Дончева: Да им дадем на тези ТВ-водещи за една нощ държавата и да видим как се справят
Дончева: Да им дадем на тези ТВ-водещи за една нощ държавата и да видим как се справят / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Пиарът подмени всичко рационално в политиката - партиите днес са условност, защото хора на един и същ икономически кръг се разпределят в различни политически сили. Това коментира в интервю за Дарик бившият депутат и лидер на „Движение 21" Татяна Дончева. Според нея с обиските и проверките в Столична община се „търсела връзка на наркоканала с Бойко Борисов", която не било ясно дали ще бъде намерена.

По думите на Дончева са резонни въпросите на „Протестна мрежа", които внесоха сигнал срещу Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев. „Ако прокуратурата свърши своето като в случая „Костинброд", ще си направим изводите", добави тя.

Според Татяна Дончева операция "Чисти ръце" била горе-долу като това "вълкът и лисица си открили вегетариански ресторант". По повод инициативата на извънпарламентарната „България без цензура" да прокара в Народното събрание проект за операция „Чисти ръце", Дончева коментира, че "животът на правителството "Орешарски" зависи от кръга на Корпоративна банка и Делян Пеевски. Те биха се справили успешно и без такива грамчета в кантара". Грамчетата в кантара, каза още тя по повод независимите депутати, можели да служат като фактор за допълнително изнудване и за легитимиране на новия политик и „цензурата" като евентуални следващи участници в следващо НС.

Да започнем от зависимостта на властта от независимите депутати на Бареков. Така ли е в действителност обаче, както обяви новият политик, че от тях зависи живота на правителството "Орешарски"?

Животът на правителството "Орешарски" зависи от кръга на Корпоративна банка и Делян Пеевски. В сегашната конфигурация, смятам, че те биха се справили успешно и без такива грамчета в кантара. Грамчетата в кантара могат да служат като фактор за допълнително изнудване и за легитимиране на новия политик и цензурата като евентуални следващи участници в един следващ парламент, който също да послужи за прокарване на интересите на същата група.

Сравниха част от това, което наблюдаваме с опит едва ли не за преврат, казвайки, че извънпарламентарна партия прави постъпления да влияе на парламента и властта чрез депутати вътре. Макар че това не е нещо, което трябва да ни изненадва и не е нещо, което не сме виждали като опити.

И не само сме виждали. Това са хора, които са били поначало зависими от тези кръгове и сега това става факт. Обстоятелството, че има такива депутати и в ГЕРБ, и в БСП плюс контрола, който сегашната управляваща групировка има върху двете управляващи партии от мнозинството, говори, че става дума наистина за много сериозно задкулисно влияние, при което партиите са условности. И казвам това с чиста съвест. Партиите днес са условно понятие. Просто хора на един и същи икономически кръг се разпределят в различни политически партии и непросветеният зрител и слушател смята, че между политическите партии се води някаква политическа битка за идеи, за политика. Става дума за други неща.

Ода за популизма ли е по-скоро онова, което на нов глас се запява под формата на стара песен, напъни за операция " Чисти ръце"?

Цензурата е типичен пиар продукт, който се захранва с тези препоръки към поведението, с подходящи медийни изяви. Това е идеята на сценаристите. Това е, както като гледате Биг Брадър, има някакво развитие - кой ще си отиде сега, кого ще отстранят живеещите в къщата. Или ако гледате някакво друго шоу, в което пак трябва да бъде отстранен човек и трябва да се създаде интрига и имат пръст сценаристите. Това е нещо такова. И най-добрата идея, която други общества са родили, поради необходимости може да бъде на практика опропастена. Но това е малката беда. Стига властта и държавата да попаднат в подходящи ръце е повече от ясно, че такава операция ще бъде проведена. Но нали разбирате каква операция може да проведе Делян Пеевски. Делян Пеевски ще направи операцията "Чисти ръце". Кого ще прочисти - който не му свири по гайдата, който му е неудобен, който някога му е правил ревизии, който някога му е искал обяснения аз нещо. Общо взето нещата стоят така. Тази операция "Чисти ръце" е горе долу - вълкът и лисицата си открили вегетариански ресторант.

Как обаче да отговорим на същата тази публика, която в момента сценаристите и поднасят някакви сюжети, на нейното искане все пак да се случи някакво прочистване в родния политически елит, доколкото, питам с цялата условност на това, че всъщност публиката избира уж играчите? Доколко може да ги избере?

