Застреляха президента на Локо Пд Александър Тасев
Застреляха президента на Локо Пд Александър Тасев / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Президентът на футболен клуб "Локомотив Пловдив" Александър Тасев е застрелян в столичния квартал „Бояна” около 11 ч, научи Дарик. Трупът е намерен в автомобил "Мерцедес", намиращ се на улица „Севастократор Калоян”.

Мястото на инцидента бе посетено от заместник-градския прокурор на София Роман Василев и началника на отдел "Убийства" в столичната дирекция на полицията Ивайло Спиридонов.

Сигналът за убийството е получен в МВР в 11.06 ч от гражданин, който е преминавал покрай колата на убития бизнесмен и е видял дупки от куршуми на предното ляво стъкло. Мерцедесът, който Тасев е карал, е на името на лизингова фирма и е с номер СА 6969.

На предното стъкло на автомобила е имало пропуск за паркиране в районна на парламента. При огледа в района на убийството са намерени гилзи.

Преди две години, през лятото на 2005 година, беше застрелян предишният собственик на „Локомотив” Георги Илиев, a няколко месеца преди това убиха и Николай Попов - Мартеничката.

Александър Тасев пое издръжката на „Локомотив” преди година, след като измъкна отбора от кризата, в която бе изпаднал пловдивският тим.

 

КОМЕНТАРИТЕ ЗА УБИЙСТВОТО НА АЛЕКСАНДЪР ТАСЕВ

Генералният секретар на „Локомотив Пловдив” Атанас Узунов бе потресен от новината за смъртта на президента на клуба Александър Тасев.

„Първоначално приехме информацията като шега, бяхме се събрали аз, Христо Бонев и други служители на клуба на обяд, когато ни изненадаха с новината. Първоначално не повярвахме и не виждахме защо трябваше да стане това нещо. Опитах да звънна на телефона на г-н Тасев, защото тогава се знаеше, че е неговият автомобил, но не се знаеше самоличността му. Телефонът му даваше свободно. Същото бе и когато Христо Бонев се опита да му звънне. В крайна сметка новината се потвърди и потресе всички,” коментира пред Гонг Узунов.

Узунов добави: „Г-н Тасев успя, за времето, в което бе президент, да намери фирми и спонсори, които да финансират клуба, но рекламодателите са си рекламодатели. Когато няма едно здраво и стабилно ръководство, клубът не е клуб. Ще опитаме да направим това, което е било, да бъде.”

Относно възможността мачът между "Локомотив Пловдив" и "Левски" от следващия кръг на А група за бъде отложен, Узунов заяви: „Разговаряхме с ръководството на футболния съюз, че ще направим всичко възможно да почетем г-н Тасев. Според мен трябва да се наруши наредбата на БФС последните три кръга да се играят в един и същи ден и час.”

Легендата на българския футбол и „Локомотив Пловдив” Христо Бонев също бе потресен от случилото се със собственика на клуба. Гонг цитира още от коментара на Бонев: „Не мога да повярвам, че това се е случило. Г- н Тасев бе прекрасен човек, който направи много неща за „Локомотив Пловдив”. Жалко е, че си отиде толкова млад човек, обичащ футбола”.

Президентът на Българския футболен съюз Боби Михайлов също коментира пред Гонг, че всички са потресени от вестта за убийството на Александър Тасев. „Той бе от хората у нас, които влагат сили и средства за развитие на българския футбол. Бандитският акт го завари като ръководител на един от клубовете, служещ за пример на останалите с професионалния си подход и действия в името на любимия ни спорт”.

"На въпроса кой и защо извърши това, ние не бихме могли да дадем отговор, но сме убедени, че не убийствата са начин за решаване на проблемите в човешките взаимоотношения и желаем на висок глас категорично да осъдим покушението на живота на Александър Тасев. Скърбим за него!”, каза Боби Михайлов.

Президентът на футболен клуб „Хебър– Пазарджик" Борислав Даскалов коментира пред Дарик, че Александър Тасев е жертва на дълбоки икономически интереси и на неизяснени икономически противоречия.

Александър Тасев не е завлякъл никого, той е голям предприемач, развиваше се мащабно в различни видове бизнес и е всеизвестен със своята коректност и точност, твърди Борислав Даскалов. Запитан дали президентът на „Локомотив Пловдив” е имал връзки с престъпни групировки, Борислав Даскалов отговори: „Не, Александър Тасев е човек, който никога не се е обвързвал и ангажирал с такива хора”.

