Жандармерия и полиция пазят сметището  в Цалапица
Жандармерия и полиция пазят сметището в Цалапица / снимкa: Дарик - Пловдив

Седем камиона са блокирани от часове на сметището в Цалапица. На място са жандармерия, охранителна полиция и общинска охрана. Сметовозните машини са от общините Стамболийски, Кричим и Перущица. Те не са сключили договори с община Пловдив и депонирането на отпадъци за тях е забранено.

Служители на общинска охрана спират камионите на трите града още на моста на река Марица преди сметището. Целта е да се избегне ситуацията от снощи, когато бяха блокирани в продължение на часове 10 сметовозни машини със софийски бали. Те бяха допуснати с предписание на РИОСВ пряко волята на община Пловдив.

Ще подадем сигнали до прокуратурата, съда и полицията заради това, че на територията на сметището в Цалапица държавни служители и длъжностни лица грубо нарушават законите на държавата и проявяват самоуправство, заяви заместник-кметът Петко Атанасов.

С 20 хил. лева може да бъде глобена община Пловдив, ако до края на деня не осигури безпроблемен достъп на сметовозите от съседните общини до депото край Цалапица. Това заяви областният управител Иван Тотев. Според него с действията си общината нарушава комплексното разрешително за стопанисване на сметището, което е издало Министерство на околната среда и водите.