/ БГНЕС
Започна новият политически сезон в парламента. Народните представители се върнаха от едномесечна ваканция и започнаха да дават нови обещания от парламентарната трибуна.
 
Какви ще са амбициите на ГЕРБ през тази парламентарна сесия и какво обещаха да свършат?
 
"Най-масови са обществените очаквания за добро антикорупционно законодателство и за работещ антикорупционен регламент. Ето защо сме длъжни до края на годината да приемем новия антикорупционен закон. Това ще бъде много важен знак към обществото. Отсега сме наясно обаче, че контролът по изпълнението му става все по-голямо предизвикателство пред законодателя", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов парламент
БГНЕС

Край на ваканцията, депутатите се връщат на работа
 
"Новият антикорупционен закон ще обедини съществуващите фрагментирани законови актове и от него ще последва създаването на единен антикорупционен орган на основата на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Така ще подобрим взаимодействието между институциите и притиводействията на корупцията", допълни той.
 
"Ще вървим към по-справедливо, бързо и ефективно правосъдие. Различни елементи от правната система ще бъдат подобрени, ще се изпълняват препоръките, направени с доклада по механизма на сътрудничество и оценка. Наказателната политика следва да се осъвремени чрез приемане на нов наказателен кодекс. В края на 2018 г. трябва да е факт и работещо електронно правителство. Укрепването на обществения ред и сигурност ще е сред законодателните ни приоритети, ще търсим трайни и добри решения за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци у нас", каза още Цветанов.

парламент
БГНЕС

Междувременно намаляване на бедността и борба с корупцията - за това пък ще работят народните представители от БСП през новия политически сезон в парламента. Това обеща от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.
 
"Поставяме си една стратегическа цел - това е намаляване на бедността и увеличаване на доходите. Много години наред различни правителства и политически сили правят реформи с цел подобряване на жизнения стандарт. Но фактите показват, че тези проблеми стават нерешени, защото днес вече имаме и работещи бедни. Един на всеки десет. Имаме бедни пенсионери, бедни млади семейства. Близо 2 млн. българи живеят на прага на бедността", каза Нинова и начерта целите и приоритети на партията:

Корнелия Нинова
БГНЕС

"За нас това е стратегическа цел, която искаме и мислим да постигнем с три средства и три ключови политики. Първата, образование и наука; втората, икономика и производство и трета - борба с паралелната държава и корупцията", допълни още лидерът на социалистите.

В първия ден на новата пленарна сесия и от Обединени патриоти посочиха приоритетите в работата си.

Волен Сидеров
БГНЕС

"Законодателните мерки, които ще предложим, засягат вероизповеданията, социалната система, в която има много пороци, натрупани през годините. Всичко това трябва да става внимателно,без да предизвиква социални катаклизми, без да предизвиква конфликти и сътресения, но трябва да става. Точно тук ние сме гарантите, че може да става това, защото по време на нашето кратко управление областният управител на София област, излъчен от Обединени патриоти, направи нещо, което 27 години не беше направено - върна имоти на Българската православна църква в Елешница, които няколко областни управи не бяха направили. Но това показва как могат да се вършат нещата, ако има решителност", каза в декларация от парламентарната трибуна председателят на групата в парламента Волен Сидеров.
 
"Убеден съм, че и занапред ще вървим в тази посока - да се правят неща, които десетилетия не са били свършвани или са отлагани, заедно с ГЕРБ, с градивната опозиция, която се надявам да бъде такава и да покажем, че можем да правим добри неща за България", допълни Сидеров и завърши:
 
"Пожелавам ви здраве и спасение! Бог да пази България".

Мустафа Карадайъ
БГНЕС

От ДПС пък започнаха работа с критика към управляващите. От движението обвиниха правителството в хаос при управлението.
 
"Поздравявам всички с откриването на есенната сесия на 44-ото Народно събрание и пожелавам ползотворна работа. Това е и повод за кратка равносметка на политическите събития и перспективите за развитие. В края на лятната сесия на парламента отчетохме липса на управленска програма, а малко след това се сдобихме с Програма за управление на правителството. Тази програма ни представя липса на ясна визия за бъдещо развитие, набор от по-скоро пожелателни декларации и мерки, които не само не гарантират постигането на набелязани добри цели, но и разкриват неспособността на управляващите да постигнат икономически растеж, социална отговорност и европейско качество на живот. Тази програма е поредното доказателство за хаос в управлението, предпоставка за което е грешната формула за управленско мнозиноство", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Последни думата взеха от парламентарната група на "Воля". Депутатите на бизнесмена Веселин Марешки обещаха да работят приоритетно за висок стандарт на живот на българите, както и за подкрепа на малкия и среден бизнес и повече инвестиции изоставащите райони на страната.