Д-р Цветан Райчинов: Нямаме решение за ефективни протести
Д-р Цветан Райчинов: Нямаме решение за ефективни протести / cнимкa: Sofia Photo Agency
Д-р Цветан Райчинов: Нямаме решение за ефективни протести
27733
Д-р Цветан Райчинов: Нямаме решение за ефективни протести
  • Д-р Цветан Райчинов: Нямаме решение за ефективни протести

Д-р Цветан Райчинов - председател на Българския лекарски съюз, събеседник в „Денят" на Дарик.

Добър вечер и честит празник, д-р Райчинов.

Добър вечер. Благодаря и честито на всички, тъй като днес не е ден на лекаря, а ден на здравето.

Преди малко чухме накратко вашето мнение за новия министър Ана-Мария Борисова и на вашите колеги. Защо така със съмнение подхождате към тази кандидатура? Ваши колеги дори изразиха мнение, че парламентът може да не гласува нейната кандидатура.

Аз лично не съм чул тези мнения и няма как да изразя съмнения, просто нищо не знам за колежката, нямам представа ... нито като ръководител, като опит, като лекар. Чух, че е много добър ендокринолог, и толкова, просто нямам никаква информация, за да мога да дам оценка или да изразя съмнение или пък да подкрепя.

Всъщност вие излязохте ли с предложение към премиера за вариант за нов министър?

Не, не, лекарският съюз не е институцията, която ще определя каквато и да е длъжност в управлението на страната. Премиерът си взима своите решения самостоятелно, разбира се, за това кой и какво да изпълнява в кабинета.

Кажете, какво очаквате от новия министър и в какви срокове?

Честно казано, не знам. И тук за съжаление ще трябва така да ви отговоря.

Защо?

Не съм чувал какви идеи има колежката, какво смята, че трябва да се прави, какви са нейните виждания за това какво да се случва в здравеопазването, така че просто нямам как да ви отговоря.

На днешния Световен ден на здравето лекари от цялата страна протестираха символично. Много ли ваши колеги днес се включиха в символичния протест, който организирахте?

Да. Точна бройка трудно мога да ви кажа, но мисля, че по-голямата част от колегите, макар и да не са протестирали явно по улици или площади или с някакви други действия, но те останаха на работните си места, както и обикновено правят лекарите... Но това не значи, че не протестират, макар и символично. Поначало нашият протест е така обявен.

Кажете при какви обстоятелства протестите ви ще се превърнат в ефективни, имате ли вече решение?

Решение за ефективни протести нямаме. Очакваме да бъдат изпълнени исканията, които гласувахме на последния събор. Мога да кажа, че виждам, че някои от тях вече са в ход, залегнали са в антикризисната програма на правителството, като това да бъде денационализирана здравната каса, поне нейното управление, в смисъл да се възстанови трипартийният принцип на управление...

Да, демонополизация.

...електронната здравна карта на пациента и други, но има не по-малко важни неща, които очакваме да се случат. Едно от тях, и може би от първите места по важност, е да се възстанови нормалното и ритмично, съгласно договореното в НРД като срокове, заплащане на изпълнителите.

Доколкото разбрах от днешните протести, вече втори месец лекари не са си получавали заплатите. Всъщност какво ви отговарят от здравната каса, каква е причината и колко още време ще издържите на това?

Чух няколко мнения от здравната каса. Реално нещата са така - доболничната помощ са изплатени всички суми, все още не е заплатена февруарската дейност за болничните заведения. Така че там се събират около два месеца закъснение. Различните болници различно могат да издържат - по-големите, по-мощните вероятно имат някакъв резерв, и тези, които не са... макар и големи и мощни, но не са натрупали задължения, а тези, които имат задължения, само ще ги увеличават, а на другите просто се блокира дейността. Те не могат да набавят медикаменти, консумативи, да си платят разходите и т.н. Това е причината и аз искам съвсем ясно да кажа - ние не искаме повече пари, тези, които са определени, които са гласувани и които следва да ги има, да се плащат навреме.

Какви отговори чухте от здравната каса?

От здравната каса изразиха някаква готовност, евентуално към края на месеца това да бъде преодоляно, но за мен по-важно е, че на събора премиерът обяви, че до края на април и този проблем трябва да бъде разрешен.  

Ако този проблем до края на април не бъде разрешен, какво да очакваме?

Ако не бъде разрешен, няма защо лекарският съюз да организира протести, те просто ще се случат от само себе си.

Последно ще ви върна към днешните кандидатури. Заговори се и за зам.-министър Десислава Димитрова, която е финансист и която ще остойностява клиничните пътеки. Съгласен ли сте финансист да остойностява клиничните пътеки, вашата работа?

Тя се занимава от доста време с това. Досега беше при министър Дянков, макар че не знам точно каква длъжност заемаше там. Сега вече официално явно ще бъде зам.-министър. Това, което мога да кажа, мисля, че и тя самата разбра, тъй като сме имали многократно срещи, е, че сама няма да може нищо да остойности. Без лекарите, без участието на съсловието, това няма как да се случи, а и в нито една европейска страна не се прави.