Алианс за София иска оставката на Зулчева като председател на ОИК
Алианс за София иска оставката на Зулчева като председател на ОИК / снимка: Sofia Photo Agency

Лидерът на СДС - София, Борислав Бориславов в интервю за предаването „Денят” на Дарик радио:

Валят искове за касиране и проверка на изборните резултати. Как СДС се включва в този хор от недоволните от провеждането на първия тур на изборите?

Ако има ощетени в този първи тур, това е точно листата и кандидатите за кмет на София Мартин Заимов и кандидатите за районни кметове на "Алианс за София", тъй като това, което масово в момента излиза като проверки и сравнения от извлеченията, протоколите и официалните протоколи, публикувани от общинската избирателна комисия, виждаме няколко много драстични разминавания. Те са в две посоки. Не коментирам изобщо огромния брой недействителни бюлетини, нещо, което никога не се е случвало. Само като пример, в район "Средец", който е може би най-политически грамотният район в София, хората гласуват винаги от години, има 300 недействителни бюлетини. Това е абсолютно абсурдна ситуация. Но нещо, което е още по-нечестно и драстично нарушение, е масовото вписване на резултати, които са посочени в извлеченията от протоколите, има ги в бюлетините, гласувано е с номер 8 и резултатът, вместо да се впише в официалния протокол в графата за бюлетина номер 8, се вписва или в 7, или в 9, т.е. отива или за Българско движение "Национален идеал за единство", или за Български социалдемократи.

Дайте конкретния пример, който по време на рекламите ми показахте, защото той е много показателен. Онагледява това, което казвате.

Да, примерите са много и те са както за кандидат за кмет на София, така и за листи. В секция 25, в район "Витоша", Княжево, в извлечението от протокола е записано: номер 8 - 58 гласа. А в официалния протокол, който е публикуван и в интернет, срещу "Алианс за София" 58-те гласа, които са явно дадени за ДСБ и СДС, са вписани на Българско движение "Национален идеал за единство".

Добре, аз не знам сега дали в район "Средец" са най-образованите, но очевидно в тази секционна комисия са най-необразованите. В смисъл, това са хора, които не могат да преброят до 58 и да го впишат в правилното квадратче. Има си закони. Вие...

Въпросът според мен не е в можене, а е в искане и аз вече съм сигурен, че най-вероятно има инструкции, защото това не е само във "Витоша", абсолютно същото, ето 33-та секция в "Надежда": 23 гласа, подадени на "Алианс за София" в извлечението от протокола, в официалния протокол отиват към Български социалдемократи - 23 гласа. "Алианс за София" има 0. Значи, става въпрос за нещо, което е съвсем умишлено правено, и то е правено не в един, а в много райони на София. И мисля, че това са случаи, в които председателите на секционните комисии трябва да понесат своята съдебна отговорност. Не може, крайно време е в България някой да го отнесе за фалшификации. Особено за фалшификации и гавра с едно от най-свещените права на хората - това да гласуват. Не може да отиде, да даде гласа си за даден кандидат, след което някакъв подкупен, в случая временен служител, държавен, да си позволи да подмени и да фалшифицира резултатите. Така че за мен изборите не са свършили. Ние ще искаме категорично повторно преброяване във всички секции в София, и то във всичките видове гласуване - за кмет на София, за общински съветници, за районни кметове и за населени места.

Казвате, на ниво секционна избирателна комисия трябва да има понасяне на отговорност. Достатъчно ли е това? Трябва ли да се търси отговорност и на по-високо ниво?

Както са казали хората, че рибата се вмирисва от главата, мисля, че проблемът е в общинската избирателна комисия. Да не се връщаме по-назад за това, че мнозинството на тройната коалиция в парламента промени така закона, че, ако за президентските избори, в които гласувахме с една бюлетина, една интегрална и кандидатите бяха 30-30, доколкото си спомням, имаше 3 районни избирателни комисии в София с по 19-членове всяка комисия, т.е. 3 комисии по 19 души. В момента за тези толкова сложни избори, в които се гласува едновременно за 4 позиции, има една общинска избирателна комисия от 17 души. Сами разбирате колко по-трудно е да се обработва обективно информацията и колко по-лесно е да се правят манипулации. Което очевидно е било заложено.

Е, всички си спомняме кошмара в 2.00 часа посред нощ на изборната нощ, когато в зала 1 на НДС се оказаха натъпкани хиляди представители на секционните избиратели комисии, а ръководството на ОИК отсъстваше, защото... по някакви си причини.

Председателката на комисията, г-жа Зулчева, по неизвестни причини с електронния си подпис в джоба изчезна за 3 часа. И ми е много интересно да обясни къде се е мотала през тези 3 часа? Инструкции ли е получавала? Къде е ходила и защо не си беше на мястото? Тя си позволи дори да дава оценки и след това да обвинява, че СДС, понеже били загубили с много от Бойко Борисов, те били направили нарочно хаоса в НДК, което е абсурдно обвинение. Целият хаос е заложен от комисията. Първо, от липсата на обучение на секционните комисии или лошото обучение на секционните комисии. От липсата на способности за организация в изборната нощ. И затова "Алианс за София" съвсем официално внася утре искане до ЦИК за освобождаване на г-жа Зулчева като председател на Общинската избирателна комисия и смяната й с друг човек, който да може да се справи с тази ситуация. Ние сме много притеснени, че на балотажа това, което се случи на първият тур, ще се случи и на втория.

