/ Народно събрание
Започна официалното посещение на председателя на Народното събрание Росен Желязков в Социалистическа република Виетнам. Визитата е по покана на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе.

Парламентарната делегация, водена от председателя на българския парламент, беше посрещната на летището от заместник-председателя на Националното събрание До Хоанг Лонг, председателя на Комисията по външни работи Ву Хай Ха и председателят на групата за приятелство с България във виетнамския парламент Дон Туан Фонг.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков благодари за радушния прием и подчерта, че визитата на българската делегация е израз на желанието на страната ни за укрепване на традиционните приятелски отношения с Виетнам в посока към изграждане на стратегическо партньорство в духа на Съвместната декларация от 2013 г. Председателят на парламента изрази и своето задоволство от ползотворното посещение на председателя на Националното събрание на Виетнам в България през септември 2023 г.

Виетнамските парламентаристи изразиха своето удовлетворение от пристигането на председателя на Народното събрание Росен Желязков и водената от него представителна делегация от българския парламент в столицата Ханой. Те припомниха, че през септември 2023 г. на официално посещение в България беше председателят на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе и тези две визити са поредно красноречиво доказателство за желанието на двете страни да развиват активен политически диалог.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на официално посещение в Социалистическа република Виетнам от 6 до 9 януари 2024 г. В състава на делегацията са председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Хамид Хамид (ПГ на ДПС), председателят на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите и председател на Групата за приятелство България-Виетнам Стоян Михалев (ПГ
„Продължаваме промяната – Демократична България“), заместник-председателят на Групата за приятелство България – Виетнам Борислав Гуцанов (ПГ „БСП за България“) и народният представител от групата Иво Русчев (ПГ „Възраждане“), както и депутатите Нели Димитрова (ПГ „Продължаваме промяната – Демократична България“), Цветан Предов (ПГ „Има такъв народ“), Ангел Георгиев (ПГ „Възраждане“) и Александър Вълчев (ПГ „Има такъв народ“). Кметът на Казанлък Галина Стоянова също е част от делегацията.
Народно събрание