Джамбазов: Не изключвам никакви хипотези по случая Топлофикация
Джамбазов: Не изключвам никакви хипотези по случая Топлофикация / снимка: Sofia Photo Agency
Наблюдаващият прокурор по делото срещу бившия директор на "Топлофикация" - София, Божидар Джамбазов в интервю за предаването „Денят” на Дарик радио.

Ще ми се да започнем с писмото на Валентин Димитров, в което бяха открити инициалите, които удивително съвпадат с тези на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Експертизата на това писмо вече е готова. Какво доказва тя?

За съжаление не мога да коментирам всички материали от извършената проверка, тъй като самият аз не съм се запознал изцяло с всички тези материали. Просто трябваше да го направя, но ангажиментите ми бяха доста и за съжаление не успях да се запозная с материалите от проверката. Това, което може да кажем, всъщност е вече казано - че в оригиналното писмо действително фигурират тези инициали, за които вие говорите.

А в писмото, разпространено до медиите, тези инициали са дописани да разбирам, аз да продължа изречението.

Значи, вижте, за дописването и въпросите дописвано ли е, от кого и как това е станало ще мога да отговоря в началото на следващата седмица, тъй като, пак ви казвам, просто не съм се запознал с всички материали по проверката.

Детайлите са по-важни за вас, защото вие ще работите след това с тези доказателства. Но за мен е важно да знам това писмо, в което фигурират инициалите на министър Румен Овчаров, ще се използва ли като доказателство по делото и преди това ме интересува всъщност това... вашата експертиза оневинява ли министъра или, напротив, потвърждава неговата връзка с бившия директор на "Топлофикация" Валентин Димитров?

Значи, писмото няма как да го изключим от материалите по делото, тъй като то е факт. Това писмо е част вече от делото и няма как да бъде изключено. Говорим за писмото, което е при мен и което претендирам, че е оригинално писмо, което е писано от Валентин Димитров. Оттук нататък вече всички обстоятелства за връзките евентуално на г-н Димитров с г-н Овчаров това е въпрос на събиране на доказателства. Факт е, че в крайна сметка "Топлофикация" е такова дружество, че няма как да не се осъществява връзка между министъра на енергетиката и самото дружество, тъй като през последните години държавата в лицето на министъра на енергетиката на практика е била част от принципалите на дружеството.

Така е, но това писмо, с което, оригиналното, с което вие разполагате, в крайна сметка чия теза ще подпомогне, тезата на обвинението или тезата на защитата?

Лично аз не отдавам особено голямо значение на това писмо, тъй като в него се съдържат, поне това, което имам при мен, факти, които са известни на прокуратурата. Сега разбирам, че общественият интерес е насочен, така, в по-голямата си част към инициалите Р.Овч. Но аз също не смятам, че това е някаква кой знае каква сензация. Вярно е, там се търси помощ от такова лице. Но до момента аз лично не знам да е оказана по някакъв начин такава помощ.

Но помощта е поискана, няма как да е оказана, защото това писмо попадна в ръцете на медиите, нали така?

Всъщност права сте, да.

И как това писмо попадна в полицията по-скоро, защото знам, че експертизата целеше да отговори и на този въпрос? Изяснихте ли този твърде важен момент?

За съжаление не мога да ви отговоря точно на този въпрос сега.

А кога ще може да отговорите на този въпрос?

Вероятно в началото на другата седмица. Просто държа да се запозная с абсолютно всичко, което е по договорката, и тогава да говоря, тъй като разбирате, че темата е деликатна и не бих искал да импровизирам.

Няколко въпроса към другото писмо, г-н Джамбазов, писмата всъщност на Георги Рогачев до медиите под формата на интервюта. Запознахте ли се с тяхното съдържание?

Запознах се дотолкова, доколкото успях да видя в някои от вестниците. Разбирам, че тези писма се разпространяват, така, в немалко медии, общо да го наречем в България.

Четири ежедневника и една телевизия.

Но не бих се ангажирал да коментирам нещо, което на практика при мен не е стигнало по официален ред, тъй като за мен самия не е много ясно по какъв начин са тиражирани тези отговори и дали действително изхождат от г-н Рогачев. Така че ще се въздържа от подробни коментари от това, което е публикувано.

Аз обаче ще се изкуша да ви попитам нещо, като приема думите, написани от Георги Рогачев, за истина. Той казва арестуваха мен, за да няма арести по-нагоре, за да няма арести на политици, които са били гръб в крайна сметка на... на Валентин Димитров. Има ли резон в тези думи на г-н Рогачев според вас?

