Затворник осъди полицията, стресирали го
Затворник осъди полицията, стресирали го / netinfo

Разградчанин, излежаващ доживотна присъда, осъди Областната дирекция на МВР в Разград заради стрес, причинен му от неоснователно обвинение. Досъдебното производство срещу Радослав Пенев-Ачо било прекратено повече от три години, след като е било образувано. Междувременно 39-годишният разградчанин бил осъден на затвор до живот заради убийство.

По гражданското дело Разградския районен съд е разпоредил санкция от 1000 лева.

През есента на 2002 година, Радослав Пенев-Ачо събрал от жители на село Трапище 45 ваучера за подпомагане за отопление. Повечето от тях получили обещаните дърва, не били снабдени 10 семейства, които подали сигнал в полицията. След като в РПУ-Лозница е било образувано досъдебното производство, липсващите дърва са били доставени.

След повече от 3 години производството било прекратено като неоснователно. През този период дознателят го внесъл в прокуратурата и тя разпоредила доразследване. Според Пенев това му е причинило неимуществени вреди – притеснение, стрес, нерви и психическо разстройство.

Гражданският иск, заведен от него в Разградския районен съд, е бил за 10 000 лева. Магистратите са постановили полицията в Разград да плати 1000 лв.

Ищецът излежава доживотна присъда в затвора в Белене за убийството на шефа на Дивечовъдна станция "Сеслав" Александър Македонски, извършено през май 2006 г. По време на наказателния процес Радослав Пенев не се призна за виновен, каза, че няколко седмици преди убийството, дал пистолета си на един от другите двама подсъдими, за да сплаши Македонски, който настоявал Ачо да преведе по сметките на дивечовъдната станция 40 000 лв. Пенев дължал парите за ваучери за дърва.