/ netinfo
Засилените проверки на всички 171 басейна в столицата заради летния сезон започнаха. Вече има над 20 установени нарушения, за които са предприети административно-наказателни мерки, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция. Най-често констатираните нарушения са свързани с качеството на водата.
 
Подадените сигнали от началото на тази година са само пет, за цялата изминала година са били 19, съобщават от здравната инспекция. Наличието на амониеви йони и нитрати във водата е най-често откриваното нарушение за тази година, което според специалистите означава, че басейнът не се използва по предназначение от посетителите.
 
Откриха официално летния сезон във Варна

"Апелирам, че постигането на безопасността за ползване на тези обществени места става както с контрол от страна на ведомството, което експлоатира обекта, контрол от наша страна, така и с активното съдействие на гражданите", коментира д-р Десислава Драганчева - началник отдел "Държавен здравен контрол" към СРЗИ.
 
Все още обаче, не са проверени всичките басейни в София. Като този, който още се пълни. Когато това се случи, здравната инспекция ще бъде уведомена, за да направи проверки и басейнът да бъде открит на първи юни. Тук има пречиствателна станция, слагат се хлор и допълнителни препарати за пречистване на водата.
 
"Колкото е по-бистра водата, толкова е по-добра. Има ли замътняване на водата, има и проблем. Сигурно има басейни, които са с остарели пречиствателни станции, които не са достатъчно добре профилактирани. Това са по-малки басейни, които според мен не могат да си позволят поддръжка от хора, които разбират", разкрива пред БНТ Румен Димитров - управител на комплекс.
 
Съветите на регионалната здравна инспекция към посетителите на басейните са да следят за общата хигиена и ако забележат нередности, веднага да подадат сигнал на сайта или да се обадят на телефон 832 71 11.