Застреляха мечката, която тормозеше девински села
Застреляха мечката, която тормозеше девински села / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мечката, която тормозеше жителите на девинските села Беден и Брезе, е била застреляна снощи, научи Дарик. Информацията бе потвърдена от директорът на ДЛС „Извора" - Девин инж. Стоян Сарийски.

Стръвницата е гръмната от ловния водач на стопанството Иван Драгнев, който успял да я издебне в 02:35 часа снощи и само с един изстрел в гърдите я е повалил на земята. „В момента мечката е в разпореждане на стопанството. Така наречените трофеи - черепът и кожата й, остават в стопанството, а ако е годно месото, ще се консумира", коментира инж. Сариев.

Намериха труп на мечка, прокуратурата ще изяснява случая

Мечката е мъжки екземпляр и е на над 21 години, като тежи около 250 кг. Тя направи доста пакости в района на двете села, като има пострадали десетки животни. При един от набезите й пострада 69-годишният овчар Румен Буков, който бе повален от хищника на метри от дома му. От стопанството в Девин са категорични, че е застреляна правилната мечка и нямат съмнения за това.

Мечка разкъса овце в родопско село

Мечката е дебната повече от месец, като през този период са организирани десетки хайки и захранвания в района на двете села. Разрешителното за отстрел бе издадено на 24 септември, като веднага след това служители на Държавно ловно стопанство „Извора" организираха хайки за умъртвяването на стръвницата.

Други новини от Пловдив