/ БТА
"Сигурността на вота е напълно гарантирана, българските избирателите не трябва да се притесняват от хибридните заплахи". В това увери служебният премиер Гълъб Донев дни преди изборите на 2 април. 

Всички изборни секции ще бъдат охранявани от органите на МВР още 24 часа преди изборите, каза още той. 

"В деня на самия вот органите на МВР ще осъществяват охрана на съответните секционни избирателни комисии, така че българските избиратели не трябва да се притесняват за сигурността си по време на вота", заяви Донев. 

Във връзка с бомбените заплахи, служебният премиер подчерта, че те най-вероятно не целят да свалят избирателната активност. 

"Целта е съвсем друга, да се създаде паника и страх у българските граждани. Защото те започнаха към училищата. Всички съседни държави от региона на Балканите са понасяли подобен тип хибридни заплахи по имейл. Всички те са се оказвали фиктивни и фалшиви", уточни Гълъб Донев.  

„С моя заповед е създадена междуведомствена работна група, която да изработи съответния протокол за реакция и информация за поставяне на взривни устройства, който протокол е готов. Той ще бъде приложен“, каза още служебният премиер и посочи, че институциите са положили всички усилия учебният процес да започне и да се осъществява нормално през следващата седмица.

Във връзка с изборите служебният министър-председател изрази надежда, че следващият избран парламент ще успее да излъчи управление на страната. Ако това не се случи, има конституционна процедура, коментира още той. Донев припомни, че ако отново се стигне до служебен кабинет, в правомощията на президента на страната ще бъде да посочи следващия служебен премиер.