Вижте, самото дружество "Топлофикация", естеството на самото дружество, фактът, че то е било първоначално общинско, впоследствие общинско и държавно, така, поставя въпроса с арестите и дава възможност на много хора да спекулират с тази тема за съжаление. Искам много ясно да кажа и това съм го казвал нееднократно - не може да има задържан човек, без да са налице доказателства, че той е извършил престъпление.

В крайна сметка самият закон в България е така устроен, че аз сам не бих могъл да взема такова решение. За да се вземе решението един човек да отиде в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, се произнасят още две институции. Това са в случая Софийският градски и Софийският апелативен съд, който е в 3-членен състав. Така че мисля, че тук е малко пресилено да се говори за някакви форми на политически поръчки или някаква форма на прикриване на някакви други извършители, които имат връзка с престъплението. Аз не изключвам никакви, никакви хипотези във връзка с това как би могъл да се развие случаят "Топлофикация", но на този етап това са фактите, това са хората, които... за които имаме данни, че са извършили престъпления. И те са със съответните мерки за неотклонение.

Но да разбирам, че не изключвате вероятността да има още арести по това как дружеството е било източвано.

Вижте, случаят "Топлофикация" е изключително обемен. Мисля, че за всеки, така, нормално мислещ човек е ясно, че фактът, че трябва аз, разследващите органи, колегите от Националната следствена служба да се ровим буквално в документи, които са с период близо десет години, за да си изясним това, което наистина се е случвало в дружеството, мисля, че нищо не може да бъде изключено, но разберете, че това е въпрос на време. Не е възможно в рамките на няколко месеца да се изгради цяла, цялостна, пълна, ясна и точна картина за това, което е ставало в едно дружество в продължение на десет години, и плюс това едно от най-големите дружества.

Аз си спомням, че последния път, когато разговаряхме с вас, ви попитах смятате ли, че Валентин Димитров е имал политически покровители. Вие тогава ми казахте "не, не смятам". Да разбирам, че позицията ви не се е променила от последния ни разговор и отново вие не мислите, нямате доказателства за това, че Валентин Димитров наистина е бил... е имал политически покровители над себе си.

Аз се опитвам да се абстрахирам малко от политиката в случая, когато разглеждам моите дела. Важното е дали има извършено престъпление. Въпросът за покровителите, въпросът за политиките, които са водени в една или друга насока, мисля, че е един обществен въпрос, който по-скоро вие, журналистите, би следвало да анализирате. За мен като прокурор е по-важно има ли престъпление и кой го е извършил.

Но пък аз като журналист мога да кажа, че съм учудена от това, което казвате, в смисъл покровителят, то не е просто някаква имагинерна морална величина, от която се интересуват единствено и само журналистите. Напротив, съдебната система би трябвало да се интересува от покровителите.

Мисля, че нищо не може да остане скрито, тъй като едно разследване то включва в себе си разпити на множество свидетели, боравим с документи. Това са неща, които са вътре по делото. Аз лично не бих могъл по никакъв начин да прикрия едно или друго нещо и не бих могъл да накарам един или друг човек да каже едно или друго нещо. Така че, пак ви казвам, работя с доказателства, които събираме в хода на разследването, и с факти. Не бих си позволил да правя преценки въз основа на някакви предположения.

Последен въпрос. Г-н Рогачев в едно от писмата си пише, всъщност то не е новина, защото той изброява едни имена, които по един или друг начин наистина са управлявали "Топлофикация" - Стефан Софиянски, Антоан Николов, Владимир Кисьов, Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски, Румен Овчаров. Това или са били министри на енергетиката, или са били ключови... са заемали ключови позиции в общинския съвет. Сега, последния разпитахте, това е ясно, ще разпитате ли някои от имената преди неговото?

Всички хора, които имат отношение, са разпитани или ще бъдат разпитани.

Това писмо на г-н Рогачев до медиите пречи ли ви на работата, защото в съществото си това представлява една чудесно развита защитна теза?

За съжаление, ако това е действително тезата на г-н Рогачев, тя не е казана просто на място. Г-н Рогачев би трябвало да изложи своята теза в хода на воденото срещу него разследване. Сами разбирате, че за да има стойност това, което един човек казва, когато срещу него има повдигнато обвинение, е необходимо това да стане под формата на разпит.

Тоест по време на разпитите той не е казал нито едно... едно изречение, нито йота от това, което каза пред медиите.

По време на разпитите до момента не са давани обяснения от г-н Рогачев. Аз лично ще се радвам, ако чуя неговата версия, ако всичко това, което той мисли и знае за "Топлофикация", за това, което е ставало в "Топлофикация", бъде казано от него.