Публиката решава и на кого да вярва и затова в библията е казано, че по делата ще ги познаете. Така че всеки от публиката е длъжен да бъде достатъчно умен, за да се предпази от заблуди, от лъжепророци. Нашият днешен проблем не е роден днес, той е бил проблем и на общества преди нас, те са го решили така. Както се казва в народната мъдрост - не се дели от акъла си. Гледай телевизия, но не се дели от акъла си.

Тежка конкуренция обаче има на този терен, тъкмо за тази изчистваща работа. Ако не греша протестерите през есента искаха операция от този тип. Идеите прелитат и се допълват. Може би на българите им се замазват очите с подобни закани, които ако в действителност станат факт, едва ли, както се шегуват хората ще ни стигне сапуна в тази държава.

Това е ако българите позволяват. Може да им се поднася всичко, но ако не искат да им се поднася всичко ще трябва да вземат съответните мерки и ще трябва да не дават доверие на хора, които здравият разум диктува да не получават доверие.

Юридически не знам как точно ще бъде оформен този закон, който сега новите политици внасят в парламента, като законодателна инициатива. Мисля, че ставаше въпрос за някакъв орган, който да проверява конкретен кръг политици. В подобен законопроект или законодателни инициативи има ли зрънце смисъл, приложение? Имаме си публичен регистър на имуществото на хората на висши държавни постове. Какво ли не измислихме през последните години, резултатът обаче, уви, при това, което наблюдаваме като действие при правораздавателната система май не се случва.

Когато нареждат правораздавателната система същите хора, когато същите хора правят опит да наредят главния инспектор, ВСС, ключовите магистратски длъжности, вие какво очаквате. Те просто подреждат държавата. Единственото ефективно противодействие държавата да бъде превзета от други хора, от здравомислещи, от хора, които са наясно за какво става дума и които наистина биха прокарали чисти ръце поради държавна необходимост. И без от това да правят пиар. От времето на Гьобелс, когато дори на рационалната немска нация са размътени главите, не смятам, че е имало толкова агресивно настъпление на пиар. Откакто се появиха някои университетски специалности, едва ли не пиарът подмени всичко рационално в политиката. Хората спряха да гледат на политиката като на важно начинание за управление на държавата, което трябва да води до конкретни резултати. Всичко е виртуално, тук, в сегашния момент, всичко е абсолютна лъжа - кой какво обещава, кога ще го прави, дали ще го прави, няма никакво значение. Хората се чувстват ошашавени отвсякъде, тотално изтормозени психически и започват да реагират понякога противно на здравата логика, противно на собствените си интереси. Но затова те трябва да вземат мерки сами, иначе телевизии и медии ще ги облеят отвсякъде. Посещението на Росен Петров вчера просто беше някаква поредна пиар акция да бъде сниман в парламента, да бъде вкаран в новините. Това са традиционни ходове на хора с това занятие. Всичко е пиар и виртуално. Важното е да се снимат, да кажат, че са носител на нов законопроект, на някакъв краткосрочен стабилизационен план, на някакви други неща. Понякога просто се изкушавам да превъртя времето напред и някак си да им дадем на тези хора държавата и да видим как пък едни телевизионни водещи се справят с всичко това. Защото като гледам те са се вживели в ролите си. Не знам, може би е по-добре да опитат в някой театър най-напред, да го изиграят това държавно управление в един театър, и ако се получи, да се прехвърлят в реалността.

Но в сферата на виртуалното или по-скоро сферата на реалното ви изглежда отстрани пък това, което се случва сега с полицейската акция първо, в Столична община, после имаше в Общинска банка някакви проверки, после някакъв офис на петролна компания. Публиката се пита какво се търси, кой търси? Костинброд 2 го нарече Бойко Борисов, това, което се правело в общината.

Търсят връзка на наркоканала с Бойко Борисов. Мога да кажа по това, което чета от медиите, от интернет, по логическата сглобка. Дали ще го намерят, дали ще го докажат не мога да кажа. Но това, което виждам ми прилича на такава картинка.

Очаквате ли нещо да излезе от тези искания на "Протестна мрежа" за прокурорска и данъчна проверка на Бареков, Пеевски и г-н Василев, докъде ще стигне тази цялата история?

