Шангов.

Колко изстрела е произвел Петър Божилов?

Осем.

А Шангов два?

Точно така.

По свидетелски показания ли се доказа, че Шангов пръв е произвел изстрела?

Да, това се доказа по свидетелски показания.

Някой чул ли е, че те са имали спор?

Никой от ловците на съседните пусии не е чул спор, пререкание или какъвто и да е разговор между двамата. Но всички са чули достатъчно ясно и категорично изстрелите. Като последователност и разлики в нивата на шума, които произвеждат двете оръжия.

Ако не е имало спор, какъв е предполагаемият мотив да се избият?

Не бих се наел да гадая за предполагаем мотив.

Предполага се, че двамата са влезли в някакви пререкания?

Най-вероятно да, тъй като няма никакви данни двамата да са се познавали предварително, което пък изключва възможността да има стар конфликт между тях.

Като сте разпитвали обкръжението на Шангов, те какво ви разказаха, роднините му, близките му и познатите? Какъв човек е той?

За различните хора - различен. За някои много добър, кротък, възпитан възрастен човек. За други малко по-остър, склонен към по-остро държание. Особено след употреба на алкохол. Различни мнения.

Той тогава е бил употребил алкохол?

Категорично да.

Преди да се срещне с Петър Божилов, той е имал спор с друг ловец?

Размяна на реплики с друг ловец. Разговорът е бил от кръга на това, че ловецът си носи пушката на рамо, а Шангов отправя забележката, че „така, както я носиш тая пушка на рамо, нищо няма да уцелиш" и в този дух е бил разговорът.

Може ли да им се вярва на свидетелите за това, което са чули - кои изстрели са били първи?

Според мен, да, защото свидетелските показания не противоречат на намерените на място веществени доказателства и следи.

Законно ли е оръжието на Шангов?

Във въпросния ден той е бил със законно притежаваното си оръжие.

И с него е убил Петър Божилов?

Категорично Шангов произвежда първите изстрели, с един от които наранява смъртоносно Божилов. Влиза от ляво, пробива върха на сърцето и засяда в дясна плевра.

Този случай приключва така?

Да.

Само че мотивът остава неизяснен?

Мотивът остава неизяснен. Можем да правим предположения, които най-вероятно са близко до истината или изцяло съвпадат. Няма човек, трети, който да потвърди.

За петорното убийството в квартал Гоце Делчев и там ли категорично може да се твърди, че бащата е убил семейството си, след което се е самоубил?

Да. Категорично можем да го твърдим това нещо.

Това показаха множеството експертизи, които направихте?

Като една част от тях все още не са готови, това показа огледът и анализът на информацията, получена от огледа. Говоря за намерени следи, намерени веществени доказателства, изобщо от цялата възстановка на случая. Всички тези неща показват това, че извършител на убийството е бащата, който впоследствие се самоубива.

Той е бивш военен. Барутни частици намерихте само по неговите ръце?

Не бих искал да коментирам в детайли намерените на място веществени доказателства.

Само той ли е използвал нож?

Да.

По всички трупове ли има прободни и огнестрелни рани?

Не. По два от труповете има само огнестрелни рани, по другите три има и огнестрелни, и прободни рани.

Защо е трябвало да използва и ножа, и оръжието?

По наши предположения или оръжието е засякло, или патроните в пълнителя са свършили. Но смятаме категорично, че е презареждал оръжието.

Доказа ли се кога е извършено убийството?

Смятаме, че знаем кога е извършено убийството. Убийството и последвалото го самоубийство смятаме, че е извършено на 8-ми сутринта.

Предполагаем мотив?

Бих се въздържал от гадаене.

Някакви проблеми имало ли е семейството?

Определено да. Имаме насоки към това кое евентуално би подбудило бащата да извърши 4-те убийства и да се самоубие.

И след като се запознахте с документацията около диагнозите на синовете, беше ли намерена и документация, бащата също да има такива проблеми? Защото тази агресия вероятно от някъде идва?

Не, категорично, не. Единствено документация открихме за психическото заболяване на единия син. На по-големия...

Битови причини ли са, какви проблеми са имали тези хора? Защото това убийство потресе...

Потресе цяла България, да. Според мен са неща, които са от личностен и битов характер. Които са натрупвани с години. Така най-общо бихме могли да го кажем като причина, довела до убийството. Ако ме питате в конкретния ден на 8-ми сутринта кое е накарало бащата да дръпне спусъка, не бих се наел да ви отговоря.

Комплексни са причините?

Да, да.

Във вашата практика други такива имали ли сте, такова убийство масово, на цялото семейство?

Не. По този начин не.