Ангел Тодоров от Пиратската партия: Свалянето чрез торенти не е престъпление
Ангел Тодоров от Пиратската партия: Свалянето чрез торенти не е престъпление / снимка: sxc.hu
Ангел Тодоров от Пиратската партия: Свалянето чрез торенти не е престъпление
28732
Ангел Тодоров от Пиратската партия: Свалянето чрез торенти не е престъпление
  • Ангел Тодоров от Пиратската партия: Свалянето чрез торенти не е престъпление

 

В последните седмици сериозно се заговори за затваряне на най-известните торент сайтове у нас. Причината е обичайната - ограбване на интелектуален труд, пиратство. Закономерно, взимайки пример от големите европейски страни, България реши да си основе собствена Пиратска партия, прокламираща свободното сваляне на информация от интернет.

Един от нейните основатели - Ангел Тодоров, разказва за Дарик защо свалянето чрез торенти не е престъпление и с какво точно се занимава така наречената пиратска партия.

Пиратската партия е световно движение, което от три години насам набира сила в доста държави по света и по-специално в държавите от ЕС. Иновацията му беше миналата година, когато от шведската Пиратската партия успяха да вкара двама евродепутати в ЕП, а на немската Пиратска партия съвсем малко не и достигна да мине 3-процентната бариера и да влезе в тамошния парламент. Пиратски партии има учредени в над 13 държави в ЕС. Общо, може би са над 20 в целия свят. От година насам обмисляме създаването на такава партия и в България. На 11 април проведохме учредително събрание съгласно Закона за политическите партии и вече сме официално учредени.

Разкажете повече за вашата партия, ще участвате ли на някакви избори, продължавате ли да набирате хора, които да се присъединяват към нея, финансирате ли се по някакъв начин?

Нашата партия като доста млада политическа организация се разви доста бързо. Интересът е много голям от страна на обществото и причината за това е много проста - Пиратската партия е естествена партия. Тя има съвсем естествени реални корени в обществото и защитава идеи, които са близки до същността на младите хора по целия свят. Относно това дали ще участваме на избори, все още е рано да говорим за такива неща, тъй като първо, скоро избори няма, и второ, нашата основна задача към момента е да се структурираме, да си създадем една хубава национална стратегия и да започнем обществен дебат по редица въпроси. Имаме представители в над 24 български града.

Напоследък доста се нашумя около идеята да бъдат затворени големите торент сайтове у нас. Каква е вашата позиция спрямо това намерение на властта?

Нашата позиция е, че ако някъде в страната е извършено престъпление, то следва то да бъде доказано и съответно наказано. По дефиниция торент тракерите не представляват нарушение на закона. Същността на торент тракера е услуга, която предоставя възможността на потребителите да споделят информация помежду си. Не може да се говори за самоцелно затваряне на торент тракери в никакъв случай, тъй като торент тракерът е просто една услуга, като всяка една услуга. Това са хора, които предоставят определени услуги и като такива те няма как да бъдат инкриминирани. Ако има някакъв вид престъпление, което е осъществено, аз не виждам какво може да бъде то, но това все пак е в компетенцията на изпълнителната власт и специално на МВР.

Аз чрез един торент, ако искам да ми бъде споделена една MP3-ка, по никакъв начин не мога да бъда съден за подобно нещо?

Няма как, тъй като торент тракерът предоставя възможността вие да споделите дадена информация с други лица. Това е все едно в едно кафене да се продават наркотици и вие да арестувате собственика на заведението, защото в заведението му се извършва такава дейност без той да знае. Не е справедливо.

Защо са тези нападки срещу торент тракерите? Защо управляващите искат да бъдат следени провайдерите, потребителите, да нямат вече възможност за достъп до тях и въобще системата на торент споделянето да изчезне у нас?

Никой не може да спре споделянето на информация в интернет. Популярната теза, която се лансира, е че български торент портали ограничават възможността на някои автори да печелят пари. Само че това е доста несъстоятелно поради ред причини, една от които е, че над 80% от файловете, които се споделят в българските торент тракери, представляват продукти, да, с авторски права, но продукти, които никога не са били предлагани на пазара в България, така че аз не виждам къде е логиката някой да претендира за пропуснати ползи от нещо, което не се продава в България. Това просто е безсмислено.

В света има много торент сайтове, които функционират от много години и никой нищо не им е казал до този момент.

Знаковото дело срещу най-големия торент тракер в света, което беше преди няколко години в Швеция, дори то завърши със сваляне на отговорността от торент тракера, защо съдът призна, че това е просто услуга, която ползват различни потребители, съответно не може никой да бъде наказан заради това, че предоставя тази услуга. Крайно време е светът да осъзнае, че некомерсиалното споделяне на информация и култура в свободен мащаб не може да бъде наказано. Има европейска конвенция по този въпрос, която ясно казва, че некомерсиалното споделяне на файлове, информация и култура в интернет, по никакъв начин не може да бъде инкриминирано и потребителите, които го правят, не могат да бъдат съдени за това.

Имаше протести преди години, когато за първи път правителството се опита да затвори торент тракерите, възможно ли е това да се случи отново, в случай, че намеренията останат?

Не просто, че е възможно, а е съвсем естествено, защото се опитват по насилствен начин да ограничават правата на хората. Всеки престъпник трябва да бъде доказано, че е такъв и съответно да бъде наказан, и не може заради корпоративните интереси на една малка група фирми, да бъдат нарушавани конституционните права на цялото българско общество. Това не е сериозно.