Тъй като утре обаче е събота, смятате ли, че жалбата и молбата ви ще бъде разгледана и съответно ще има реакция в неделя, когато е вторият тур на изборите?

Реакция трябва да има, защото, както вървят нещата, аз не виждам скоро да се конституира новият общински съвет и новият кмет да си влезе в длъжност. Задължително трябва да има повторно преброяване, да се видят и да се отразят грешките, и едва след това... убеден съм, че поне един мандат на коалиция "Алианс за София", е откраднат с тези фалшификации, поне един. И не е сигурно изобщо дали няма да има балотаж и за кмет на София.

Дайте да обобщим, нищо лично срещу г-жа Зулчева, въпросът е принципен, смятате, че са допуснати сериозни грешки, което опорочава изборния резултат.

Разбира се, че нищо лично, аз почти не я познавам. Но още начина, по който беше проведено дори и тегленето на жребия за номерата, показа неспособност за добра организация. И хаосът, който е заложен, изцяло отговорността се носи от нея. Не може, ние преди три дни сме внесли жалба, по която е дадено отрицателно становище още същата вечер, и три дни никой не сяда да напише извлечение и да ни даде извлечение от протокола, и да оформи този отказ писмено. Едва днес, и то след като изтече тридневният срок, час след като изтече тридневният срок, получихме решението на комисията и това е също една от формалните причини, поради които искаме оставката на... смяната на г-жа Зулчева, която абсолютно провали изборите в София.

Добре, това за минало, то ще рефлектира и в неделя, т.е. миналата неделя ще рефлектира и в тази неделя. Но споменахте някои, в кои райони отивате на балотаж - "Средец", "Слатина", много са?

В 11 района. В централните - "Оборище", "Средец", "Триадица", "Възраждане", "Слатина", "Кремиковци", "Витоша", "Овча купел".

Навсякъде срещу ГЕРБ?

Навсякъде сме срещу ГЕРБ. И за съжаление преди 4 дни призовахме Бойко Борисов, който на 9 октомври каза, че ще оттегли своите кандидати, които се окажат ченгета. Оказаха се, освен известните досега, които са в неговата листа, се оказаха още двама кандидати за районни кметове. Това са кандидатът му за районен кмет в "Оборище" архитект Леонидов мисля, че се казваше, и кандидатът му в район "Витоша", който пък е бил и в Шесто управление. Климент и Филип са псевдонимите на двамата мераклии за районни кметове. Мисля, че е обида от страна на ГЕРБ към жителите на тези райони да поддържат въпросните кандидати. Бойко Борисов заяви в цялата си кампания, че носи отговорност за всичките си кандидати за ГЕРБ, нека да я поеме в този случай и да ги оттегли.

Очевидно това няма да се случи, ще има ли...

Затова хората трябва да реагират и наистина да излязат да гласуват и дейци на ДС да им станат кметове. Представете си за какво става дума? Това е такова падение... Но отговорността е и на този, който ги предлага, и, разбира се, и на хората, които ще отидат да гласуват за тях.

Откровено, г-н Бориславов, очаквате ли висока избирателна активност, говоря за София, където битката е на ниво районни кметове? Очаквате ли хората да бъдат мотивирани да излязат и да гласуват?

Очаквам тези, които имат гражданско съзнание и гражданска съвест да излязат и да гласуват. Честно казано, мисля, че активността ще е по-ниска в сравнение с първият тур. Тези, които са истински загрижени и се чувстват граждани на града си, трябва да излязат и да гласуват.

Може би е много мъничък детайл, но например във "Връбница" балотажът между кандидатите на ГЕРБ и ССД, там как ще гласуват избирателите на СДС? По съвест?

Нашите избиратели не са като избирателите на БСП, така че вероятно ще гласуват по съвест.

Добре.

В крайна сметка тези избори са мажоритарни. Виждате, че донякъде зависи и от личността на кандидата за кмет, поне за партиите, които, така, нямат ракета носител от типа на Бойко Борисов, тъй като видяхме, че там, където има кандидат на ГЕРБ, се гласува автоматично с номера на бюлетината на Бойко Борисов и за листа, и за районни кметове. Вярно, че са по-слаби резултатите на районните му кметове, но като цяло очевидно хората не са се замисляли толкова много за качествата на самия кандидат. И затова обръщаме и фокусираме вниманието особено върху тези двама кандидати на ГЕРБ във "Витоша" и в "Оборище". Никой нормален и честен човек, сигурен съм, не би гласувал за кандидат, който е писал доноси до Държавна сигурност.

Добре, да обърнем малко и поглед към национален мащаб. Ден преди втория тур на изборите може ли да се нагърбите с прогнозата кои градове със сигурност ще бъдат сини? Имате битка в много градове – Благоевград.

