Около 145 000 двойки в България имат проблем със зачеването, а едва 5% от тях са потърсили помощ. Останалите 95% никога не са се консултирали със специалист. Това показват официалните данни.

Кои са най-честите причини за проблеми със зачеването, потърсихме отговорa от д-р Мефтуне Шефкетова, акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина в медицински център „Надежда".

Д-р Шефкетова, Вие сте репродуктивен специалист от дълги години, кога можем да говорим за проблеми със зачеването при една двойка?

За проблеми със зачеването можем да говорим, когато една двойка във фертилна, репродуктивна възраст прави опити за забременяване без предпазни средства и бременността не настъпва в рамките на една година. Ако жената е над 37-годишна възраст, този период се счита за алармиращ до 6 месеца. Тоест при редовни опити в рамките на 6 месеца и липса на положителен тест, може да се счита, че има проблем с репродукцията при двойката.

Вие сте специалист с богат опит. Срещате ли се с много и различни случаи и коя е най-честата причина за проблеми със зачеването?

За съжаление се срещаме с много двойки, които имат проблем със зачеването. Още преди да започна да се занимавам с репродуктивно здраве и стерилитет, си мислeх, че ин витрото е в много начален етап от своето развитие. Никога не съм предполагала, че толкова много двойки имат този проблем и имат нужда от нашата помощ. За съжаление прави впечатление, че все по-млади двойки се обръщат към нас, търсейки помощ от нашите кабинети и центрове, което е тревожно, защото това означава, че все по-млади двойки са засегнати от стерилитета. Коя е най-честата причина? Може би проблемът с овулацията, тоест проблемът с яйчниковата функция. Думата „проблем" събира в себе си много голям комплекс от причини: причини от автоимунен характер, които по някакъв начин увреждат яйчниковата функция; причини, които като цяло увреждат ендокринната функция на женския организъм (т. нар. „поликистозен синдром"), както и причини, които вторично жената може да е придобила в своя живот. Всички тези причини ние обобщаваме като „причини в яйчниковата функция на жената".

Какво точно представлява изчерпването на яйчниковия резерв?

Яйчниковият резерв представлява моментното състояние на яйчника. Това е резервът, с който дадена жена разполага. С напредването на възрастта този яйчников резерв намалява, тъй като при момичетата яйчниците нямат възможността да възстановяват своите яйцеклетки в хода на живота. Изчерпването представлява именно намаляването на този брой яйцеклетки. Преди години нормалната възраст, на която яйчниците се изчерпват, е била около 50-52 години, това е свързано с така наречената менопауза. Прави впечатление, че тази възраст вече се издърпва много напред и сега възрастта е 40-45 години. Ако имаме намаляване на яйчниковия резерв преди тази възраст, това се нарича „преждевременно изчерпване не яйчниковия резерв". Тоест възраст под 45 години, в която вече жената страда от намалена функция на яйчниците.

Има ли симптоми, които показват, че проблемите вече са започнали?

За съжаление и да, и не. Ако яйчниковият резерв се изчерпва в нормалната възраст - след 50-годишна възраст, което представлява т.нар. менопауза, тогава имаме симптоми. Така наречените симптоми на менопаузата. Ако обаче яйчниковият резерв започне да намалява преди тази възраст, много често тя е неалармираща, тя е тиха, няма абсолютно никакви симптоми. Понякога може да се случи едно момиче на 25-годишна възраст, което би трябвало да бъде в разцвета на своя фертилитет, да посети гинекологичен кабинет и да се окаже, че е с намален яйчников резерв, тоест с преждевременно изчерпан яйчников резерв, без тя да има някакви съпътстващи симптоми, без да е алармирана по някакъв начин от своя организъм, че има нещо нередно и че трябва да потърси лекарска помощ.

Днес репродуктивният прозорец за жената се затваря порано
netinfo

Кои жени могат да бъдат засегнати от проблема „преждевременна менопауза"?

Мисля, че няма определена категория жени, които могат да бъдат засегнати. Но като цяло може да се спрем на момичета, които са с автоимунни заболявания. Сред автоимунните заболявания най-честото заболяване е Хашимото, което е придружено с преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв. Момичета, които са наследствено обременени, също могат да страдат от преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв, както и момичета, които се подлагат на много драстични диети, които прекаляват с тютюнопушенето, които са изложени на прекомерен стрес. И момичета, които са със съпътстващи туморни заболявания, при които категорично яйчниковият резерв се изчерпва преждевременно.

Днес репродуктивният прозорец за жената се затваря порано
netinfo

Разкажете ни повече за процедурата „замразяване на яйцеклетки"?

