Антония Първанова: Желева направи груба грешка като ме нападна поименно
Антония Първанова: Желева направи груба грешка като ме нападна поименно / cнимка: Sofia Photo Agency
Антония Първанова: Желева направи груба грешка като ме нападна поименно
25052
Антония Първанова: Желева направи груба грешка като ме нападна поименно
  • Антония Първанова: Желева направи груба грешка като ме нападна поименно

Разговор с Антония Първанова, депутат от НДСВ в Европейския парламент, събеседник в „Денят" на Дарик.

Какъв, според Вас, ще бъде отговорът на председателят на Еврокомисията Барозу на директно зададения му въпрос от страна на евродепутатите дали продължава да подкрепя Румяна Желева за еврокомисар?

Официалното писмо, изпратено от координаторската среща не гласи точно това. По-скоро казва, че очаква да получи справката с реалните факти по документите на г-жа Желева, като първа точка. И втора точка, му задават въпроса счита ли, че този кандидат може да бъде комисар като съответно се отбелязва невъзможността да се отговори на въпросите ... и некомпетентността ... (не се разбира бел.ред.) и оценката, разбира се, е незадоволителна. Това вече е факт. Това е и основно третираната тема във всички големи западни медии - лошото и неубедително представяне. 

Чувствате ли лична вина за това, което се случи по време на изслушването? Имаше ли наистина „сценарий" за атака срещу Желева?

То нямаше атака срещу Румяна Желева, по-скоро Румяна Желева атакува. В конкретния случай обвини мен, а аз нито съм имала намерение да вземам думата, нито да я разобличавам или каквото и да било. Дори ако бъдем абсолютно точни - либералите се въздържаха в първоначалните изказвания от името на парламентарната група да й задават въпроса за документите й с невярно съдържание. За разлика от другите групи, които с това започнаха. И беше груба грешка от нейна страна да нападне поименно депутат, защото това принуди председателят на комисията да ми даде думата, за да дам обяснение. И, разбира се, какво би могло да се каже в това обяснение, освен че фактите са такива и те сами по себе си говорят. Когато фактите говорят и боговете мълчат. Но за съжаление г-жа Желева не замълча, с което създаде прецедент да се поиска създаването на комисия, която да разследва случая. И то не само е Европейската комисия, но запитването е отправено и към правния отдел на парламента. Това нещо можеше да си го спести, но това беше пикантерията в нейното поведение. Това по никакъв начин не я спасява от некомпетентността и от грубите грешки, които допусна.

Ще ни опишете ли реакцията сред вашите колеги, особено онези, които не са участвали в никакви сценарии, нито за атаки, нито за защита на Румяна Желева.

Реакцията на цялата зала - тя беше очевидна, тъй като се предаваше публично - тя беше учудване от това как е възможно, някой вместо да отговаря на въпросите, да атакува и клевети, в случая депутат. Това е абсолютно недопустимо поведение, първо, и, второ, ако имаш проблем - изчисти си името. А не с една лъжа да се опитваш да прикриеш друга. Но пак казвам, това е несъвместимо с европейския стил на политика. Това, което се очакваше от нея, и щеше да бъде цивилизовано, ако с достойнство г-жа Желева беше се извинила за пропуска си и беше казала, че много съжалява и не би го допуснала отново. Това щеше най-много да предизвика една-две забележки да бъде по-прецизна в бъдеще и толкова. Вместо това обаче тя реши да направи грандиозен скандал, от което потърпевша си е самата тя.

Смятате ли, че премиерът Бойко Борисов трябва да задейства спешно вариант „Б", какъвто днес каза, че има?

Предполагам, но това разбира се... Не трябваше да се стига до тук, защото имаше много възможности да се предприемат деликатни стъпки, за да не се стигне до такава публична излагация. Дотолкова до колкото въпроса с нейните документи е поставян в българския парламент, след това имаше пресконференция на ... (не се разбира - бел. ред.), след това имаше на БСП, след това имаше публикации на „Ди Велт", на „Файнешънъл Таймс", на „Льо Монд" и някак си би трябвало да е ясно, че този кандидат ще бъде питан и ще бъде искано да отговаря на всички въпроси. Също така много повече трябваше да се наблегне на подготовката на кандидата и да може да докаже, че познава материята и има познания по международна политика. Още повече, че явявайки се като външен министър, и то на България, която има пленени кораби в залива Аден, да не знаеш къде се намира залива Аден, кои са държавите, които са въвлечени, и да не знаеш, че става въпрос за Сомалия и че става въпрос за държава, в която няма правителство и да обясняваш, че ще преговаряш... С кой - с разбойници там, с терористи. Това са абсурдни неща. Да отговаряш за Конго, където има един милион изнасилени жени и над половин милион убити, че ще им правиш обучение. Това също прозвуча странно. Да казваш, че ще използваш като инструмент талибаните в Афганистан за разпределение на хуманитарна помощ - това вече предизвика искрена почуда. За това тези неща няма как да останат незабелязани. Както виждате в международната преса те са цитирани и коментирани и те са основанието за категоричното и единодушно решение на координаторите, в това число и координатора на ЕНП. Няма нито един координатор дори въздържал се в подкрепа на това решение.

Според наблюдателите се наблюдават „балкански страсти" в Европарламента, главно между левите и десните кой кандидат да бъде одобрен и кой не. Може ли някой от предложените от социалистите кандидати за еврокомисари „да падне жертва" около скандала с Румяна Желева?

Не бих могла да коментирам, тъй като още не е имало кандидат, за който да е поставен въпроса. Имаше само за кандидата от Литва съмнения за лошо представяне, но г-жа Желева го би по некомпетентност, с което замъгли най-големите атаки и присмех, че този кандидат се е изложил. Предвид следващите кандидати - днес се очакваше дали ще се справи Ласло Андор, но резултатите показват, че се е справил. Продължават изслушванията, нервни са всички кандидати. Някой се справят блестящо. Аз бих казала за Вивиан Рединг - тя отговаряше на три комисии една след друга и беше уникално добра. Като комуникация, като начин на координация и колаборация с депутатите, като изказа, като познания. Просто беше брилянтна. Има и други кандидати, които ... Мишел Барние, също е изключително добър. Но тези кандидати разговаряха по въпроси, които са им зададени, срещаха се с комисии, коментираха, подготвяха се. Очевидно  личи, че са чели много и са в много добра форма.