Започнаха дебатите в НС по петия вот на недоверие
Започнаха дебатите в НС по петия вот на недоверие / cнимкa: Sofia Photo Agency

В парламента започнаха дебатите по петия вот на недоверие към правителството с основен мотив неговата обвързаност с организираната престъпност. Гласуването на искането за оставка на кабинета ще бъде в петък.

61 депутати от ДСБ, БНД, ОДС, БНС, както и лидерът на „АтакаВолен Сидеров, след известни разногласия за времето на внасяне на искането за оставка на правителството, все пак се подписаха под него. Очаква се то да бъде подкрепено от цялата парламентарна група на националистите, както и от някои от независимите депутати, макар те да смятат, че този вот на недоверие ще стабилизира управляващите.

Възможно е по време на дебатите представители на опозицията да напуснат пленарната зала, както призова Сидеров. Това ще стане, ако се установи, че аргументите им не се чуват в мнозинството и то продължава да върви по погрешния път, уточниха от десницата. „Ако управляващите искат на всяка цена Румен Петков да им е вътрешен министър, ще ни принуждават на все по-радикални действия”, категорични бяха във вчерашния ден от опозицията.
Мотивите към петото искане за оставка на кабинета ще бъдат представени от независимия народен представител Лъчезар Иванов, който е член на ГЕРБ.

За да падне правителството, е необходимо за оставката му да гласуват 121 от всички народни представители, а управляващите разполагат с 150 гласа.