Замразяването на яйцеклетки е част от процедурата ин витро. Какво представлява? Изваждат се яйцеклетките от организма на жената през влагалището. Това се прави с пълна упойка. Момичето не усеща никаква болка и още същия ден може да се върне към нормалния си живот. След това вече се включват специалистите ембриолози, които преценяват дали яйцеклетката е годна за замразяване. И ако всичко е наред, тя се замразява. Замразяването става по методиката на свръх бързото замразяване и съответно размразяване, при което водните частици на самата яйцеклетка се заместват с криопротектори и по този начин яйцеклетката запазва своята функция, своето качество и възраст, на която е замразена. И ако след време се размрази замразената яйцеклетка, тя е на същата възраст, на която е замразена. За да се сдобием с яйцеклетката, за която говорим, има два метода. Единият е да се използва спонтанният цикъл на жената, при който да няма никаква стимулация. Другият е лека стимулация, при която се цели да се образуват малко повече яйцеклетки и съответно да се замразят малко повече яйцеклетки.

В кои случаи говорим за превенция чрез тази процедура?

Говорим за превенция при момичета, които имат автоимунни заболявания. Това са така наречените хронични заболявания. Когато дадена жена има хронично заболяване, тя никога не се замисля за своята яйчникова функция, съответно за фертилността си. Но тези хронични заболяване оказват влияние на яйчниковата функция, тоест с времето те се изчерпват с много по-голяма скорост, отколкото примерно при жена, която няма такива заболявания. При такива жени превенцията е замразяване на яйцеклетките. Ако те знаят в ранна възраст, че имат хронични заболявания, които биха увредили яйчниците, могат да замразят яйцеклетки и след време, когато решат, че вече е дошло време да създадат поколение, могат да размразят яйцеклетките. Защото ако няма замразени яйцеклетки, по-късната възраст може да се окаже пагубна за техните яйчници и да няма годни яйцеклетки.

Друга категория момичета са момичетата с онкологични заболявания, на които им предстои химиотерапия. Като цяло химиотерапията също унищожава яйчниците и при тези момичета това е единственият начин да се запази по някакъв начин тяхната фертилност. Тук подаваме ръка и на момичета, които не са намерили подходящия партньор в живота и които са вече на 35-36 години и чийто биологичен часовник тиктака. При тях също една възможност, един избор е да замразят яйцеклетки и да създадат поколение в момента, в който са намерили партньор или когато са се реализирали професионално.

Днес репродуктивният прозорец за жената се затваря порано
netinfo

Разкажете ни нещо повече за проекта „Майка навреме" и каква е Вашата лична мотивация да се включите в него?

Проектът „Майка навреме" е направен именно с тази цел - да дадем гласност първо на превенцията от гледна точка на яйчниковия резерв, да дадем шанс на момичетата, които искат да създадат поколение, но първо са на възраст, в която вече яйчниците започват да се изчерпват, а не са срещнали подходящия човек до себе си или са професионално ангажирани и няма как да съчетаят майчинството и професионалната реализация в едно. И не на последно място да не пренебрегваме момичетата, които споменах - с автоимунни заболявания, с онкологични заболявания, при които това е единственият начин да запазят фертилитета си. Има и друга категория момичета, при които имаме данни за изчерпан яйчников резерв, но които са в млада възраст и при които създаването на поколение не стои на дневен ред. При тях също това е единственият начин да създадат поколение, защото когато започнат да се изчерпват яйчниците, е въпрос на 1-2 години те да се изчерпят напълно. Ако примерно те след една-две години решат да създадат поколение, биха се оказали пред дилемата осиновяване на деца или донорски яйцеклетки, тъй като техните яйчници в този период от време може и да не функционират.

Моята лична мотивация да се включа в този проект е да бъде младото поколение информирано. Те не знаят как да го направят и въобще не знаят за съществуването на тази опция - замразяване на яйцеклетки. В моята практика все по-често се срещам с млади момичета на 34-35 годишна възраст, които казват: „Аз не съм срещнала подходящия мъж, подходящия партньор в животa си, но искам да създам поколение, искам да си родя дете". И за тях донорската инсеминация е единствената опция да създадат поколение. Ако всички ние знаем какъв избор ни дава науката, медицината и животът като цяло, може би ще се замислим.

Вашето пожелание към всички момичета?

Да не отлагат момента на майчинството, да не приемат този наш апел като апел за отлагане на майчинството, а да го направят в момента, в който те са решили, че са готови за него и са намерили подходящия партньор. Създаването на дете не е самоцел и не трябва да се превръща в разрешение на някакви лични проблеми, а това е нещо, което всяка жена трябва да иска истински и да знае, че когато е дошъл моментът да го да го реализира.

Днес репродуктивният прозорец за жената се затваря порано
netinfo