„Локомотив Пловдив” официално изяви желание предстоящият им мач от 28-мия кръг на А група срещу Левски да не бъде отлаган. Декларация с това искане е изпратена до БФС.

Старши треньорът на "Левски" Станимир Стоилов заяви от своя страна, че отборът на "Локомотив" ще реши дали да има мач. „Изключително неприятен инцидент. За мен лично той е човек, който дава пари за футбола и заслужава огромно уважение. Каквото поискат колегите от Локомотив това ще направим. Ще се съобразим с тях”, коментира наставникът на „сините”.

Ръководството на ЦСКА изпрати съболезнователен адрес до "Локомотив Пловдив" по случай убийството на президента Александър Тасев. „Надяваме се, че компетентните органи ще съумеят бързо да разкрият поредното показно убийство, което вреди на имиджа на България, която от няколко месеца е член на Европейския съюз”, каза пресаташето на ЦСКА Иван Такев.


 

ФЕНОВЕТЕ

Всички фенове на „Локомотив Пловдив” са потресени след убийството на Александър Тасев, заяви за Гонг Мартин Вълков, един от тарторите на „смърфовете”.

„Потресени сме от новината, това ни дойде изневиделица. Тъкмо започнахме да виждаме светлина в тунела. Г-н Тасев направи много за клуба ни. Явно това се превръща в печална традиция за „Локомотив Пловдив”. Ще помолим семейството на Александър Тасев да ни позволи да го изпратим в последния му път. Предполагам, че близките му няма да имат нищо против. Отново ще се събираме по такива поводи, за да отбележим мястото, на което е стоял нашият президент”, заяви Мартин Вълков - Умброто.

Агитката обаче настоява за отлагането на следващия мач на тима срещу отбора на „Левски”.

 

КОЙ БЕ АЛЕКСАНДЪР ТАСЕВ?

Убитият президент на „Локомотив Пловдив” Александър Здравков Тасев е роден на 22 октомври 1961 година. Той е женен с две деца. Тасев бе известен и с прякора си Остап.

Той бе известен като най-големия изкупвач и износител на череши в България. Тасев притежаваше съвместен бизнес с бившия волейболен национал Любо Ганев. Двамата управляват верига от метан-станции. За откриването на първата им метан-станция в Югозападна България през 2004 година в Кюстендил пристига лично министърът на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобургготски Милко Ковачев.

През 1997 година Александър Тасев участва в изборите за народни представители за 38-мото Народно събрание. Той е водач на листата на партията на Жорж Ганчев Български бизнес блок /БББ/. Тасев събира 6,58% от гласовете, но не успява да влезе в парламента. Той е участвал и на местните избори в Кюстендил през 1995 година от листата на същата партия.

Александър Тасев е завършил математика в Университета за национално и световно стопанство. Той е бил участник във фирми занимаващи се с газоснабдяване, транспорт, строителство, вериги магазини, туризъм, обувната и мебелната промишленост, недвижими имоти.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ФУТБОЛНА ЛИГА ВАЛЕНТИН МИХОВ, във връзка с убийството на Александър Тасев

Българийо, осъзнай се!

Ако има държава в този момент, ако има държавно ръководство дотук, то показва, че е безсилно и безпомощно. Обречени сме непрекъснато да мислим как да оцеляваме и да не ставаме жертви.

В този тежък момент за мен, като Президент на Професионалната футболна лига, искам поне един убиец да бъде заловен, независимо дали е на футболен, застрахователен или корпоративен президент.

Всички сме хора и заслужаваме да живеем спокойно и достойно в нашата Родина.

Уважаеми държавни ръководители, недопустимо е четирима футболни президенти, и не само те, да си отидат по този начин. Крайно време е държавата да си свърши работата и да открие виновниците за тези деяния. За това аз призовавам първенството при тази престъпност да бъде прекратено до намиране на инициаторите и извършителите на това покушение.

Изказвайки своите съболезнования на семейството на Александър Тасев, аз оставам верен на себе си и ще продължавам да търся истината - истината за жертвите през последните 17 години на демокрация, истината, която ние не научихме от нито едно държавно ръководство.

Валентин Михов, Президент ПФЛ