Вижте, излязоха апартаментите на Цветанов миналия мандат, 6-те апартамента. За всеки нормален човек е ясно, че няма как Цветанов да има доходи за 6 апартамента и без данъчна проверка. Няма как, само като проследиш какво е работил и като го знаеш откъде е. Красимир Стефанов като шеф на НАП се ангажира, изчисти го, според него. Свърши мандата на ГЕРБ, Краси Стефанов мина в парламента, ама някой възложи на новото ръководство тази проверка пак. Колкото да сме поправили в софтуера, колкото да сме поправили в програмата, в документите, все ще остане нещо някъде, за да стане ясно, че няма как доходите на Цветанов да позволят да има 6 апартамента. Въпросът е новите управляващи какво правят в тази връзка по отношение на лицето Цветан Цветанов и неговите 6 апартамента. Защото на мен ми се струва, че това е нещо, с което могат да се захванат и те, и прокуратурата и всеки, който иска. И хоп, междувременно Краси Стефанов каза, че бил независим експерт от еди къде си - ключова фигура в управлението на ГЕРБ, ключова фигура в управлението на тройната коалиция.

Въпросът е сега дали да залагаме големи очаквания от това, което прокуратурата предстои да извърши?

Прокуратурата ще извърши нещо и ще имате предвид кой е сложил тази прокуратура. Като го свърши като в Костинброд, ще си направим изводи и ще продължим да търсим, защото въпросите на "Протестна мрежа" са абсолютно резонни. Аз смятам, че "Протестна мрежа" също ще си направи изводи. Има журналистически разследвания, има други възможности. Декларациите на Делян Пеевски като ги извадите от два парламента назад, като проследите къде е работил преди това и с какви доходи. И като ги сумирате, ще видите, че няма как той да казва: нямам нищо, обаче моите вестници, а и Цветан Цветанов ми каза да направим чадър на еди кой си. Нали нямаш нищо, нали не си декларирал нищо, нали нямаш вестници да се водят на теб. Така че обществото ще се мъчи със своите сили, ще си създава впечатление по това, което вижда. А това, което се вижда е не само подходът на човека и на кръга, които определени неща ги идентифицират като свои, а също и тяхното поведение - за какво се използват тези медии, каква политика се прокарва, кого те плюят, кого хвалят, какви неща внушават. После ще се прехвърлят и на други държавни институции, които на този етап си траят. Но ми се струва, че покрай клюката трябва да не изпускаме и важни неща, които се случват. Например прехвърлянето на "Булгартабак" на някакво неизвестно физическо лице, което декларирало, че няма стопанска дейност. Прокарването на закон за МВР, в който пише, че президентските правомощия се отрязват. И други неща се отрязват, но аз мярнах по телевизията един фрагмент, който ми се стори любопитен - полицаите вече ще можели да работят и на друго място, извън системата на МВР, едновременно с работата си в МВР. Което ми се стори супер любопитно и сега съм си поръчала закана, да взема да прочета по-детайлно. Защото бас държа, че някъде ще има прелюбопитни подробности. Защото не виждам някой да прояви интерес в ключовите емисии към закона и подробностите в него. Нито видях коментари от политическите сили, всичко течеше като една лежерна клюка. А пък на мен ми се видя любопитно. Мисля да ви кажа в следващите дни какво съм намерила.

Заострихте вниманието и любопитството към този проектозакон и неговата съдба. Казвате, обществото колкото има сила ще я кара така, като зрител на процесите на политическата сцена. Останаха ли му сили на това общество? И като гледаме всичко онова, което ни поднасят политиците, аз честно отсега си знам, че много малко за Европа ще се говори в тази кампания, много обвинения и удари под кръста ще гледаме, не че ще ни е за първи път, но докога така?

Всеки от нас е длъжен да бъде умен и силен. И доколкото му позволят силите и умът ще просъществува в този живот. Опитът на обществото да хвърля на някаква анонимна група, наречена политици, отговорността за собствените си съдбини и да смята, че си решава въпроса, е смешна. Нашата съдба е в нашите ръце. Това, което ще се случи на всеки от нас е негова работа, негова отговорност, негова тежест. И ние трябва да сме наясно, че политиците, които избираме, партиите, на които залагаме, действията, които лично предприемаме ще определят и нашето място и днес, и вчера и оттук нататък. Няма никакъв смисъл да се хулят политиците и да се обяснява, че само те са виновни. Никой от тях не се самоизбира. Като отидете следващия път да гласувате за поредния лъжепророк или като си продадете гласа за дребна полза, да знаете, че това ще го платите следващите 4 години. И не казвайте: какво зависи от мен, аз съм само един човек. Хората, когато няма какво да правят се събират, сдружават се, дават отпор, организират си нещо, а не казват: не ме интересува. И теглят една майна на политиците. Не знам на кого това е облекчение. На мен лично не ми е.