Започват проверки за заразено месо от Ирландия
Започват проверки за заразено месо от Ирландия / снимкa: Sofia Photo Agency

От днес ветеринарните инспектори започват проверки за това дали в България има месо с диоксин, внесено от Ирландия. Това обяви генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов.

Той уточни, че няма данни за такова месо в магазинната мрежа на страната, но изтъкна, че въпреки това проверки ще има.

През уикенда Ирландия издаде международно предупреждение да не се консумира ирландско свинско месо и продукти на базата на свинско месо, произведени след 1 септември. Причината за предупреждението бе открито високо съдържание на диоксин в свинското месо и храната на свинете в Ирландия - над 100 пъти повече от максимално допустимото в ЕС.

 

Същевременно представител на Европейската комисия заяви, че Ирландия е действала бързо и координирано при създалите се условия, като е взела правилни мерки. Ветеринарни експерти от страните членки на ЕС ще участват на извънредна среща във вторник и сряда, на която ще бъде анализирана ситуацията във връзка със заразеното месо.

Ирландските власти не изключват възможността да бъде въведено ембарго върху доставките на свинско месо от Ирландия. Германското правителство призова да бъде изтеглено от пазара свинското месо от ирландски произход.