/ NOVA
"Вместо да приеме протегната ни ръка, Скопие положи много усилия да изкриви позицията на България. Не трябва да влизаме в обясинтелен режим - ние сме разяснили и разясняваме нашата позиция. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на депутатски въпроси относно официалната позиция на Република България при стартирането на преговорите между Европейския съюз и Северна Македония.

"Ние сме разяснили нашата позиция за причината за невъзможността на България да одобри преговорната рамка. В преговорната рамка сме поискали няколко ясни неща - добросъседските отношения, пътна карта, която да наблюдава изпъленнието на договора за добросъседство, когато говорим за използването на езика, да се използва формулировката от 2017", изброи Захариева.

По думите й от страна на българския народ има приятелски чувства към гражданите от другата страна на границата, въпреки отвратителанта кампания на език на омраза.

"Ние ще продъжим да сме доброжелателни, но трябва страстите от другата страна на границата да се успокоят. Надявам се, че ако страстите се успокоят, с рационален поглед ще започнем да говорим какво ще направи правителството на Северна Македония, така че да изпълнява договора, да се държи като истински кандидат за ЕС и да спре езика на омразата", заключи Екатерина Захариева.

От БСП пък питаха с какво точно е нарушила Северна Македония договора за приятелство, че не разбрали.