/ Дарик Добрич, Таня Топалова
Зърнопроизводители в Добричка област ще изкарат трактори и друга земеделска техника на централния площад в Генерал Тошево с искане да бъде отменено инвестиционното намерение за добив на природен газ в находището "Спасово".
 
Това съобщиха от Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006, чиито членове от шест добруджански общини обработват над 530 000 декара земя в региона.
 
Добруджанският фермерски съюз с декларация срещу добива на природен газ в Добруджа

Асоциацията е против експлоатацията на находището, защото има големи опасения, че подпочвените води могат да бъдат отровени, а чрез тях и растенията и животните, каза секретарят на професионалната организация Красимира Крумова. По думите й Добруджанският фермерски съюз също подкрепя протеста.
 
„Русгеоком БГ” не възнамерява да добива шистов газ и да използва опасна технология в Добруджа

Зърнопроизводителите ще участват в общественото обсъждане на доклада за оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното намерение на "Русгеоком БГ" ЕАД, което ще се състои утре в сградата на общината.
 
Протестиращи на среща с екоинспектори заради добива на газ в Добруджа

Находището "Спасово", което е част от блок "Добрич", включва четири участъка - Рогозина,Чернооково, Калина, Рогозина-изток. Публичните обсъждания на инвестиционното намерение вече преминаха в редица селища в община Генерал Тошево.