изглед Владая
изглед Владая / БГНЕС, архив
Жители на софийски села и квартали с инициатива за по-добро качество на живота
93502
Жители на софийски села и квартали с инициатива за по-добро качество на живота
  • Жители на софийски села и квартали с инициатива за по-добро качество на живота
Жители на няколко софийски села и квартали създават местен парламент, който да прокарва предложения до Столичния общински съвет за подобряване на качеството на живот в населените места.
Основните проблеми, за които гражданите търсят решения, са обновление  и развитие на инфраструктурата, въвеждане на екологично сметосъбиране, контрол върху поетите обещания от местната власт. Инициативата ще бъде предшествана от събрания за обществени обсъждания в отделните населени места, заявили участие.

Жителите на софийските села Владая и Бистрица, както и кварталите "Драгалевци", "Симеоново" и "Княжево" взимат развитието на населените места в свои ръце. Пред Дарик Васил Николов, създател на инициативата, разказа, че идеята е гражданите да определят най-наболелите проблеми, които общината да може да реши.

"Да се обединим няколко квартала и да настояваме за неща, които са проблем, и всеки квартал ще вкара в инициативата две-три неща, които са индивидуални за него, а другите квартали ще го подкрепят. Както се казва: един за всички - всички за един. За "Драгалевци" например приоритет е канализацията, защото там има проблеми с нея. "Симеоново" пък има проблем с транспорта, а освен това искат път до Симеоновския лифт, който в годините е бил на етап идея, но не се е осъществил. Парадокс е, че достъп до Симеоновския лифт от "Симеоново" няма", каза Николов.

Той прогнозира, че през есента гражданската инициатива ще излезе с  готови предложения до общината.

През юни ще са събранията, а през есента ще са готови предложенията и подписката, които ще бъдат представени пред Общинския съвет, обясни графика за развитие на инициативата Васил Николов.