/ БГНЕС
Трябва ни огромна инвестиция, за да възстановим наборна армия, не виждам как това ще стане в момента, каза още той
Трябва ни огромна инвестиция, за да възстановим наборна армия във вида, в който беше. Ако поглежденете колко процента от БВП са се харчили, докато имахме наборна армия, не виждам как това ще стане в момента. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков след коалиционен съвет, на който присъства.

Темите, които са обсъдили на коалиционния съвет са били свързани с коалиционното споразумение. "Минахме по целия конспект на споразумението, както и през приложение 15, което е за отбрана. Беше важно да се проведе този съвет, защото не е провеждан от 4 месеца. Беше важно за нас като Министерство на отбраната да чуем вижданията на коалиционните партньори и те да чуят нашите. Има ключови въпроси, които още следващите дни трябва да се адресират", отбеляза Заков.

Коалиционният съвет се събра заради предложенето за военна помощ за Украйна

По думите на Заков предоставянето на военна помощ за Украйна не е обсъждано на този съвет. "Този въпрос изобщо не е обсъждан в детайли, защото няма необходимост да се обсъжда в този съвет. Целта му е съвсем различна. Това е въпрос, който трябва да бъде обсъден в самата коалиция, това не е целта на този съвет, не беше тема, не беше обсъждано в детайли", обясни Заков.

Министърът на отбраната бе помолен да каже позицията си по отношение на предложението на "Демократична България" парламентът да даде мандат на правителството за изпращане на военна помощ. "В Народното събрание е мястото, където трябва да се проведе тази дискусия. Моята позиция е, че приветствам такава дискусия", каза той.

"Нека Народното събрание да проведе тази дискусия, да вземе решение, а аз като министър на отбраната, когато получа мандат, ще направя това, което зависи от нас и това, което е възможно", добави той.

Срокът за получаване на изтребителите F-16 е ясен и не се е променил - началото на 2025 година. Няма промяна и няма причина да има промяна в срока на доставката, посочи още той.