Заложили безпрецедентен ръст на инвестициите в бюджета за 2009 г.
Заложили безпрецедентен ръст на инвестициите в бюджета за 2009 г. / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В бюджета за 2009 година е заложен безпрецедентен ръст на инвестициите с 1,3 милиарда лева в повече в сравнение с тази година. Това обяви Милен Велчев след редовното заседание на ПГ на НДСВ.

Бюджет 2009 е бюджет на инвестициите в инфраструктура на семейството и младите хора, така Милен Велчев обобщи взетите решения по макрорамката от съвета на тройната коалиция снощи. Според Велчев една от мерките за справяне и намаляване на последствията от световната финансова криза е продължаващата политика на висок излишък в размер на 3 на сто от брутния вътрешен продукт.

Той изрази задоволство, че са се приели идеите на НДСВ за данъчни преференции за младите семейства при ипотечни кредити, да се инвестират повече средства в туристическа реклама както и да се ускори възстановяването на ДДС.

Велчев каза, че НДСВ ще продължи да настоява да се отложи предвиденото от държавния регулатор поскъпване на газа и вместо от януари, то да стане от април догодина.

Христина Христова съобщи, че жълтите ще продължат да настояват майчинството да бъде в размер на една година, както и гарантираният минимален доход да нарасне от 45 на 55 лева.

Марина Дикова каза, че НДСВ ще настоява за образование догодина да бъдат предвидени 4,1 процента от брутния вътрешен продукт, за да приключи реформата в образованието.