БДЖ: Не е отвличан влак на гара Илиянци, незаконно е спряна железница
БДЖ: Не е отвличан влак на гара Илиянци, незаконно е спряна железница / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БДЖ: Не е отвличан влак на гара Илиянци, незаконосъобразно е спряна железница
56322
БДЖ: Не е отвличан влак на гара Илиянци, незаконосъобразно е спряна железница
  • БДЖ: Не е отвличан влак на гара Илиянци, незаконосъобразно е спряна железница

Група пътници на аварирала жп композиция са спрели принудително бързия влак от София за Горна Оряховица на гара Илиянци на 6 септември. В БДЖ обясниха, че с изненада са видели днешните заглавия в медиите за това, че пътници са „отвлекли" влак.

Управителят на „Пътнически превози" в БДЖ Георги Иванов потвърди пред Дарик за повредата на електрическата мотриса, пътуваща от София за Мездра, но беше категоричен, че транзитно преминаващият през Илиянци бърз влак е спрян от пътниците абсолютно незаконно. Ето какво разказа Георги Иванов пред Дарик за инцидента, при който за първи път клиенти на БДЖ „се качват" по този начин във влак:

Пътниците, които пътуват по линията София-Мездра, която е доста натоварена, и най-малко приходи събира. Хората не обичат да плащат там, нашите пътници, които пътуват. Пътническият влак №20223 е от старите мотрисни влакове, пътуващ по линията София-Мездра, който спира на всички спирки. Повредила се е старата мотриса, поради повредата не може да обслужи влака и на гара Илиянци са искали помощен локомотив или да се подмени съставът на влака. Но са видели да минава бърз влак от София за Горна Оряховица и самите пътници са застанали на коловоза, което е доста рисковано, защото бързият влак минава транзит през гара Илиянци, спрели са го и по диспечерска заповед - началник-влака е уведомил нашия диспечер и той е разпоредил влакът да спира на всички спирки от София до Мездра. След около половин час има пътнически влак, който спира абсолютно навсякъде, така че не знам защо не се е намесила и полицията, това е гражданско неподчинение, което не е редно да се случва с БДЖ.

За първи път ли се случва това нещо - пътник да спре по този начин влак?

Това не знам как да го коментирам, трябва да кажат специалистите, но това не е редно въобще. При нареден транзит, ако машинистът не забележи тези хора, те какво мислят, че това е... Не знам, не мога да коментирам. Не е имало такива драстични случаи. Имахме леки проблеми по линията София-Перник, когато имахме проблеми с дизеловите мотриси и се повреждаха през зимата, но такива не е имало.

Т.е. подобно нещо не се е случвало, разбирам от това, което казвате?

Не е коментарът отвлечен влак. Просто повреден стар мотрисен влак, бързият влак не е законосъбразно спрян.

Машинистът е могъл и да не спре.

Да, абсолютно. Доста рисковано. Влакът е трябвало да бъде транзитно преминаващ през гара Илиянци.

Т.е. Вие не приемате един подобен акт от страна на кои да са пътници.

Това е абсолютно незаконосъбразно. Няма как да го коментирам.

От старите електрически мотриси колко се движат?

Паркът от старите електрически мотриси беше общо 35, ние предприехме една акция да ги подменяме и в момента от 35 да останали девет. Чакаме да мине срокът на експлоатация и тогава ще ги спрем. Но паради затруднения, знаете финансовото състояние на БДЖ ние не разполагаме с достатъчен брой пътнически вагони, така че още ги експлоатираме по най-късите разстояния и най-натоварените линии. Тук-таме се явяват повреди, но за съжаление не можем да ги предвидим. Те са над 40-годишни.

Този прецедент плаши ли ви, че може да се повтори.

Не знам, трябва да кажат компетентните органи. Не мога да коментирам. Това е все едно да излезем на магистралата, да спрем цялото движение и да се качим на първия рейс, който минава.

Донякъде приемате чисто емоционалното негодувание на хората, защото те са клиенти и пътници?

Аз разбирам, при положение че има повреда на състава, информира се началник-влака, трябва да се уведоми диспечерът, той трябва да разпореди да се спре бързия влак при положение че няма друг. Но при положение че след 20 или 30 минути има пътнически влак, това просто няма как да стане, това е абсолютно незаконосъобразно.

Би ли предприело БДЖ някаква стъпка да информира властите?

Ако знаем кой е спрял влака. Това трябваше просто да се намесят компетентните органи. Не знам колко е информацията до колегите от транспортна полиция.

В такава ситуация е много трудно един машинист да прецени какво да направи. Говоря за този от бързия влак.

То си има разписание, което е задължително влакът на коя спирка спира, това разписание всяка година се променя. Въпросът е, че той е видял група хора, които са стояли на железния път и не е знаел какво да направи. Добре, че е имал достатъчно спирачно разстояние да спре.

В момента, в който хората са се качили, е направена връзка и е взето това решение да се спира на всяка гара.

Да, макар че за мен пак не е решение, защото след бързия влак има пътнически влак, не е последният влак. Ако е последният влак, вече ще се издаде такова разпореждане - поради повреда на състава да се обслужат всички и бързият влак да се движи по разписанието на пътническия. Нали возим все пак клиенти, трябва да ги обслужим нормално и адекватно.

В този случай, когато жива сила, хора попречат на движението на един влак, не трябва ли да искате някакви санкции.

Абсолютно. За мен това си е гражданско неподчинение. Нарушава се общественият ред.

Този машинист ще има нужда дори от психологическа помощ.

При нас професията е много тежка, доста стрес, постоянно натоварване. Ние от началото на годината имаме доста самоубийства - по статистика 90 човека, хвърлили са се пред движещ се влак.