Здравеопазването ни било в драматично състояние
Здравеопазването ни било в драматично състояние / снимки: БГНЕС
Здравеопазването ни било в драматично състояние
62188
Здравеопазването ни било в драматично състояние
  • Здравеопазването ни било в драматично състояние

Здравеопазването в страната е в драматично състояние. Оценката е на бившия зам.-министър на здравеопазването и член на Националния съвет на БСП Емил Райнов. Той даде за пример орязването на бюджета на всички болници и поиска да се подпомогнат финансово болниците в отдалечените райони. Освен това социалистите подкрепиха протеста на лекарите.

След като отбеляза, че лекарите с право протестират, Емил Райнов настоя всички да понесат отговорност за хаоса в здравната сфера. В това число - премиерът Бойко Борисов, Министерският съвет, председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, министърът на здравеопазването и от Надзорния съвет на НЗОК.

Освен това Райнов настоя да се спре с назначаването на „калинки" и даде примери: „Бих дал само два фрапиращи примера, които вчера с изумление ги прочетох на сайта на Агенцията по лекарства. В сайта, търсене на работа, обява: търси се за длъжност младши експерт в контрол на трансфузионната система, това е при кръвопреливане. Към изискванията бе посочено, че предимство е да има кинезетерапия. Второто фрапиращо, пак от същия сайт, е за длъжността главен инспектор в контрол търговията с лекарства, предимство е придобита образователна квалификационна степен аграрни науки".

Райнов допълни, че въпреки че последните 4 години такива назначения бяха нещо нормално за правителството, сега това е абсолютно несериозно.