Мисля, че в Благоевград имаме много сериозни шансове. Във Велико Търново имаме много сериозни шансове за успех. В Бургас, където, така, СДС малко остава в сянка в наредилите се зад Димитър Николов партии, което не е много справедливо, защото този човек беше съветник от СДС през този мандат на бургаския общински съвет. Също мисля, че имаме шанс за успех. Стискам палци, така, на колегите и някои от тях са ми и приятели и им желая много искрено успех. И на Румен Рашев в Търново, и на Иван Ценов във Видин.

Подкрепата за ГЕРБ в кои градове давате и най-важното на какъв принцип ще дадете такава подкрепа, ако я дадете.

Ами, на национално ниво аз не знам къде даваме подкрепа и къде не, тъй като в София сме изцяло в ситуация, в която се борим срещу ГЕРБ. Навсякъде сме на балотажи срещу ГЕРБ. Просто не сме обсъждали къде може да се дава подкрепа на ГЕРБ и къде не.

Вашата група по големина в столичния общински съвет е третата. Категорично ли общинските...

Това, както видяхме, не е много сигурно.

Така де, с условностите, защото голяма част от разговора посветихме на условностите, под които може да попадне първият тур от изборите, но така, в момента да ги изключим за секунда. СДС, вие като виден представител на общинарите на СДС в столицата категорична опозиция ли ще играете на Бойко Борисов?

Това, което мога със сигурност да кажа е, че ние няма да приемем евентуално някакви постове от типа на председател на общинския съвет или заместниккметски места в столична община, което не означава в никакъв случай някаква креслива и опозиция на всяка цена. Имаме програма. Всичко, което съвпада като предложение от страна на Бойко Борисов и на неговата група съветници с нашите виждания за решаване на важни проблеми на софиянци, ще бъдат, разбира се, подкрепени. Разчитаме, разбира се, и на много наши инициативи, които са в интерес на софиянци, да бъдат подкрепени от мнозинството в общинския съвет. Но формално няма да влизаме в някаква коалиция.

Обещахте обаче силно да се противопоставите на идеята на новия стар кмет да ликвидира общинските фирми и да ги преобразува в общински предприятия. Как ще стане това, като СДС и ДСБ имат 11 общински съветници, а ГЕРБ има смазващото мнозинство от 33-ма съветници?

Всеки, който разчита само на формалното си мнозинство да прокарва решения, които не са в интерес на софиянци, и ще сбърка. По отношение на фирмите много се спекулира, че едва ли не СДС и ДСБ си пазели хората в бордовете и това са партийните хранилки.

Е, Борисов каза, че не иска да се откъснете от хранилката или хранилките.

Значи, такива хранилки няма. Още повече, СДС си оттегли преди година хората, където имаше в бордовете. По време на кампанията се изговориха страшно много лъжи, че примерно "Софийски имоти" била фирма, управлявана от СДС. СДС няма нито един човек в "Софийски имоти", напротив, фирмата се управлява от приближени на хора от листата на Бойко Борисов. Същото важи и за "Автотранспорт" и за други фирми, които бяха посочвани като примери. Това, което обаче за нас е много опасно в тази ситуация, при, така, масово закриване на общински фирми, първо, много важно е да се види, да се анализира работата на всяка една от фирмите, да се види всъщност положително ли е управлението на дадена фирма или не, да се види какво е състоянието на фирмата. Това, което категорично мога да кажа, е, че през изминалия мандат не беше допусната нито една сделка, която да източва тези фирми, т.е. бяха спрени и забранени всички сделки във фирмите с примерно имоти, които са в техния капитал. Няма нито едно смесено дружество, направено през миналия мандат. Но опасността, която изниква в... с това предложение, което готви ГЕРБ в момента в София, е да се вкарат фирмите в ликвидация, т.е. да се назначат ликвидатори. Това струва, първо, много скъпо. И, второ, е много неясно какво ще се случи с капитала на фирмите по време на тази ликвидация. Това ще стане абсолютно на тъмно. След това образуването им в общински предприятия ще доведе до прекия контрол на тези дружества от страна на кмета в такъв смисъл, че по сегашния правилник директорът на едно общинско предприятие се назначава еднолично от кмета без конкурс, т.е. той може да си хареса чистачката в коридора без образование и без качества и да я назначи за директор на дадено общинско предприятие. Нещо, което не бихме могли да допуснем по никакъв начин, а още повече под такава форма общинският съвет няма никакъв контрол върху това, което се случва в даденото дружество. Затова ние предлагаме други... първо, да се обсъди внимателно подобна идея и примерно да се мине на такъв режим на управление, който да изреже изцяло бордовете, да останат да се трансформират примерно в еднолично дружество с ограничена отговорност, един управител и един контрольор, които да се избират с конкурс. В никакъв случай не пледираме за запазване на бордовете, напротив. Така че, ако целта е съкращаването на бордовете, ще има пълна подкрепа кметът. Ако обаче целта му е да прибере управлението на, така, само еднолично негово управление зад гърба на общинския съвет, това няма да стане.