/ Sofia Photo Agency, архив
На 25 май 2020 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.
 
От 2003 г. – началото на инициативата,  Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб. 
 
Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.
 
Участниците в конкурса за наградата през 2020 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:
 
1. Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;
2. Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии;
3. Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“;
4. Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“;
5. Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.
 
Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 14 септември 2020 година.
 
Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на официалния уебсайт на президентската институция.